Jurnalul National: Diabetul ucide fara dureri. In Romania sunt 1,7 milioane de suferinzi de diabet si peste 3 milioane, de prediabet (Autoare: Magda Marincovici)
Aproximativ 1,7 milioane de romani (11,6%) sufera de diabet zaharat, adica dublu fata de ceea ce se estima pana acum, atesta PREDATORR, primul studiu realizat in tara noastra privind prevalenta diabetului, prediabetului, supraponderii, obezitatii, dislipidemiei, hiperuricemiei si bolii cronice de rinichi, prezentat de conf. dr. Cristian Serafinceanu, sef de clinica la Institutul N. Paulescu. Din cei 11,6% (52% sunt femei, 47,5% sunt barbati), 9,2% sunt cunocuti, 2,4% necunoscuti. Studiul mai scoate la suprafata faptul ca mai sunt peste trei milioane de romani cu prediabet, reprezentand 18,4%. Prevalenta diabetului este mai mare in Muntenia si Moldova. Conf. dr. Serafinceanu atrage atentia asupra complicatiilor diabetului zaharat: agravarea evolutiei bolilor cardiovasculare, riscul unor evenimente cardiace majore (infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, boala arteriala periferica, moartea subita). Or, se stie ca agravarea bolilor cardiovasculare inseamna invaliditati, sechele dificil de tratat. De asemenea, din paleta neagra a complicatiilor diabetului fac parte retinopatia, prima cauza de orbire, boala cronica renala diabetica, prima cauza de intrare pe dializa si transplant renal, piciorul diabetic, cauza majora de amputare, precum si neuropatia diabetica. Sunt complicatii invalidante, cu tratamente costisitoare, ce scad treptat calitatea vietii pacientului. Se estimeaza ca, din cei aproximativ 1,7 milioane de bolnavi de diabet zaharat, intre 200.000 si 450.000 au boala cronica diabetica, avansata din cauza diabetului, si doar 10.000 sunt luati in evidenta. Doar aceste informatii sunt suficiente pentru intelege de ce conf. dr. Serafinceanu defineste diabetul zahara ca fiind o boala progresiva, fara dureri, dar cu consecinte devastatoare pe termen lung”. Acum, trebuie sa stim ca la nivel global, diabetul reprezinta o problema majora de sanatate. Se apreciaza ca, in 2013, 382 de milioane de pamanteni sufereau de diabet zaharat, ca 46% dintre acestia nu sunt diagnosticati si ca, la ora actuala, numarul total al suferinzilor a ajuns la aproximativ 400 de milioane.
PREDATORR mai arata ca 2/3 din populatia tarii este supraponderala sau obeza. Atentie, de la suprapondere la obezitate mai este doar un pas. Si mai frecvent este facut pasul spre obezitate decat spre greutatea normala. Dintre cele doua treimi de romani care sunt grasi se recruteaza pacientii cu sindrom metabolic.
Conform rezultatelor finale ale studiului epidemiologic, peste 80% dintre romanii cu varste intre 20 si 79 de ani prezinta anomalii ale lipidelor sanguine, 2,6 milioane, au hiperuricemie (crestere a nivelului de acid uric in sange).
Specialistii avertizeaza, bazandu-se pe acest studiu, ca pentru fiecare pacient diagnosticat cu diabet zaharat exista cel putin un altul nediagnosticat. Aceasta amenintare face necesar un screening pe anumite criterii, in prima linie plasandu-se populatia de peste 45 de ani (in special barbati) supraponderala si obeza. Periodic, trebuie efectuate o serie de analize: glicemie pe nemancate, creatinina sanguina, proba de urina, examen clinic si tensiunea arteriala. Astfel, am putea avea o imagine reala a prediabetului si diabetului, iar persoanele cu probleme ar putea fi luate in evidenta si urmarita evolutia bolii pentru reducerea severitatii complicatiilor.
In privinta cauzelor, acestea sunt multiple si tin de stilul modern, dezechilibrat de viata: alimentatie nesanatoasa, stres, sedentarism, obezitate. Se vorbeste despre diete care fac minuni. Conf. dr. Serafinceanu este categoric impotriva dietelor severe, pe care le numeste aberatii, injurii metabolice”, si pledeaza pentru dieta personalizata, recomandata de medicul specialist. Ce spune conf. dr. Serafinceanu despre diabetul zaharat la copii? Lasati copiii sa alerge, sa se joace afara si nu sa stea cu tableta sau in fata computerului. Daca este vorba de un copil supraponderal sau obez, el prezinta un risc de gradul unu de diabet si, de la varsta de 10 ani va fi testat metabolic, inclusiv fetitele intrate la pubertate.