constantingheorghe.blogspot.ro: basescu, intre istorie si puscarie
In fond, nu ar trebui sa ne surprinda nimic din ceea ce se intampla in aceste zile. basescu face singurul lucru pe care il stie, ca metoda de iesire din corzi: schimba agenda publica. Si cum campania asta electorala este - desi nu pare - despre el si despre mostenirea lui, care se rasfrange si asupra candidatilor "dreptei", incluzandu-i aici si pe Iohannis, si pe Nutica, si pe madam Macovei, este direct interesat de continutul dezbaterii publice. Oricare dintre cei trei i-ar servi de minune interesele. Nutica ar fi idealul, pe ceilalti doi ii poate duce pe calea cea buna, cu ceea ce stie despre ei.
Important este sa se discute despre orice: agenti acoperiti, smenurile lui frate-sau, trecutul securist, starea sa de sanatate, relatia cu Nutica, despre pe cine mai ia DNA de guler, numai despre bilantul celor 10 ani de mandate, nu. Ceea ce se intampla. Niciunul dintre ceilalti candidati nu apuca sa discute despre mostenirea sa, politica, economica, sociala, pentru ca mereu intervine altceva. Iar mostenirea sa este un lung sir de esecuri, iar cel mai periculos dintre ele, pentru viitor, este raspandirea si agravarea coruptiei. Romania este acum infinit mai corupta decat in urma cu 10 ani. El, luptatorul anti-coruptie, este, de fapt, generator si patron al coruptiei politice si economice. Cu asta intra in istorie. Dar nu de asta se teme el. Ci de faptul ca va intra la mititica.
Cum spuneam cam pe la inceputul anului, va face tot ce-i sta in putinta pentru a-si negocia imunitate si impunitate dupa sfarsitul mandatului. Poate reusea, daca nu intervenea episodul "mircea basescu". Dorinta de razbunare l-a pierdut. Si pentru moment a crezut ca violenta razbunarii ii va aduce pe ceilalti la masa tratativelor. Nu i-a adus. Mai mult, a accelerat procesele centrifuge din diverse institutii, institutii care pana acum i-au fost instrumente ale razbunarii.
Nu mai are solutii. S-a construit un consens tacit-poate in anumite zone chiar explicit-pentru evacuarea lui definitiva din jocurile de putere. Chiar si sustinatorii lui din afara trebuie sa tina cont de aceasta realitate. Probabil ca nu vor face mare lucru sa-i salveze pielea. Stie asta. Si atunci vrea sa faca pe cat de multe victime poate in randul adversarilor. Nu ca i-ar folosi la ceva, dar daca poate face rau, de ce nu? Cand a facut el bine cuiva?
Sa nu confundam lucrurile. Ce face DNA nu e atat pentru basescu, e pentru Macovei. Dar nici pentru ea in mod special. Pur si simplu aia de la DNA au orgasme la gandul ca pot face orice le tuna prin cap, ca o intreaga clasa politica, plus administratia statului, tremura de frica numai cand aud de ei, noii Dumnezei. Iar altii, cu interese economice bine definite, se folosesc de ocazie pentru a elimina capitalul romanesc-cu toate pacatele sale, e totusi semnificativ-si pentru a-l inlocui cu acela al tarilor pe care le reprezinta.
E un joc din care avem numai de pierdut. Oricine ar castiga alegerile, nu are ce face pentru a schimba lucrurile. Mandatul sau este deja subrezit de iresponsabilitatea lui basescu si de delirul de putere al DNA. Lucrurile vor merge tot mai prost.
Asta nu inseamna ca trebuie sa renuntam sa ne exprimam optiunile politice. Dimpotriva. Prin vot trebuie sa le spunem tuturor ca, fara noi, ei nu ar exista. Rabdarea omului simplu este pe cale sa se termine. Si asta trebuie sa le-o spunem. Sa inteleaga ca nimeni in tara asta nu mai accepta o noua tiranie, fie ea si tirania legii. Buna guvernare se construieste pe respect, nu pe frica.
Sper ca urmasul lui basescu a inteles asta. Si ca va avea puterea sa duca lucrurile acolo unde trebuie, adica sa redea sens si continut guvernarii democratice.