www.petocuri.ro informeaza:
Despre dependenta de dulciuri cu nutritionistul Cristian Margarit.
O felie de tort, o bucatica de ciocolata, o lingurita de zahar si ziua e compromisa. De maine incerci sa te abtii. Si nu reusesti. Despre dependenta de dulciuri am vorbit cu Cristian Margarit.
Odata ce l-ai descoperit pe Cristian Margarit devii dependent. De felul lui de a pune problema, de stilul abordat, de sfaturile lui. Si de aici pana la schimbarea stilului de viata e foarte putin. Cristian Margarit nu abordeaza problema in termeni de "slabesti atat" sau "dieta perfecta". Nu iti da retete si nici nu incearca sa iti vanda produse minune. Daca ii asculti discursul si investesti ceva timp in documentarea de pe blogul lui si site-ul GetFIT vei intelege ce inseamna un stil de viata sanatos. Nutritie echilibrata, sport si atentie sporita acordata tie. Si atunci viata ti se va schimba.
Una dintre cele mai mari probleme atunci cand esti la dieta, e fara doar si poate pofta de dulce. Despre dependenta de dulciuri si cum scapam de ea, am vorbit cu Cristi.

1. De ce ne este atat de greu sa renuntam la desert?

Mie mi-a fost usor sa renunt la desert. Renuntarea la orice dependenta poate fi dificila, in primul rand pentru ca este o obisnuinta care iti ofera satisfactie. Din pacate, dulcurile sunt o satisfactie de moment care, pe termen lung, te pot indrepta catre diabet, boli cardiovasculare, boli degenerative, obezitate. Totusi, daca ai un scop bine stabilit si stii ce vrei de la tine, renuntarea la desert este doar un mic amanunt in adoptarea unui stil de viata sanatos.

2. "Imi cere corpul zahar" sau "mi-a scazut glicemia, am nevoie de dulce" sunt expresii des intalnite. Adevaruri sau pretexte?

In tot sangele avem doar cateva grame de zahar (glucoza). In tot corpul, cu rezervele la maxim, depozitam abia cateva sute de grame. Caloriile din grasime ne-ar permite sa traim cateva saptamani bune (in cazul unora chiar mai multe luni) fara mancare. Nevoia de dulce vine din dezechilibrul energetic si hormonal indus tocmai de consumul de zahar si carbohidrati in exces. Este un cerc vicios care poate fi intrerupt printr-o alimentatie sanatoasa si echilibrata, care sa aduca atat proteinele de calitate cat si grasimile sanatoase de care corpul are nevoie pentru a functiona optim. Pe langa alimentatia gresita, stresul psihic reprezinta un alt factor major in declansarea poftei de dulciuri.

Organismul uman poate functiona fara un aport semnificativ de zahar, pe un termen nedefinit. Deci nu ai nevoie de zahar. Deficitele de nutrienti esentiali (vitamine, minerale) pot fi si ele cauza pentru pofta de dulce.

3. Cum ne putem infrange pofta de dulce?

Un prim pas ar fi sa alegi sursele de carbohidrati cu asimilare lenta (legume) in locul fainoaselor si dulciurilor. Cu cat elimini mai repede dulciurile rafinate din alimentatie cu atat mai repede o sa dispara si pofta de dulce. Apoi trebuie sa incluzi in dieta si grasimile sanatoase, care dau energie mult mai stabila pe termen lung, fara aparitia senzatiei insuportabile de foame. Grasimile sanatoase ajuta functionarea sistemului hormonal si regenerarea pielii (prin continutul de vitamine liposolubile), regleaza tranzitul intestinal. Apoi, diversitatea de legume si fructe iti vor asigura toti nutrientii esentiali, astfel incat apetitul se va regla si vei manca atat cat corpul are nevoie.

In final, poti folosi si suplimente nutritive care sa completeze dieta cu nutrienti cunoscuti pentru efectul lor de reducere a poftei de dulciuri, dar si alte efecte benefice: crom, acid alfa lipoic, omega 3, magneziu. Pentru moment, putem "pacali" pofta de dulce cu indulcitori naturali, cum ar fi stevia, xylitol, erythritol, adaugati la limonade sau chiar in diverse dulciuri de dieta pregatite pe cont propriu din ingrediente speciale.

4. Care sunt abaterile pe care ti le poti permite intr-o dieta de slabire?

Pentru a vorbi despre abateri ar trebui in primul rand sa definim o dieta de salabire. Intr-o dieta de slabire iti poti permite ce abateri vrei. Doar ca fiecare va fi tradusa in blocarea slabirii pentru o perioada de timp si diminuarea sau absenta progreselor. Din punctul meu de vedere, singura abatere permisa ar fi consumul unei cantitati mai mari din alimentele sanatoase. Cred ca si un consum redus sau ocazional din alimentele periculoase (in special zahar si fainoase) te poate intoarce din drum. Unii prefera si metoda Mesterului Manole: dupa regim strict o perioada de timp strica tot la o "ocazie". Ocazii putem gasi in fiecare zi daca vrem sa muncim degeaba.

5. Cristian Margarit consuma dulciuri? Exista "placeri" de la care nu te poti abtine?

Dupa un timp se stabilizeaza anumite obiceiuri alimentare si nevoia de "placeri" se reduce foarte mult. Eu consider o placere sa mananc alimente naturale, preparate intr-un mod sanatos. Evit sa am in casa alimente despre care stiu ca ma indeparteaza de obiectivele mele. Se intampla din cand in cand sa incerc ceva nou sau sa gust dintr-un preparat deosebit, care se poate intampla sa intre in categoria dulciuri. Incerc sa mananc surse concentrate de carbohidrati dupa un antrenament intens, cand caloriile merg spre refacere, nu spre depozitare. Pentru mine aceste "dulciuri" sunt shake-urile speciale (suplimente nutritive pentru refacere si cresterea masei musculare), ananasul, curmalele, piureul de castane, painea, orezul, mamaliga si mai putin amestecul de zahar, faina si grasime ce defineste cam toate dulciurile.