JURNALUL NATIONAL: Boli care pleaca de la picioare. Semn de guta: degetul mare de la picior rosu, umflat si dureros (Autoare: Magda Marincovici)

Picioare cu mancarimi, umflate, fierbinti, reci, cu degetul mare dureros. Sunt simptome care pot ascunde probleme serioase de sanatate.
• Cauza frecventa a mancarimilor in zona talpilor, intre degetele picioarelor o reprezinta micoza. Ea este provocata de ciuperci, dermatofite. Acesti paraziti se dezvolta in stratul superficial al pielii, deoarece au nevoie de keratina pentru a supravietui. Micoza actioneaza interdigital, dupa care se extinde pe talpa, provocand mancarimi intense (prurit). Aceasta infectie apare in mediul umed, respectiv pe picioarele transpirate, tinute lung timp in bascheti. De regula, aplicarea unei creme antimicotice cateva saptamani este suficient pentru a scapa de micoza. Pentru evitarea recidivelor, sunt necesare: dezinfectarea incaltamintei, dupa dusul din fiecare seara, sa va stergeti bine picioarele, mai ales intre degete, cu un prosop curat pe care nu-l veti folosi in comun cu alta persoana, intrucat micoza este contagioasa.
• Picioarele umflate pot avea multiple cauze: incaltaminte nepotrivita, statul in picioare prelungit, o entorsa. Daca persista mai multe zile, este necesara consultarea medicului, deoarece poate anunta probleme renale, efectul secundar al unor medicamente contra hipertensiunii arteriale, diabetului etc. Este necesara consultarea medicului in cel mai scurt timp si daca umflarea picioarelor se asociaza cu dureri toracice, dificultati de respiratie sau vertije, deoarece toate acestea ar putea indica fie existenta unui cheag care obtureaza o artera si sangele se acumuleaza in picioare sau fie ca se apropie o boala cardiaca.
• Senzatia ca picioarele "ard" poate fi semnul unei oboseli accentuate, dar poate fi si semnul unei boli numita "arteriala periferica", mai frecventa la varstnici. Boala arteriala periferica face pereche cu o boala coronariana si este cauzata de ateroscleroza (rigiditatea arterlor) sau de leziuni arteriale. Evident, consultarea medicului nu trebuie amanata mai ales daca senzatia ca picioarele "ard" persista mai multe saptamani, devine mai intensa si dureroasa.
• Multe persoane se plang ca au picioarele reci. Acest simptom poate fi tradus printr-o circulatie deficitara a sangelui. Dar daca fumati, s-ar putea sa suferiti de bronho-pneumopatie cronica obstructiva (BPOC), boala inflamatorie ce afecteaza bronhiile, care sunt impiedicate sa absoarba o cantitate optima de oxigen, in asa fel incat sa nu scada nivelul acestuia in sange. Extremitatile membrelor sunt foarte sensibile si au de suferit din cauza unei tulburari a circulatiei sanguine, care se manifesta prin senzatia de picioare reci sau amortite.
• Durerile localizate la articulatia degetului mare nu trebuie ignorate. Pentru ca ele pot sa sugereaza o suferinta mai complexa, o forma de artrita dureroasa numita guta, care apare ca o reactie la nivelul foarte ridicat de acid uric in sange. Aceasta inseamna aparitia de cristale de acid uric in articulatii, inclusiv ale degetelor mari. In aceste cazuri, degetul mar este umflat, rousu si foarte dureros la simpla atingere. Cauzele sunt multiple: excesul de alcool, grasimi, sedentarismul.