Uimitor, ceva atat de simplu ca mierea cruda a fost descoperit ca poate vindeca o afectiune grava a scalpului pe care majoritatea produselor de igiena corporala si medicamentelor mai mult o agraveaza.
Strania putere a mierii de a rezolva problema matretii cronice si a dermatitei seboreice, a fost multa vreme o varianta de tratament din cadrul sistemelor de vindecare traditionale, asa zise "medicina populara", insa nenumarate relatari personale ale celor care au avut rezultate cu aceasta metoda au fost pana la urma "confirmate clinic" pana la punctul in care un studiu revizuit si verificat (peer-review) a fost publicat asupra acestui fenomen in European Journal of Medical Research/Jurnalul European de Cercetari Medicale, cu peste 10 ani in urma.
Intitulat "Therapeutic and prophylactic effects of crude honey on chronic seborrheic dermatitis and dandruff/Efectele terapeutice si profilactice ale mierii crude asupra dermatitei seboreice cronice si a matretii cronice, " in acest studiu, cercetatorii au investigat utilizarea mierii crude aplicata local la treizeci de pacienti cu dermatite seboreice cronice ale scalpului si partii frontale a pieptului. Dermatita seboreica este o afectiune comuna a pielii care in principal afecteaza scalpul, facand pielea rosie, cu mancarimi si scorie (crusta), matreata persistenta si adesea este rezistenta la tratamente conventionale bazate pe chimicale, constituind o semnificativa cauza de disconfort si chiar o problema estetica.
La studiu au participat, douazeci de pacienti barbati si zece femei intre 15 si 60 de ani, ce prezentau mancarimi, crusta si pierdere a parului, cu leziuni descrise ca "macule cu descuamare, papule si placi uscate albicioase cu crusta si fisuri". Pacientii au fost instruiti sa aplice miere cruda diluata (90% miere diluata in apa calda) odata la doua zile asupra leziunilor, cu frecare usoara pentru 2-3 minute. Dupa trei ore, mierea era clatita bland cu apa calda. Acestia au fost monitorizati pentru a vedea schimbarile in intensitatea mancarimilor, descuamarii, pierderii parului si leziunilor pe durata tratamentului, care a durat patru saptamani. Rezultatele studiului au fost remarcabile.
"Mancarimile au fost alinate si descuamarea a disparut dupa o saptamana. Leziunile pielii au fost vindecate si au disparut complet dupa doua saptamani. In plus, pacientii au aratat o imbunatatire semnificativa in oprirea caderii parului".
Suplimentar, pacientii care au vazut o imbunatatire in faza initiala a tratamentului, au fost inrolati intr-o "faza profilactica" cu intentia de a preveni reaparitia bolii, cu durata de sase luni. Rezultatele au fost raportate dupa cum urmeaza:
"Jumatate dintre pacienti au fost tratati cu miere aplicata local odata pe saptamana, iar cealalta jumatate a servit ca grup de control. Toti pacientii au raspuns in mod deosebit la aplicarea mierii. Niciunul dintre pacientii (15 pacienti) tratati prin aplicarea mierii odata pe saptamana timp de sase luni nu a aratat revenirea bolii, in timp ce 12/15 pacienti care nu au primit tratament profilactic cu miere au experimentat revenirea leziunilor la 2-4 luni dupa incetarea tratamentului".
Concluzia studiului a fost ca "mierea cruda ar putea sa imbunatateasca in mod deosebit dermatita seboreica si pierdea parului asociata acesteia, si poate preveni reaparitia bolii daca este aplicata saptamanal".
Deci cum functioneaza mierea si magia ei?O explicatie este ca dermatita seboreica si matreata cronica sunt cauzate de o crestere excesiva a patogenilor naturali ai pielii, inclusiv fungii cunoscuti ca dermatofite, iar mierea este un excelent antibacterian si antifungic cu spectru larg. Pe deasupra mierea mai are si proprietati semnificative anti-inflamatorii si de vindecare a ranilor, facand-o ideala pentru tratamentul afectiunilor dermatologice inflamatorii cu asocierea patogenilor.
Insa nu ar trebui sa fim surprinsi de aceste remarcabile rezultate. Mierea a fost considerata una din cele mai minunate daruri ale naturii catre omenire inca din timpul civilizatiei indiene stravechi (vedice). In cultura Egiptului antic, mierea era cel mai popular medicament mentionat de 500 de ori in 900 de remedii. Putem presupune ca aprecierea acordata mierii de catre omenire, atat ca medicament, cat si ca aliment, se intinde cu mult mai mult timp in urma, asa cum este sugerat de catre picturile vechi de 8000 de ani inca din Epoca Pietrei.
In prezent exista foarte multe studii care arata proprietatile remarcabile ale acestui aliment. Insa atentie la ce miere folositi. Inotdeauna cautati sa cumparati miere cruda a carei sursa o cunoasteti si despre care stiti ca este pura, nu a fost alterata, filtrata sau incalzita.

Un cititor al site-ului viataverdeviu.ro da si un tratament prin care va puteti vindeca de dermatita seboreica:
Rugaciune,
Post,
Sulf 5/mg.
Rezorcina 3/mg.
Metronidazol 10/tb. (tablete)
Alcool 700 100/ml.
(Se prepara numai cu prescriptie medicala in farmacii)
Indicatii : Aplicare cu un betisor de urechi in zonele afectate dupa agitare(ustura la aplicare(dupa caz).
Am scapat de 12 ani de creme cu corticoizi care mai rau mi-au facut raspandind pe toata suprafata fetei scuamele.
Multumiti Maicii Domnului!