Jurnalul National: De la tumori la medicamente care aduc boli, in Congresul endocrinologilor (Autoare: Magda Marincovici)

Prof. dr. Constantin Dumitrache a inlocuit obezitatea cu globezitate, din cauza globalizarii stilului de alimentatie

Intre 3 si 6 septembrie, la Sibiu, se desfasoara cel de-al 9-lea Congres al Asociatiei de Endocrinologie Clinica din Romania. In fiecare an, este aleasa alta locatie pentru acest congres pentru ca toate centrele universitare si centrele de endocrinologie mari, judetene sa fie parte activa la acest eveniment.
La aceasta editie, participa peste 200 de endocrinologi din tara si din Franta, SUA etc. Dar participarea nu se rezuma doar la endocrinologi. Si-au anuntat prezenta si personalitati din alte specialitati ale medicinei, deoarece endocrinologia este o disciplina de granita. "Nu exista nici o ramura medicala care sa nu apeleze la endocrinologie. Un exemplu il reprezinta ortopedia. Osteoporoza este o boala endocrina. Asa se face ca endocrinologii iau painea colegilor ortopezi, scazand numarul fracturilor. Dar si patologia neurologica, interna, oncologica se interfereaza cu endocrinologia. Este si motivul pentru care tematica aleasa este, deopotriva, de interes pentru endocrinologi, dar si pentru alti specialisti.
In deschiderea congresului, prof. dr. Eduard Circo de la Constanta va aborda o tema de interes atat pentru barbati cat si pentru femei dupa o anumita varsta: "Hipogonadismul masculin survenit tardiv".
Pe agenda editiei a 9-a a Congresului sunt inscrise trei teme majore: patologia endocrina tumorala; consecintele endocrine ale medicamentelor; rolul disfunctiei hormonale in infertilitate. Tematica este inspirata de realitate. Patologia endocrina tumorala este in crestere. "Infertilitatea e o problema destul de grea, mai ales ca, in ultimele decenii, tinerii vor mai intai casa, masina, performante profesionale si, mai apoi, spre a treia - a patra decada de viata, sa aiba un copil. Este un fenomen cu implicatii multiple, mai ales demografice, valabil in multe tari. Barbatul care alege sa devina tata dupa varsta de 45 ani poate fi vinovat de sindroamele malformative sau tulburarile genetice aparute la copii. Varsta optima pentru conceperea unui copil este intre 18 si 25 de ani", avertizeaza prof. dr. Dumitrache.
In privinta consecintelor endocrine ale medicamentelor, prof. dr Dumitrache spune ca toate cortizonicele pot sa induca unele boli, motiv pentru care administrarea lor trebuie facuta sub control, pentru a nu provoca un dezastru, si cel putin cu consultarea medicului endocrinolog. Un alt exemplu este metoclopramidul (recomandat in crizele biliare), administrat cateva luni, creste lactatia in afara sarcinii, indiferent de varsta si sex. Toate psihotropele cresc prolactina, cu absenta ciclului, lactatia in afara sarcinii.

Tinerii medici

In mod special, acest congres isi propune aducerea in fata si propulsarea noii generatii de endocrinologi, cercetatori de mare calitate.
Prof. dr. Dumitrache, elev al savantilor Pittis, Milcu si Barbu si intemeietor al retelei nationale de endocrinologie, spune cu satisfactie ca, in prezent, avem aproape 600 de medici specialisti, multi dintre ei foarte tineri. De fapt, acest congres este si o platforma de lansarea a acestora, prin sustinerea unor lucrari originale. "Medicul trebuie sa citeasca zilnic, pentru ca totul se modifica foarte rapid. Nu o sa contenesc spunand ca medicul trebuie sa isi recupereze locul in societate. Nu degeaba aratam ca salariile medicilor sunt mici. Daca veti lua la intamplare 100 de medici, 100 de ingineri, 100 de economisti, cea mai bogata biblioteca o veti gasi la medici. De aceea este necesara reconsiderarea pozitiei medicului in societate. Medicina s-a nascut odata cu omul. Din prima zi, omul a fost preocupat de sanatate. Dar medicul a fost bagat in categoria frizerilor, care se descurca, deoarece au pacientii grija de el", avertizeaza prof. dr. Dumitrache.

Boli vechi si noi
Gusa endemica cauzata de deficitul de iod, patologie nutritionala, ramane o problema la noi, ca de altfel in toate regiunile geografie de pe glob cu relief asemanator celui din tara noastra. Obezitatea se extinde aidoma unei epidemii si principala cauza o reprezinta "globalizarea stilului dezechilibrat de alimentatie". Pornind de la acest fenomen, profesorul Dumitrache a inlocuit termenul de obezitate cu cel de globezitate. La dezvoltarea acestei patologii contribuie, evident, si stilul modern de viata, cu mancatul pe strada, cu program prelungit la locul de munca, cu sedentarism etc.
Azi, vorbim tot mai des despre pubertatea precoce. Profesorul Dumitrache atrage atentia ca explicatiile acestui periculos fenomen sunt complexe. "Din cauza rasfatului mediatic, unde sexul este unul dintre cele mai frecvente subiecte, copilul stie mai multe decat bunicul. Asa se inregistreaza o sexualizare psihica timpurie a copilului, care niveleaza calea sexualizarii fizice precoce. Si, in loc sa vorbim de pubertate la fete la 12 ani si la baieti la 15 ani, vorbim la 8 ani si, respectiv, la 12 ani".

Congresul C.I. Parhon

Acest congres este dedicat prof. CI Parhon, pentru ca in acest an se implinesc: * 140 de ani de la nasterea savantului (18 octombrie 1874) * 45 de ani de la moarte acestuia (1969) * 105 ani de la publicarea in premiera mondiala a Tratatului de endocrinologie semnat de prof. CI Parhon sub numele"Secretiile interne. Fiziologie si patologie, pe cand in limbajul medicinei nici nu aparuse cuvantul de endocrinologie. De asemenea, in acest an, se implinesc 80 de ani de cand prof. Parhon tinea primul curs de endocrinologie la UMF Carol Davila si de la primul congres european de endocrinologie desfasurat la Bucuresti. Tocmai de aceea, prof. dr. Dumitrache, cel care de 52 de ani este medic in Institutul CI Parhon, doreste ca, prin acest congres, sa marcheze uriasa contributie a savantului roman, ca acesta sa fie pus la locul cuvenit in galeria marilor personalitati ale acestui popor, dand astfel o replica celor ce incearca, fara noima, sa-l reduca pe prof. Parhon doar la un fost presedinte al Marii adunari nationale.

Statuia

Putini stiu ca statuia prof. CI Parhon, care patroneaza in curtea Institutului care-i poarta numele, zacea pana prin anii ‘90 in curtea sculptorului Damaceanu, caruia i-o comandase chiar Ceausescu pentru o alee a personalitatilor. Acest proiect nu a fost dus la bun sfarsit si statuia a fost abandonata. Pe banii lui, prof. Dumitrache a adus-o si a montat-o in fata Institutului.