Jurnalul National: Bolile de inimaă bat cancerele. Afectiunile cardiace ucid patru milioane de europeni in fiecare an (Autoare: Magda Marincovici)
Bolile cardiovasculare provoaca un deces din doua in Europa, potrivit rezultatelor unui studiu publicat in European Heart Journal. Studiul remarca progresia acestor boli si diferentele majore intre tari. Cercetatorii de la Universitatea Oxford au colectat si analizat informatiile medicale si stiintifice furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii privitoare la 52 de tari europene legat de impactul bolilor cardiovasculare. Rezultatele acestei anchete de mari dimensiuni arata ca, in privinta riscurilor bolilor cardiovasculare, intre aceste tari, sunt diferente majore.
In primul rand, cercetatorii britanici au stabilit ca bolile cardiovasculare provoaca, pe continentul nostru, de doua ori mai multe decese comparativ cu cancerele si ucid aproximativ patru milioane de persoane in fiecare an. 1,8 milioane de europeni sufera de boli coronariene, 1 milion sunt persoane care au supravietuit unui accident vascular cerebral cu diferite sechele si 1,2 milioane de persoane au alte boli cardiace. Bolile cardiovasculare sunt raspunzatoare de mai putine decese comparativ cu cancerele la barbati in urmatoarele tari: Belgia, Danemarca, Franta, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Slovenia si San Marino. In schimb, cercetatorii nu au constatat progrese in unele tari, cum este Rusia, unde rata de deces in cazul barbatilor, dar si al femeilor de toate varstele este de sase ori mai mare comparativ cu Franta, Ucraina, Belarus si Kazahstan. Scaderea globala a numarului acestor decese in tarile cu venituri mari este probabil influentata de constientizarea importantei factorilor de risc cardiovasculari, de lupta contra tabagismului, dar si de tratamentele preventive mai eficiente, subliniaza Nick Townsend, coautor al acestui studiu. Specialistul britanic mai avertizeaza ca sunt insa si alti factori de risc, cum este extinderea obezitatii, care pot sa determine ca aceasta tendinta de scadere a ratei de deces prin boli cardiovasculare in tarile bogate sa piarda teren.
In al doilea rand, studiul mai demonstreaza ca aceste boli reprezinta principala cauza de deces in cazul femeilor din Europa, cu exceptia celor din Danemarca. Concret, rezultatele studiului arata ca 51% dintre femei mor ca urmare a unei boli cardiovasculare comparativ cu 42% in cazul barbatilor. "Aceasta diferenta este determinata, in principal, de rata mai mare a accidentelor vasculare cerebrale la femei. In privinta bolilor coronariene, la barbati si femei, procentele sunt sensibil egale (20% si 21%)", indica Nick Townsend.
Prof. dr. Dan Gaita, presedintele Fundatiei Romane a Inimii, semnala in iunie 2014 ca "aproximativ 150.000 de romani mor anual din cauza bolilor cardiovasculare, reprezentand circa 60% din totalul deceselor inregistrate, iar estimarile indica date la fel de alarmante in viitor, in special prin contributia factorilor de risc cardiovascular: hipertensiune arteriala, dislipidemie, diabet zaharat, obezitate, fumat, sedentarism". Nici viitorul nu suna bine. In urmatoarele doua decenii, bolile cardiovasculare se vor mentine in topul bolilor care fac cele mai multe victime, iar Romania printre tarile cu risc major. "Alarmant este ca a scazut si varsta la care apare boala, pentru ca toata aceasta patologie este cauzata de modul nostru de viata. Boli care apareau la 40-50-60 de ani apar acum la 20 de ani", sustine prof. dr. Dan Gaita.