Cine este Cristian Tatavura

Cristian Tatavura are 47 de ani si este de profesie inginer zootehnist.
Lucreaza la gradina zoologica din Calarasi din anul 1986.
In perioada 1989 -1993 a urmat cursurile Universitatii Agronomice din Bucuresti.
Din 1996 este Director al ZOO Calarasi.

Scurt istoric

Gradina zoologica din Calarasi a fost infiintata la 1 iunie 1980, de Gheorghe Tatavura, tatal lui Cristian Tatavura. Este o gradina zoologica relativ tanara dar este in topul national in primele trei din Romania. Atat numarul de specii cat si suprafata ii confera pozitia fruntasa.
Gradina zoologica este rodul pasiunii lui Gheorghe Tatavura, care a obtinut finantare si sprijinul administratiei locale (Primaria Calarasi).
Gheorghe Tatavura a avut inca de la inceput o viziune si o gandire atat in ceea ce priveste conditiile optime pentru animale cat si dimensiunea amplasamentelor. Are o suprafata de 10 hectare.
El a beneficiat de consultanta lui John Hop (procurator de animale) si de gandirea si viziunea profesorului Dimitrie Radu, fondatorul gradinii zoologice din Bucuresti si directorul Institutului Ornitologic.
Cu mult inainte de aparitia gradinii zoologice, pasiunea familiei Tatavura pentru animale s-a materializat intr-o expozitie de animale.
Acasa la familia Tatavura, in cartierul Mircea-Voda din Calarasi, colectia de animale era vizitata de colegii de scoala ai lui Cristian Tatavura.
Familia Tatavura a facut prima prima donatie de animale si pasari exotice si salbatice.

Performante
La Gradina zoologica din Calarasi traieste singurul hipopotam din Romania, care cantareste 2 tone si mananca de trei ori pe zi cate un balot de iarba de cateva zeci de kilograme.
Alta specie unicat - ursii de Alaska (grizzly - 1,2 tone greutate), care au facut parte din colectia lui Nicolae Ceausescu.
Cel mai batran urs tibetan (35 ani).
Cea mai noua constructie in cadrul Gradinii Zoologice Calarasi este "Aquaterrarium". Acvariul insumeaza o colectie de animale acvatice: pesti exotici, reptile exotice, serpi, crocodili
"ZOO Calarasi" este singurul loc din Romania unde sunt reprodusi tigrul siberian, jaguarul si strutul Emu
In ultimii ani Zoo Calarasi a reprodus 60 de tigri siberieni.
Majoritatea gradinilor zoologice din Romania au pui de tigri si jaguari de la Calarasi: Bucuresti, Brasov, Sibiu, Targoviste s.a.
"ZOO Calarasi" face parte din Federatia Gradinilor Zoologice din Romania.
Prin numarul de exemplare, colectia de reptile (serpi, soparle, crocodili etc.) este cea mai importanta din Romania.
Intretinerea gradinii zoologice este facuta cu 30 de angajati calificati.
Este una dintre cele mai mari Gradini Zoologice din Romania, atat ca suprafata de teren pe care este amplasata, cat si ca numar de specii, dintre care cateva unice in tara.
Este un spatiu ce asigura perpetuarea speciilor in captivitate - Pepiniera din Baragan.
"ZOO Calarasi" este pepiniera pentru gradinile din tara.
Tigrii siberieni dresati, de la Circul Globus, sunt reprodusi la Calarasi.
Asigura perpetuarea speciilor in captivitate - Pepiniera din Baragan.
Acvariul gazduieste o colectie de animale acvatice: pesti exotici, reptile exotice, serpi, crocodili. Reprezentantii EAZA au pus la dispozitia directorilor romani informatiile necesare pentru organizarea gradinilor pe care le au in administrare. Gradina Zoogica din Calarasi detine suficient spatiu cat sa ofere conditii optime animalelor, un lucru foarte important pe care asociatia europeana vrea sa il regaseasca la toate gradinile din Romania.
Primaria va cofinanta Proiectul "Gradina Botanica in incinta Zoo Calarasi".
Gradina Zoo din Calarasi este o "exportatoare" pentru celelalte gradini zoologice din Romania.
O pereche de animale unicat in tara sunt ursii de Alaska (grizzly), ce au peste 1,2 tone greutate si care au facut parte din colectia lui Nicolae Ceausescu, dupa 1990 ajungand la Calarasi. Cea mai noua constructie in cadrul Gradinii Zoologice Calarasi este "Aquaterrarium", constructie realizata cu sprijinul Primariei Municipiului Calarasi. Acvariul insumeaza o colectie de animale acvatice: pesti exotici, reptile exotice, serpi, crocodili.
Gradina Zoologica din Calarasi detine un numar impresionant de specii de animale, mamifere, pasari, pesti exotici, reptile exotice etc. Se pot admira diferite animale: lei, tigri siberieni, leoparzi, jaguari, hipopotami, ursi de Alaska, maimute pavian, cerbi (carpatin, lopatar), mufloni, lame, capre negre, ponei, lupi si vulpi, iepuri, veverite, chinchila, arici albi; o mare varietate de pasari, pelicani, lebede (alba si neagra), papagali, pauni, fazani, pupeze, rate si gaste salbatice, berze, cocosul de munte, struti (emu, african, nandu), pasari rapitoare (vultur, uliul, bufnita), pesti exotici, decorativi, piranha; reptile exotice, serpi (boa, piton), soparle, iguana, crocodilul de Nil, broaste testoase, tarantule.
Gradina a fost infiintata in 1980, la 1 iunie si si-a deschis portile sub conducerea lui Gheorghe Tatavura care s-a inteles cu conducerea judeteana si a adus cateva specii de mamifere (salbatice si domestice), precum si o colectie de pasari exotice ce-i apartineau. In prezent, Gradina Zoologica este administrata de inginerul zootehnist Cristian Tatavura - directorul Gradinii Zoo, fiul celui care a pus bazele Gradinii Zoologice din Calarasi (Gheorghe Tatavura). Din anul 1990 la Gradina Zoologica din Calarasi sunt gazduite animale unicat in Romania, lucru care s-a datorat schimburilor de animale intre Gradina Zoologica din Calarasi si alte astfel de locatii din strainatate. In 10 ani s-au obtinut peste 60 de exemplare de tigrii siberieni si jaguari. O parte din acesti tigri au ajuns la Circul Globus unde au fost dresati si participa la spectacole.
Gradina Zoologica din Calarasi se poate mandri cu faptul ca in ultimii ani a reprodus peste 50 de tigri siberieni, institutia reprezentand un spatiu ce asigura perpetuarea speciilor in captivitate - Pepiniera din Baragan: "Institutia noastra reprezinta o adevarata pepiniera pentru gradinile din tara. Tigrii siberieni de la Circul Globus sunt reprodusi la noi, lucru care ne face sa fim foarte mandri", precizeaza Cristian Tatavura, directorul Gradinii Zoologice Calarasi. Gradina Zoo din Calarasi este o "exportatoare" pentru celelalte gradini zoologice din Romania. O pereche de animale unicat in tara il formeaza ursii de Alaska (grizzly), ce au peste 1,2 tone greutate si care au facut parte din colectia lui Nicolae Ceausescu, dupa 1990 ajungand la Calarasi. Cea mai noua constructie in cadrul Gradinii Zoologice Calarasi este "Aquaterrarium", constructie realizata cu sprijinul Primariei Municipiului Calarasi. Acvariul insumeaza o colectie de animale acvatice: pesti exotici, reptile exotice, serpi, crocodili.
Gradina Zoologica din Calarasi detine un numar impresionant de specii de animale, mamifere, pasari, pesti exotici, reptile exotice etc.
Specii diferite animale: lei, tigri siberieni, leoparzi, jaguari, hipopotami, ursi de Alaska, maimute pavian, cerbi (carpatin, lopatar), mufloni, lame, capre negre, ponei, lupi si vulpi, iepuri, veverite, chinchila, arici albi; o mare varietate de pasari, pelicani, lebede (alba si neagra), papagali, pauni, fazani, pupeze, rate si gaste salbatice, berze, cocosul de munte, struti (emu, african, nandu), pasari rapitoare (vultur, uliul, bufnita), pesti exotici, decorativi, piranha; reptile exotice, serpi (boa, piton), soparle, iguana, crocodilul de Nil, broaste testoase, tarantule.
O noutate: 2 superbe maimute Marmoseta.
Vizitatori din judetele limitrofe care nu au gradina zoologica (Ialomita, Constanta), dar si din Bulgaria - de unde vin sistematic grupuri de elevi.

Perspective si proiecte
Primaria orasului Calarasi lucreaza la un plan de dezvoltare ai de punere in valoare a celor 4 hectare care nu sunt incă amenajate.
Consiliul Local Calarasi a aprobat un Proiect de hotarare prin care Primaria sa cofinanteze Proiectul "Gradina Botanica in incinta Zoo Calarasi".
In interiorul Gradinii Zoologice din Calarasi se va construi un complex Botanic, ce va prezenta cu mijloace moderne (foisoare ca in delta) pestii, pasaretul si plantele din Balta Borcei si a Dunarii.
Aici se vor tine orele de biologie, botanica si zoologie ale scolilor din judet.
Se va reconditiona grajdul in care vor fi gazduiti poneii si alte animale domestice.
Se va reamenaja manejul unde copiii se vor putea calari poneii.

Vise si dorinte
- Sa poata fi angajati mai multi lucratori
- Sa fie reabilitate aleile si spatiile in care sunt gazduite animalele.
- Un apel catre sponsori, care sa sprijine Zoo Calarasi
"Vin foarte multi turisti bulgari aici! De asemenea, vin si copii adusi cu microbuzele din scolile din Silistra, Constanta si Giurgiu. Acum, amenajam o sala si pentru papagali, in care sunt papagali rozela rosie si papagali nimfa. Tot in cadrul Zoo Calarasi reamenajam si zona de manej", ne-a mai spus Cristian Tatavura.
Directorul isi doreste ca in perspectiva sa redea habitatul natural al Borcei.

Ce puteti vedea la Gradina Zoologica din Calarasi

- gasca de Nil
- rata Mandarin
- lebada alba
- broasca testoasa de apa (pelican comun)
- urs tibetan care are peste 35 de ani (il cheama Vasilica)
- camila
- turturica diamant
- papagal Marele Alexander
- orezari
- papagali nimfa
- papagali Kakariki
- zebre australiene
- papagal Micul Alexander
- Agapornis cu fata de piersica
-