Calarasi, 6 - 10 August 2014: Festivalul International de Folclor "Hora Mare"
Observator de Calarasi: Festivalul International de Folclor "Hora Mare"
In perioada 6 - 10 august a.c., pe platoul din fata Centrului Cultural Judetean (CCJ) Calarasi are loc cea de-a XXII-a editie a Festivalului International de Folclor "Hora Mare". In cadrul manifestarii folclorice din acest an sunt prezenti 500 de artisti si ansambluri din 6 tari europene.
Festivalul International de Folclor "Hora Mare", ajuns la cea de-a XXII-a editie, este un eveniment cultural major al Judetului Calarasi. Obiectivul principal al Centrului Cultural Judetean Calarasi este sporirea dimensiunii interculturale, prin participarea unor ansambluri de muzica si dans traditional care promoveaza folclorul specific al zonei de provenienta. Ansambluri folclorice din numeroase tari ca Italia, Olanda, Spania, Peru, Franta, Muntenegru, Sri Lanka, Bulgaria, Ucraina, Polonia, Serbia, Mexic, Turcia, Grecia, Georgia, China si altele, au acceptat invitatia de a participa la acest festival pe parcursul celor 22 de ani de existentă. Traditia calaraseana continua si in acest an cu spectacole cu iz popular in perioada 6 - 10 august.
La editia din acest an, 500 de artisti si ansambluri folclorice din tari precum Turcia, Grecia, Cehia, Bulgaria, Republica Moldova si Romania incanta publicul prin reprezentatii de dans popular originar al tarilor participante, cat si prin cantece si voie buna.
Ansamblurile romanesti care vor activa in cadrul Festivalului "Hora Mare" sunt urmatoarele: Baraganul, Ghiocelul, Balada Dunarii, toate fiind reprezentante a judetului Calarasi, Doina - Casa Studentilor Bucuresti, dar si ansambluri din comunele din judetul Calarasi: Modelu, Spantov, Jegalia, Gradistea, Dor - Marunt, Stancea, Borceavor avea loc recitaluri la nai sau saxofon ale maestrilor Marian Mailat si Nelu Geaulea.

Parada portului popular va deschide cea de-a XXII-a editie a festivalului

Programul festivalului cuprinde spectacole ce se vor desfăsura pe scena amenajata atat in aer liber cat si in sali acoperite. Deschiderea festivalului a avut loc in data de 6 august, astfel: ora 10:00 - intalnirea cu oficialitatile calarasene, ora 18:00 - toate ansamblurile au participat la parada portului popular ; dupa parada fiecare grup a prezentat un mini-spectacol de 15 minute. Parada porturilor populare aduna in fiecare an sute de calaraseni dornici sa ia la cunostinta obiceiurile si traditiile altor culturi europene. Prin rotatie, toate ansamblurile sustin un program artistic in judet. Sunt organizate ateliere de lucru in cadrul carora, ansamblurile straine invata un dans traditional romanesc. De asemenea, sunt planificate ore de repetitie si se asigura sistem de sunet si de lumini pentru toate ansamblurile invitate. Pe langă muzica si dansurile populare, grupurile prezinta pe scena si obiceiuri traditionale specifice tarii respective. Este acceptat numai acompaniamentul muzical live. Este de preferat ca grupurile sa aiba in programul lor artistic cele mai spectaculoase si dinamice dansuri, cu scopul de a spori calitatea reprezerntatiilor si de a mari interesul publicului. Pentru toate grupurile participante, organizatorii asigura cazarea si masa pe toată perioada festivalului.