Magda Marincovici (Jurnalul National): Alimentele grase modifica mirosul. La pesoanele anorexice sau obeze sensibilitatea simtului olfactiv este dereglata
Simtul mirosului ar putea fi modificat prin schimbarea alimentatiei. Cercetatorii de la Universitatea Florida (SUA) au demonstrat ca un surplus de alimente grase este de natura sa inhibe simtul mirosului. Primele teste doveditoare au fost efectuate pe rozatoare de laborator. Studiul a fost publicat in publicatia de specialitate Journal of Neuroscience.
Testele au pornit de la confirmarea faptului ca rozatoarele recunosc anumite mirosuri. Apoi, autorii studiului au impartit rozatoarele in doua grupe: prima grupa reper, in care s-a continuat cu o alimentatie echilibrata nutritional, si a doua grupa, in care rozatoarele s-au hranit cu o alimente bogate in grasimi. Apoi, s-a trecut la testarea mirosului rozatoarelor in functie de alimentatia primita. Asa s-a stabilit ca excesul de grasimi din alimentatie modifica substantial capacitatile olfactive ale rozatoarelor, care la un moment dat nu mai reusesc sa identifice mirosuri pe care inainte de acest experiment puteau sa le depisteze. "Mai mult, atunci cand rozatoarele obisnuite cu o alimentatie tip fast food au beneficiat de o alimentatie echilibrata, ele au revenit la greutatea normala, rezultatele la testele de sange au fost bune, totusi, capacitatile olfactive erau reduse, explica profesorul Debra Ann Fadool. Mai important este insa faptul ca rozatoarele hranite cu alimente cu multe grasimi aveau doar 50% dintre neuroni capabili sa controleze semnalele olfactive, adauga prof. Fadool.
Se stie ca alimentatia, pofta de mancare este legata de mirosuri. De altfel, apetitul pentru unele alimente este mai mare sau mai mic, in functie de mirosul emis de acestea. Un recent studiu al Institului national pentru sanatate si cercetare medicala (Inserm) din Franta arata ca sistemul olfactiv tine sub control cantitatea de alimente ingerate. Intelegerea profunda a acestui mecanism ar putea permite descifrarea multor necunoscute privitoare la obezitate. "La pesoanele anorexice sau obeze, acest mecanism ar putea fi dereglat si sensibilitatea la mirosuri ar putea fi mai mare sau mai mica. Elucidarea acestui mecanism complex, cu certitudine, va permite, pe termen lung, o mai buna abordare a acestui tip de patologii, spun cercetatorii.
Prof. dr. Nicolas Theibaud de la Universitatea Florida, co-autor al acestui studiu, promite sa extinda testele si in cazul unei alimentatii bogate in zahar pentru a completa explicatiile privitoare la efectul asupra mirosului.
Organizatia Mondiala a Sanatatii aduna in fiecare an cifre alarmante despre obezitate: in prezent 1/3 dintre copiii din Europa au probleme in privinta greutatii corpului. Si daca nu facem nimic, pana in 2025, vom avea 70 de milioane de copii obezi cu varste sub 5 ani.
De altfel, copresedintele de comisie in cadrul OMS, Peter David Gluckman, vorbeste despre obezitatea infantila ca fiind o "problema uriasa de sanatate publica".
Principalele cauze ale obezitatii sunt alimentatia dezechilibrata nutritiv, cu multe grasimi nocive si zahar, sedentarismul si stresul. OMS avertizeaza in mod special asupra pericolului obezitatii infantile, deoarece copiii de azi supraponderali sunt tinerii si adultii de maine cu risc major de diabet, boli cardiovasculare, cancere etc.