Magda Marincovici (Jurnalul National): Romania are multa hepatita
Gravida infectata cu virusurile hepatitice B sau C va naste prin cezariana si nu va alapta

In prezent, tara noastra, se plaseaza, in UE, pe locul 25 in privinta incidentei hepatitelor virale, in special cu virusurile hepatitice B si C. La noi, aceste boli sunt subdiagnosticare si/sau subraportate si afecteaza in special copiii si persoanele active social si profesional. Aceste realitati au deteminat Societatea Romana de Boli Infectioase si HIV/SIDA, Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie, impreuna cu Fundatia Renasterea, sa sustina programul national "Stop hepatita". Datele indica clar ca tara noastra are o problema in privinta hepatitelor, mai ales in privinta hepatitelor B si C. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Romania este codasa in randul tarilor europene la numarul total de cazuri de hepatita (vezi Nota red. Estiri.ro, la finalul articolului).
La nivelul anului 2013, se estima un numar de 1.016.800 de persoane infectate cu virusul hepatitic B si 635.500, cu virusul hepatitic C.
Principaul obiectiv al programului "Stop hepatita" este informarea, educarea si preventia "patologiei hepatice de cauza virala".
"Lumea trebuie sa stie cat mai mult despe aceste virusuri care sunt extrem de agresive. Trebuie sa depistam si sa diganosticam precoce virusul pentru a spori sansa de raspuns la tratament, sa intervenim in profilaxie, respectiv in transmiterea verticala, cu recomandarea clara de cezariana si interzicerea alaptatului. Mama trebuie sa faca analize pentru virusul hepatitic B, virusul hepatitic C, HIV, deoarece avem metode pentru a obtine un nou-nascut sanatos", explica prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals".
Totusi, avem si parti bune in sensul ca, in tara noastra, sunt tratati, anual, circa 5.000 de pacienti cu hepatita C si intre 2.000-2.500 cu hepatita B, avem modalitati de diagnostic, de stadializare, terapie, modalitati de monitorizare si de evaluare a raspunsului terapeutic.
"Daca pentru virusul hepatitic C avem, in prezent, scheme terapeutice care duc la vindecare, pentru virusul hepatitic B nu avem astfel de scheme. Pentru virusul hepatitic B, avem doar scheme terapeutice care sa mentina nivelul de inhibitie a ridicarii virale si sa stabilizeze boala, de aceea vaccinarea ramane principala metoda de prevenire a infectiei cu virusul hepatitic B", explica prof. dr. Streinu-Cercel. De asemenea, prin acest program se urmareste reducerea complicatiilor acestor infectii hepatice. In majoritatea cazurilor descoperite, persoanele au suferit infectii in urma cu 20-40 de ani, evolutia asimptomatica indelungata a bolii expunandu-le riscului de a evolua catre forme agravante de ciroza hepatica sau carcinom hepatocelular. In absenta unui tratament eficient, morbiditatea si mortalitatea asociata hepatitelor de etiologie virala vor continua sa creasca, avertizeaza conf. dr. Liana Gheorghe, sef de sectie la Intitutul Clinic Fundeni. Anual, in Europa sunt inregistrate aproximativ un milion de decese din cauza acestor infectii hepatice.
--------------------
Nota red. Estiri.ro :

"Indexul European de Performanta in Tratarea Hepatitei" compara nivelul de screening, tratament si preventie in cele 27 de state ale U.E. Punctajul maxim posibil este de 1.000. Locul 25 ocupat de Romania indica faptul ca tara noastra este codasa la toate capitolele : preventie, depistare si acces la tratament.