Magda Marincovici (Jurnalul National): Poarta un sutien pe masura ta!
Femeile care-si chinuiesc sanii in sutiene nepotrivite sunt expuse riscului de lordoza
75 A, 80D, 95E... Desi marimea sutienului este foarte importanta, totusi multe femei habar n-au care este marimea corecta a sutienului. Un studiu efectuat in Belgia arata ca 7 din 10 femei nu stiu care le este sutienul potrivit. Din pacate, foarte multe femei isi aleg sutienul exclusiv pe criterii estetice si nu in functie de talie.
Totusi, sutienul printre altele trebuie sa asigure femeii o stare de confort. Astfel, ca si in cazul unei perechi de sandale, si in cazul unui sutien, trebuie sa tinem seama de marimea potrivita si de faptul ca nu trebuie sa ne provoace neplaceri. Si daca este mic, si daca este prea mare, sutienul poate avea, in timp, consecinte negative asupra sanatatii, in special asupra coloanei vetebrale.
In medie, cei doi sani cantaresc aproximativ 500 de grame, greutate care poate ajunge pana la un kilogram in cazul femeilor insarcinate. Preponderent, sanii sunt formati din tesutul adipos care adaposteste glandele mamare. Un sutien corect ales sustine sanii si permite repartitia egala a masei mamare intre spate, umeri, fara nici un efort.
Daca o femeie are un sutien neadaptat morfologiei ei (e prea mare, e prea mic), greutatea sanilor este resimtita si se creeaza un dezechilibru la nivelul corpului, spun specialistii. Pe scurt, corpul femeii va fi aplecat in fata. Si pentru a compensa acest dezechilibru, femeia este expusa riscului de deformare a coloanei, adica de lordoza lombara.
In mod normal, avem doua lordoze moderate: lordoza cervicala si lordoza lombara sau "scobitura rinichilor". Lordoza fiziologica este o curbura a coloanei vertebrale, o scobitura in fata. Vorbim despre lordoza patologica (boala) atunci cand apare o accentuare a acestor curburi pe care le numim in mod curent "lordoza", in cazul de fata din cauza unui sutien nepotrivit ca dimensiune.
Majoritatea femeilor pacatuiesc pe propria lor coloana vertebrala, purtand sutiene mai mici decat ar fi normal. Explicatia acestui "pacat" o gasim in vremea cand femeia ideala avea talie de clepsidra, modelata cu ajutorul corsetului in care era ferecat trunchiul. 1907 este anul de nastere a sutienului. De atunci, el a reusit fie sa turteasca, fie sa bombeze sanii in functie de tendinte. Nu-i greu sa ne dam seama ca suntem la ora aceasta - a cata oara? - in epoca sutienelor care gonfleaza sanii. Dupa ce sanii sunt siliconati chirurgical, mai sunt si chinuiti in sutiene stramte. Mai grav este ca moda sanilor proeminenti in mod artificial e mai vizibila la adolescente. Evident ce spune medicul nu-i deloc pe placul tinerelor. Asadar adolescentele cu sani mici pot foarte bine sa renunte la sutien si sa foloseasca o bustiera atunci cand fac sport. In cazul adolescentelor cu piept proeminent, evident, solutia o reprezinta sutienul de fibra de bumbac, fara accesorii metalice, de marime potrivita. Medicii le avertizeaza pe adolescente sa folosesca un sutien pe masura lor, deoarece pericolul deformarii coloanei vertebrale este si mai mare, in conditiile in care procesul de consolidare si formare a corpului lor nu este inca finalizat.