Un test de sange care "bate" biopsia. Metoda permite personalizarea tratamentului in cazul bolnavilor cu cancer colorectal
La un nou test de sange, care ar putea locul biopsiei in cazul pacientilor cu cancer colorectal, pus la punct de cercetatorii francezi, se refera pe larg prof. dr. Alain Thierry, de la Inserm Montepellier (Franta), intr-un articol aparut recent in Le Figaro, editia online.
Chimioterapia administrata in prezent in stadiile incipiente ale cancerului de colon reprezinta tratamente de referinta. Dar, de mai multi ani, medicii propun terapii alternative, mai putin toxice pentru organism. Este, de exemplu, cazul tratamentelor pe baza de anticorpi monoclonali, cu precizarea ca nu toti bolnavii raspund la fel la aceasta terapie. Pentru a preciza o terapie personalizata si pentru a nu-i expune pe pacienti in mod inutil unor tratamente ineficiente este necesara o analiza a tesuturilor tumorale. Aceasta analiza permite depistarea mutatiilor genelor KRAS si BRAF esetiale pentru un raspuns bun la tratamentele cu anticorpi monoclonali. In cazul cancerului de colon, prezenta acestor mutatii face ineficienta terapia cu anticorpi monoclonali, in sensul blocarii divizarii anarhice a celulelor maligne.
Asadar, este importanta detectarea acestor mutatii. Or, acest lucru este posibil printr-un simplu test de sange, test care inlocuieste analiza tesutului tumoral. Cercetatorii francezi de la unitatea 896 a Inserm au publicat in revista Nature Medicine din luna martie a acestui an principalele coodonate ale noului test, pas important in directia personalizarii tratamentului cancerelor. Testul consta intr-o analiza specifica a ADN-lui celulelor tumorale, circulant in sange. Cantitati mici sange, provenit direct din tumori, exista in circuitul sanguin al bolnavilor de cancer.
In acest studiu au fost inclusi 106 pacienti diagnosticati cu cancer colorectal metastazat, din mai multe spitale universitare (Montpellier/ Limoges, Clermont-Ferrand). Cercetatorii au comparat veridicitatea diagnosticului furnizat de analiza tesutului tumoral cu cel dat de noul test al sangelui. Rezultatele demonstreaza ca noul test de sange ar putea foarte bine sa ia locul analizei tesutului tumoral in descoperirea acestor mutatii genetice. Rapiditatea rezultatului este unul dintre avantajele acestui test: mai precis, in doua zile de la prelevarea sangelui, comparativ cu 11 pana la 24 de zile, in cazul analizei tesutului tumoral. Un alt avantaj: testul este mai putin invaziv comparativ cu biopsia. La aceste avantaje se mai adauga pretul mic si posibilitatea de a fi repetat.
Anual, in lume, sunt inregistrate un milion de noi cazuri de cancer colorectal si 600.000 de decese. Rata de supravietuire la cinci ani de la diagnosticare a pacientilor cu cancer colorectal este 65% si de numai 10% in cazul celor cu metastaze.