Cel putin 16 oameni au murit in Bulgaria, iar mai multi sunt dati disparuti, in urma inundatiilor devastatoare. Ploile nu mai contenesc de trei saptamani si zeci de localitati sunt sub ape. Bilantul dramatic al dezastrului natural a determinat Guvernul de la Sofia sa declare doliu national pe 23 iunie.
Orasul Varna a fost cel mai puternic afectat. Aici au fost inregistrate si cele mai multe victime. Noua morti, printre care doi copii, au fost gasiti dupa ce puhoaiele au lovit periferia orasului de la Marea Neagra.
Unele strazi au fost complet inundate, iar mai multe masini au fost luate de sovoaie si duse spre mare. Alimentarea cu energie electrica si liniile de comunicatii au fost intrerupte in mai multe zone si zeci de locuinte au devenit inaccesibile pentru echipele de salvare. Premierul bulgar s-a deplasat imediat in zonele sinistrate pentru a coordona operatiunile de salvare.
Furtunile insotite de ploi abundente si grindina au maturat, de altfel, aproape toata tara.
In regiunea Veliko Tarnovo, drumul care asigura legatura cu Turcia a fost inchis. Satele din regiune au fost maturate de viituri.
Ministerul de Externe ii sfatuieste pe cetatenii romani care se deplaseaza pe teritoriul Bulgariei sa sporeasca vigilenta si sa se informeze din timp asupra situatiei drumurilor si a prognozei meteo.