Jurnalul National: Copiii care mananca impreuna cu parintii micul dejun si pranzul au un risc mai mic cu aproape 40% de a deveni obezi (Autoare: Magda Marincovici)
In 2012, aproximativ 40 de milioane de copii sub 5 ani, supraponderali si obezi
Studiul cercetatorilor norvegieni de la Universitatea Agder, realizat pe un lot de vreo 8.000 de copii din Norvegia, Olanda, Belgia, Ungaria, Spania, Elvetia si Slovenia, ajunge la concluzia ca, alaturi de parinti, copiii au un mic dejun si un pranz echilibrat nutritional. Mai precis, cercetatorii norvegieni sustin ca scade cu 40% riscul de a deveni obezi in cazul copiilor care iau micul dejun in compania unui sau a ambilor parinti cel putin cinci zile pe saptamana. Pranzul luat in familie are, de asemenea, un impact major asupra greutatii copiilor. Copiii mananca mai incet si cu mai multa placere cand sunt alaturi de parintii lor, deoarece la masa ei discuta, fac glume, rad si, in acest mod, ei mananca mai putin, explica Tam Fry, purtatorul de cuvant al forumului national al congresului european contra obezitatii ce a avut loc recent. De fapt, prin acest studiu. cercetatorii norvegieni se straduie sa atraga atentia asupra unui fenomen periculos, in plina expansiune numit obezitatea la copii.
Chiar la aceasta ora, in intreaga lume, obezitatea sufoca copilaria unui numar din ce in ce mai mare de copii care inca nu au implinit 5 ani. Multe tari se confrunta cu o raspandire cumplit de rapida a obezitatii printre copiii sub cinci ani. Or, nu mai este timp de pierdut, deoarece a actiona contra obezitatii inca din copilarie, in sensul imbunatatirii starii de sanatate a copiilor, inseamna a reduce incidenta in viitor a cardiopatiilor, diabetului si a altor boli severe. De curand, in adunarea generala a OMS, directorul general al OMS a anuntat infiintarea unei Comisii speciale care are ca scop eliminarea obezitatii pediatrice. Pentru a avea dimensiunea acestui periculos fenomen numit obezitatea pediatrica, iata cateva cifre ce au ca sursa OMS. In 2012, aproximativ 40 de milioane de copii sub varsta de cinci ani erau afectati de supraponderalitate si de obezitate: 30 de milioane traiesc in tari sarace si restul in tari dezvoltate. Pana in 2025, este posibil ca aproximativ 70 de milioane de bebelusi si copii sa fie afectati de cele doua boli. Suprapoderalitatea si obezitatea reprezinta o acumulare anormala sau excesiva de grasime provocatoare de mari nenorociri. La nivel global, in fiecare an, cele doua boli ucid aproximativ 3,4 milioane de adulti, 44% fac diabet, 23% sunt afectati de cardiopatie ischemica si intre 7% pana la 40% fac cancere ce sunt puse in legatura directa cu supraponderalitatea si obezitatea.
Specialistii atrag atentia ca obezitatea in copilarie este asociata cu un risc major de deces prematur si cu incapacitati multiple in cazul individului adult. Obezitatea pediatrica antreneaza tulburari majore de respiratie, risc marit de fracturi, hipertensiune arteriala, rezistenta la insulina si probleme psihologice.