Acad. Prof.dr. Irinel Popescu, intervievat de Magda Marincovici: Cu robotul in cancerul pancreatic

Unele tumori la pancreas pot fi operate laparoscopic

Acad. prof. dr. Irinel Popescu, seful Centrului pentru boli digestive si transplant hepatic Fundeni, ne vorbeste despre cancerul pancreatic si ne ofera cateva informatii datatoare de speranta despre noi medicamente aflate in faza de testare, extinderea indicatiei chirurgicale, interventii laparoscopice sau cu robotul.

- Care sunt principalele forme de cancer pancreatic ?
- Cel mai des intalnit este adenocarcinomul pancreatic, dar, in ultima vreme, se inregistreaza o crestere importanta a frecventei tumorilor neuroendocrine. Care sunt principalele modalitati de diagnosticare si stadializare a cancerului pancreatic? Investigatiile cele mai utile pentru diagnostic si stadializare sunt ecografia, tomografia computerizata si ecoendoscopia cu punctie-biopsie.
- De ce in majoritatea cazurilor, acest cancer este depistat in faze avansate?
- Deoarece in fazele precoce nu exista simptome. Exista si situatii in care un cancer de pancreas se poate depista relativ precoce cum ar fi in cazul chistelor seroase malignizate, a neoplsmelor intrapapilare mucinoase sau a pancreatitei cronice (care este dovedita a fi o stare precanceroasa) monitorizata la intervale regulate. Majoritatea adenocarcinoamelor pancreatice se depisteaza, insa, atunci cand au produs simptomatologie clinica, ceea ce inseamna, deja, tardiv.
- Care este strategia terapeutica in cancerul pancreatic?
- In formele operabile se recomanda interventia chirurgicala care, desi de cele mai multe ori este dificila si grevata de un anumit procent de mortalitate si morbiditate, este, totusi, singura care ofera o sansa reala bolnavului. Notiunea de rezecabilitate s-a extins, in prezent, la forme considerate altadata inoperabile, cum ar fi cancerele care invadeaza vena porta sau chiar una din arterele de vecinatate. In aceste din urma cazuri, operatiile nu se fac decat in centre specializate si, desi riscurile sunt mai mari, reprezinta singura sansa reala, care poate fi acordata bolnavului. Exista cazuri inoperabile in momentul diagnosticului si care pot fi convertite la rezecabilitate prin radiochimioterapie preoperatorie. As mentiona ca multe tipuri de cancer pancreatic pot fi abordate in prezent miniinvaziv, laparoscopic sau robotic, cu bune rezultate.
- Ce rol are tratamentul paliativ in aceasta forma de cancer?
- Una din formele de paliatie cele mai importante este splahnicectomia toracoscopica, interventie minim invaziva care se adreseaza durerii. Chimioterapia paliativa, desi cu rezultate relativ modeste, poate prelungi cu cateva luni viata bolnavului.
- Care sunt noile optiuni terapeutice in cancerul pancreatic?
- Imbunatatirea rezultatelor in ultimul timp, desi nu e spectaculoasa, se datoreaza in primul rand extinderii indicatiilor chirurgicale si caracterului mai radical al interventiilor practicate. Radioterapia a condus la ameliorarea rezultatelor, reusind sa converteasca unele cazuri initial inoperabile la rezecabilitate. De asemenea, brahiterapia (radioterapie locala cu ace implantate in tumora pancreatica) a condus la bune rezultate in unele cazuri. In ceea ce priveste chimioterapia, asteptarile cele mai mari se leaga de descoperirea unor molecule cu actiune specifica, tintita, de tipul anticorpilor monoclonali. Sunt multe astfel de molecule aflate in faza de testare, dar nici una nu a confirmat pana in prezent in cazul adenocarcinoamelor. Situatia este diferita pentru tumorile neuroendocrine, unde tratamentul antitumoral specific da ezultate mult mai bune.
- Noile optiuni terapeutice sunt accesibile pacientilor din tara noastra?
- Da, cam toate aceste posibilitati exista si in Romania.
- Exista tratamente personalizate in cancerul pancreatic?
- Inca nu putem vorbi de tratamente personalizate in cancerul pancreatic, desi, genele implicate in producerea lui incep sa fie cunoscute. Unele dintre aceste gene au fost descoperite si de echipa de cercetatori pe care o conduc la Institutul Clinic Fundeni. De asemenea, realizam cercetari impreuna cu colective de specialisti de la Universitatile Harvard, Johns Hopkins si Singapore, pentru identitificarea de gene implicate, care sa conduca la punerea la punct a unor noi tratamente.
- Tinand seama de traditia in privinta cercetarii hepato-pancreatice, ce ne putetii spune despre genomica in cancerul pancreatic?
- Asa cum spuneam, echipa noastra de cercetatori a identificat unele gene modificate la bolnavii cu cancer de pancreas, care, ulterior au fost confirmate si de alti cercetatori. Mai departe, urmeaza sa studiem caile de activare intracelulara pe care le declanseaza aceste gene precum si posibilitati de antagonizare a lor. Dupa cum stiti, drumul stiintei este lung, dar speram sa fie parcurs intr-un timp cat mai scurt.

Sursa: Jurnalul National