Exista aproximativ 210 tari in lume. Mai jos sunt 24 lucruri pe care poate nu le stiti despre unele dintre aceste tari.
1. Cel mai probabil sa dispara sub valuri - Maldive
Cu toate discutiile despre incalzirea globala si cresterea nivelului marii, locuitorii din Maldive au cele mai multe motive sa se teama. Cu o inaltime medie de aproximativ 1,8 metri deasupra nivelului marii natiunea lor este cea mai expusa
de pe Pamant in cazul cresterii nivelului oceanelor.

2. Populatia cea mai supraponderala - Nauru
Cu peste 95% din populatie supraponderali, natiunea din mica insula Nauru este, de departe, cea mai grasa de pe Pamant. Epidemia de obezitate sa este atribuita importului de fast-food din Vest, care a coincis cu un standard crescut de viata
in secolul 20, datorita exporturilor sale de fosfat.

3. Drumuri din corali - Guam
Deoarece Guam nu are plaje din nisip natural, ci numai corali, insula natiune face asfalt utilizand un amestec de corali de ulei, refuzand importul de nisip din strainatate.

4. 350 de oi pe cap de locuitor - Insulele Falkand (Marea Britanie)
Cei aproximativ 3.000 de locuitori din Insulele Falkland cresc 1 milion de oi! Nu e de mirare, pentru ca lana este cel mai important produs de export.

5. Cel mai vechi stat suveran - Egipt
Acest lucru depinde in mare masura de definitia ta a unui stat suveran, dar in cazul in care acceptati prima aparitie a suveranitatii, apoi Egipt ar fi prima tara din lume
pentru ca a obtinut-o o data cu formarea primei dinastii, in 3100 i.Ch.

6. Cele mai multe lacuri din lume - Canada
Cu peste 3 milioane de lacuri, 60% din toate lacurile din lume se gasesc in interiorul granitelor sale.), 9% din teritoriul canadian este de fapt apa dulce

7. Cel mai probabil loc in care nu-ti intalnesti
aproapele! - Mongolia
La 4 persoane pe kilometru patrat Mongolia este tara cel mai putin
populata de pe Pamant. Comparati acest lucru cu Mong Kok, un cartier din Hong Kong, care,are cea mai mare densitate a populatiei in lume: 340.000 de oameni
pe kilometru patrat!

8. Cel mai mare numar de tancuri - Rusia
Acesta este un titlu de glorie cam ciudat, dar Rusia are, de departe, cele mai multe tancuri din lume (21.000). Din fericire, cele mai multe dintre aceste masini sunt vechi (vestigii ale trecutului sau). Desi numeric stau mai prost (16.000), Statele Unite au in inventar modele mult mai avansate.

9. Tara fara nici un rau! - Arabia Saudita
Suna un pic ciudat, dar asa este! Pentru o tara la fel de mare ca si Arabia Saudita ar trebui sa existe cel putin un fel de apa curgatoare. Ei bine, nu este! Cele mai multe rezerve de apa proaspata provin de la centrale de desalinizare sau rezervoare subterane.

10. Cea mai tanara populatie din lume - Niger
In general, tara cea mai tanara este apreciata prin calculareaprocentului de locuitori mai mic de 15 ani. In prezent, Niger detine aceasta distinctie, cu aproximativ
jumatate din populatia sa abia alunsa la pubertate (49%).

11. Tara cea mai diversa in lume - India
In aproape fiecare domeniu - cultural, economic, climatic, rasial, lingvistic, etnic si religios - India este tara cea mai diversa din lume.

12.Tara aflata cel mai aproape de disparitie - Ucraina
Cu o scadere naturala a populatiei de 0.8% anual, Ucraina isi va pierde pana in 2050 cca. 30% din locuitorii sai.

13. Tara cu cei mai multi locuitori ai sai care traiesc in strainatate - Malta
Dupa vremuri grele dpdv economic, cuplate cu o rata crescuta a natalitatii, Malta are astazi o bogata experienta in imigrare. Este semnificativ faptul ca in prezent exista viata malteza mai mult in strainatate decat in tara in sine!

14. Tara mai mica decat Central Park din New York - Monaco
Desi Vatican este mai mic (0.17 km patrati) fata de Monaco(0.8 km patrati), nu are rezidenti permanenti. Dar Monaco este cea mai mica tara locuita permanent,
desi este mai mica decat Central Park.

15. Aproape in intregime acoperita de jungla -Surinam
In Surinam, 91% din suprafata sa este acoperita de jungla. jumatate de milion de rezidenti traiesc de-a lungul coastei din apropierea capitalei. Doar 5% din populatie (in principal indigeni) traieste in interiorul junglei.

16. Aproape in intregime defrisata - Haiti
Asa arata vazuta din satelit Haiti, o tara grav afectata de despadurire, comparativ cu vecina ei Republica Dominicana .

17.Cea mai mare tara fara ferme agricole - Singapoore
Desi in lume exista un numar de natiuni mici care nu au nici un fel de economie bazata pe agricultura, (ex. Vatican) Singapoore este cea mai mare dintre orasele-stat!

18. Cele mai multe limbi vorbite - Papua Noua Guinee
Desi engleza este limba oficiala a acestuistat , doar 1-2% din populatie o vorbeste in fapt.Este tara cea mai diversa lingvistic din lume, cu peste 820
de dialecte vorbite (12% din totalul mondial).

19.Cei mai multi oameni educati - Canada
Cu 50% din populatia sa educat la nivel postliceal, Canada este tara cea mai educata din lume. Este urmata de Israel la 45% si Japonia cu 44%.

20.Tara cu cea mai mare suprafata de desert - Libia
Cu 99% din tara acoperita de desert, Libia este unul dintre locurile cele mai aride din lume. In unele dintre regiunile sale nu cade nici macar o picatura de ploaie timp de decenii!

21. Cea mai violenta tara din lume - Somalia
Desi in ultimii trei ani Irak a fost socotita cea mai putin pasnica tara din lume, Indicele de pace global claseza anul acesta Somalia pe locul intai.

22. Tara care produce cea mai mare cantitate de oxigen din lume - Rusia
Siberia este acoperita de aproximativ 25% din padurile lumii (o suprafata mai mare decat cea a Statelor Unite, facand din Rusia cel mai mare convertor de CO2 in compusi respirabili.

23. Cel mai mare producator de opiu - Afganistan
Aproape incredibil, Afganistanul produc cantitatea enorma de 95% din opiul lumii. Nici macar dupa 10 de ani de ocupatie, fortele americane nu au micsorat aceasta "industrie".

24. Cei mai multi oameni in spatele gratiilor - Statele Unite
Cand vine vorba de locuitori incarcerati, Statele Unite este lider mondial de necontestat. Cu 2,2 milioane de oameni in spatele gratiilor, SUA, desi are
doar 5% din populatia lumii, se poate mandri cu cei mai multi
puscariasi (25% dintre cei incarcerati in toata lumea. China este pe locul al doilea cu 1,5 milioane si Rusia a treia la 870.000.

Sursa: Internet