Jurnalul National : Proiectul de desemnare a "Deltei Bucurestiului" drept arie naturala protejata, adoptat de CGMB

Consilierii municipali au adoptat in sedinta de marti un proiect care vizeaza atribuirea statutului de arie naturala protejata Parcului Vacaresti, loc cunoscut si sub denumirea de "Delta Bucurestiului".
"Proiectul de hotarare privind avizarea suprafetei administrative ce urmeaza sa faca parte din aria naturala protejata Parcul Natural Vacaresti are ca scop reglementarea zonei ca arie naturala protejata in vederea instituirii prin hotarare de Guvern a regimului de arie naturala protejata de interes national Parcul Natural Vacaresti", releva proiectul.
Potrivit acestuia, intrucat in prezent zona Lacului Vacaresti se confrunta cu interventii antropice care pot afecta biodiversitatea si pot degrada ireversibil capitalul natural, se impune atribuirea statutului de arie naturala protejata care asigura atat conservarea habitatelor si speciilor naturale importante sub aspect floristic, faunistic, cat si la mentinerea caracterului peisagistic si recreativ.
"Zona naturala situata pe arealul Lacului Vacaresti cu o suprafata de 183 de hectare pe teritoriul sectorului 4 cuprinsa intre Calea Vacaresti, Soseaua Oltenitei, Soseaua Vitan-Barzesti si Splaiul Dambovitei a favorizat aparitia unui ecosistem natural specific unei delte cu o vegetatie cuprinzand sute de specii de plante si o bogata diversitate avifaunistica", mentioneaza proiectul.
Academia Romana, prin Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, a emis un aviz favorabil de incadrare a Parcului Natural Vacaresti in categoria de arie naturala protejata tip "parc natural".
Dezvoltarea zonei Vacaresti reprezinta unul dintre obiectivele cuprinse in Conceptul strategic Bucuresti 2035, zona cu potential natural la nivelul modelelor de referinta din capitale europene, precum Londra, cu peste 40 de arii protejate, avand suprafete cuprinse intre 0,8 si 955 ha sau Praga - cu 88 de arii naturale protejate totalizand 2.200 ha, mai releva sursa citata.
"Nu e clarificata natura juridica a terenurilor. Intrarea pe un acord de cooperare ne creeaza numai dificultati ca si in cazul Constanda", a declarat consilierul municipal Doru Giugula.
Directorul Directiei de Mediu din cadrul Primariei Capitalei, Oana Grigore, a mentionat ca dupa avizarea suprafetei care va fi declarata arie naturala protejata se vor stabili mai multe perimetre.
"Vor fi mai multe zone, inclusiv cea tampon, zona de dezvoltare durabila, unde se vor putea face si constructii pentru promovarea turismului, agrementului, educatiei, stiintei si atunci se va lua in calcul si deversorul si in functie de acesta se va face si zonificarea ariei naturale protejate. Din punct de vedere juridic situatia trebuie sa fie reglementata de Ministerul Mediului in paralel cu obtinerea celorlalte avize. In momentul in care documentatia e completa se supune aprobarii Guvernului pentru a fi declarata arie naturala protejata", a adaugat Grigore.