Senatorul DARIUS BOGDAN VALCOV a sustinut o declaratie politica intitulata "Inundatiile sunt o realitate. Solidaritatea si simtul civic, elemente care pot limita pagubele unor calamitati naturale", pe care o puteti citi in continuare.

De cativa ani incoace, Romania este asaltata, periodic, indeosebi in anotimpurile tranzitorii, de caderi masive de precipitatii care produc de fiecare data pagube materiale insemnate, iar in unele situatii se inregistreaza si pierderi de vieti omenesti.
Explicatiile legate de aceste recorduri de precipitatii cazute intr-un anume timp pe o suprafata delimitata de sol, sunt date de catre specialistii in domeniu, in raport cu fenomenul incalzirii globale, accentuate prin consecinta distrugerii necontrolate a spatiului impadurit, dar si prin neglijenta oamenilor care, de multe ori, lasa in seama altuia ceea ce tine de fiecare dintre noi.
Din pacate, in spatiul public este destul de greu sa-ti asumi sa identifici vinovatii individuale, cand mai la indemana este starea generala colectiva unde, fie ca este asa, fie ca lucrurile stau si altfel, raspunderea este pusa pe autoritati.
Nu ma adresez dumneavoastra pentru a pleda nevinovatia exclusiva a autoritatilor locale, a institutiilor statului care nu au instrumente si viteza de reactie, in raport cu fenomenele naturale ce au propriile legi de aparitie, dezvoltare si propagare. Vreau doar sa va aduc in atentie acele situatii cand pentru un podet care deserveste efectiv gospodaria unui titular, acesta apeleaza mai degraba la serviciul unic de urgenta, in loc sa intervina cu o unealta casnica pentru a desfunda canalul sufocat de gunoaiele menajere sau nemenajere care vin din amonte, de la vecinii, rudele sau prietenii celui ce se confrunta cu o amenintare reala din partea paraiasului de la poarta.
Evident, sunt si situatii cand interventia externa, a echipelor ISU, a reprezentantilor celor din cadrul serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta, se impune. Insa, fiecare din noi trebuie sa intelegem ca inainte de a apela la un ajutor extern trebuie sa fi facut tot ceea ce se poate face, tot ceea ce tine de sursele si resursele noastre.
In sprijinul celor punctate mai sus, va dau exemplul inundatiilor care au avut loc in comuna Icoana, judetul Olt, in timpul sarbatorilor pascale de anul acesta. Cetatenii localitatii au fost anuntati in timp util de catre autoritatile locale, de iminenta unei viituri, in vederea protejarii patrimoniului din gospodarii. Nimeni nu a luat in seama, la momentul potrivit, aceasta situatie, iar atunci cand apele au venit, fiecare a vrut sa fie salvat, in cel mai scurt timp si inaintea celorlalti. Din pacate, rezultatul nu a fost cel care s-ar fi inregistrat in cazul in care indicatiile primite la timpul potrivit ar fi fost luate corect in seama.
Sa incercam, macar de acum incolo, sa credem ca din aceste experiente traumatizante vom invata ceea ce trebuie si vom face ceea ce este de facut! In caz contrar, asteptarile care vizeaza statul in ansamblul sau, dar si in particular, prin institutiile de interventie, nu vor da roadele asteptate, daca nu luam initiativa si daca nu vom pune cu totii mana. Pe lopata sau pe grebla prin care, preventiv, reabilitam, pe vreme uscata, santul de la poarta.