Senatorul FIFOR MIHAI-VIOREL a sustinut o declaratie politica intitulata "Romania si inundatiile - diguri sau despagubiri", pe care o puteti citi in continuare.

Dupa cum bine stim, in ultimul deceniu autoritatile romane au cheltuit aproximativ 1,5 milioane de euro pe an despagubiri pentru pagubele generate de inundatii, chiar daca exista un program care ar trebui sa reduca riscul de producere a acestor fenomene.
In acest context, ceea ce vreau sa spun este ca un management eficient al riscului la inundatii presupune aplicarea unor politici, proceduri si practici cu obiective clare in identificarea, analiza, evaluarea, monitorizarea si reevaluarea riscurilor in vederea diminuarii acestora astfel incat comunitatile umane si implicit toti cetatenii sa poata trai, munci si sa-si satisfaca nevoile si aspiratiile intr-un mediu fizic si social durabil.
O problema esentiala in managementul riscului la inundatii este aceea a riscului acceptat de populatie si decidenti, stiut, fiindca nu poate exista o protectie totala impotriva inundatiilor (risc zero), dupa cum nu exista nici un consens asupra riscului acceptabil.
La nivelul tarii noastre exista "Strategia Nationala de Management a Riscului la Inundatii" ale carei obiective specifice sunt repartizate pe trei mari categorii, respectiv economice, sociale si de mediu. Cele economice fac referire in mare parte la prevenirea si minimizarea pierderilor economice prin reducerea riscului la inundatii a zonelor populate, a infrastructurilor existente cat si a terenurilor agricole.
Realizand o paralela cu ceea ce se intampla in tara noastra in prezent, putem spune ca aceste obiective nu au fost atinse deoarece banii care pot fi utilizati in construirea digurilor noi si/sau consolidarea celor existente se duc pe pagubele generate de aceste fenomene, pagube care, spre exemplu, in perioada 2005-2010 s-au ridicat la trei miliarde de euro.
Tinand cont de faptul ca planificarea programului de protectie este valabila pana in 2039, apreciez ca Romania ar avea nevoie de aproximativ 12,5 miliarde de euro pentru a construi noi diguri, chiar daca, repet, despagubirile devanseaza cu 50% lucrarile pentru o astfel de constructie.
O prima initiativa in acest sens apartine premierului Victor Ponta care a decis sa aloce in regim de urgenta fonduri si sa sistematizeze lucrarile de construire a digului de protectie din jud. Teleorman pana in luna august. Deci, iata ca se poate!