Magda Marincovici (Jurnalul National): Rambursarea contravalorii serviciilor medicale, a medicamentelor si dispozitivelor medicale intr-un stat UE a pacientilor asigurati in Romania
Executivul a aprobat o hotarare care prevede ca persoanele asigurate in sistemul de asigurari obligatorii de sanatate din Romania care se deplaseaza intr-un alt stat membru UE pot beneficia de rambursarea contravalorii serviciilor medicale, a medicamentelor si dispozitivelor medicale in conformitate cu legislatia statului in care se acorda asistenta medicala. Tipurile de asistenta medicala pentru care se impune autorizarea prealabila in vederea rambursarii costurilor sunt: PET-CT in ambulatoriu, servicii medicale spitalicesti in regim de spitalizare continua si spitalizare peste 24 de ore pentru implant sau inlocuire de defibrilator cardiac, endoprotezare articulara tumorala, implant segmentar de coloana, bypass coronarian cu/fara investigatii cardiace invazive si nasterea, medicamente in ambulatoriu, pentru care este necesara aprobarea de la CNAS.
Rambursarea contravalorii asistentei medicale transfrontaliere se efectueaza de casa de asigurari de sanatate care a intocmit solicitarea, in termen de 60 de zile de la data alocarii de prevedere bugetara. Rambursarea se realizeaza la nivelul tarifelor si prestatiilor din Romania si nu depaseste contravaloarea in lei a asistentei medicale transfrontaliere achitate de solicitant. Daca o hernie de disc costa in Romania 1.000 lei si in statul membru X, 1.500 lei, decontarea se face la valoarea de 1.000 lei. Daca o peritonita costa la noi 700 lei si in statul membru Y, 500 lei, decontarea va fi de 500 lei. Pacientii romani vor beneficia de asistenta cu privire la asistenta medicala transfrontaliera prin intermediul unui Punct National de Contact, din subordinea CNAS, incepand cu luna mai.