Magda Marincovici (Jurnalul National): La san si plamani, cele mai multe cancere

La noi, pacientii cu afectiuni maligne au probleme in privinta accesului la medicamente noi si la radioterapie
In tara noastra, in medie, lunar, un oncolog consulta peste 40 de paciente cu cancer de san, peste 20 pacienti cu cancer de plamani, peste 20 de pacienti cu cancer de prostata, 7 pacienti cu cancer renal, 7 cu cancer gastric si 7 cu cancer al vezicii urinare, avertizeaza studiul Onco Monitor. Dintre pacientii consultati lunar de un medic specialist, in cazul patologiei oncologice renale sau de plaman, o treime sunt pacienti nou diagnosticati, majoritatea in stadii foarte avansate (peste 70% dintre pacientii nou diagnosticati cu cancer de plamani si peste 60% dintre pacientii nou diagnosticati cu cancer renal sunt in stadiul 4). In cazul patologiei oncologice a sanului, aproximativ o cincime sunt paciente nou diagnosticate, majoritatea in stadiile 2 si 3. Profilul pacientului cu cancer renal sau pulmonar indica un barbat (70% dintre pacienti cu cancer renal si 75% dintre pacientii cu cancer de plamani) cu o varsta medie de 60 de ani. Pacienta cu cancer de san are in medie 57 de ani. Dr. Florin Bacanu, specialistul oncolog la Spitalul "Sf. Maria", sustine ca poate fi curabil cancerul de san "daca este tratat si diagnosticat la timp". Pentru aceasta, potrivit dr. Bacanu, femeile trebuie "sa fie foarte atente la modificarile ce se produc la nivelul sanilor, sa consulte rapid medicul si sa aiba un stil de viata echilibrat: dieta sanatoasa, exercitii fizice zilnice, mentinerea greutatii corporale normale".
Recent, la Parlamentul European, in cadrul unei intalniri consacrate oncologiei si situatiei pacientilor, Cezar Irimia, presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania, a semnalat ca "dintre terapiile noi care asteapta sa intre pe lista medicamentelor compensate, cele mai multe, peste 20%, sunt destinate oncologiei. Pacientii au solicitat in nenumarate randuri autoritatilor actualizarea listei de medicamente compensate, dar si acum, dupa mai mult de sase ani, situatia este incerta. Problemele pacientilor oncologici se extind si la nivelul accesului la radioterapie, care in prezent atinge doar 12% din nevoile reale ale pacientilor".
In tara noastra, cancerele de san, de plamani, prostata, colo-rectal sunt cele mai frecvente forme de cancer diagnosticate in cabinetele medicale, iar cancerele de vezica biliara, tiroidian si testicular sunt cele mai rar intalnite. Conform Centrului National de Statistica si Informatica in Sanatatea Publica, la noi, in perioada ianuarie-iunie 2013, s-au inregistrat 31.186 cazuri noi de cancer comparativ cu 28.598 cazuri noi de cancer, in aceeasi perioada a anului 2012. O statistica a OMS, publicata in 2011, situeaza Romania pe locul 47 din 50 de tari, in ceea ce priveste numarul total de cazuri de cancer (205 cazuri la 100.000 de locuitori).
Studiul Onco Monitor si-a propus sa afle de la oncologi care sunt patologiile maligne cele mai frecvent diagnosticate in cabinetul medical, care este profilul pacientilor si tratamentul acestora, precum si care sunt canalele prin care acesti medici se informeaza referitor la noile tratamente.