Senatorul UNPR Damian Draghici a sustinut o declaratie politica intitulata "9 MAI - ZIUA EUROPEI SI ZIUA INDEPENDENTEI ROMANIEI", pe care o puteti citi in continuare.

Pentru cetatenii Romaniei, Ziua Europei coincide in mod fericit cu Ziua Independentei Nationale.
Aparuta din ororile celui de-Al Doilea Razboi Mondial, in scopul prevenirii dezastrelor umane, aniversarea Zilei Europei la 9 mai a devenit o traditie in Romania.
Ziua Europei exprima atasamentul poporului roman si al minoritatilor, inclusiv al minoritatii roma, pentru valorile europene si pentru sustinerea efortului creativ de continuare a procesului de unificare europeana.
Ziua Independentei este in acelasi timp un bun prilej pentru exprimarea profundului atasament al romilor fata de patria noastra comuna - Romania.
In razboiul de Independenta din 1877, si mai ales in ultima conflagratie modiala, romii au dat multe jertfe umane, asa cum a platit de fapt si poporul roman, din trupul caruia face parte si minoritatea roma. Si cand spun acest lucru nu evoc doar trimiterea catorva zeci de mii de romi peste Bug, in limita rasariteana a teritoriului numit astazi "Transnistria", cuprins intre apele raurilor Nistru si Bug, pana la limanul Niprului.
Pentru noi, Ziua Europei este un bun prilej de omagiere a fondatorilor primei Comunitati Europene - Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului, care a condus spre Uniunea Europeana de astazi.
Extinderea Uniunii Europene spre Est, cuprinzand Republica Moldova si alte state din acest spatiu, este singura cale pentru edificarea pacii, cooperarii si prosperitatii tuturor statelor Europei.
Romii, pe care sper sa-i reprezint in Parlamentul European, se raliaza interesului poporului roman de a participa creativ la constructia unei Europe in serviciul cetatenilor, o Europa care respecta libertatea si identitatea tuturor natiunilor care o compun.
Imi exprim pe aceasta cale speranta ca Institutul European al Romilor, care va deveni functional din primavara lui 2015, sa reprezinte un pilon fundamental al dezvoltarii identitare a comunitatilor de romi din Europa, mai ales acum cand atat atitudinile anti-rome, cat si discriminarea rasiala capata noi valente si devin instrumente de manipulare politica in mana extremistilor radicali de dreapta.