VORONET: CEA MAI FRUMOASA MANASTIRE DIN ROMANIA

estiri.ro - Stiri

Cauta inRSS
 Stiri / Actualitate / Turism
VORONET: CEA MAI FRUMOASA MANASTIRE DIN ROMANIA
VORONET: CEA MAI FRUMOASA MANASTIRE DIN ROMANIA
Manastirea Voronet constituie una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Stefan cel Mare.
Hram:Sf. Mare Mucenic Gheorghe - purtatorul de biruinta
Supranumita Capela Sixtina a Estului. Este situata in satul cu acelasi nume, la 36 km de Suceava si la numai 4 km de centrul orasului Gura Humorului. Manastirea Voronet constituie una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Stefan cel Mare. Biserica a fost ridicata in anul 1488 in numai 3 luni si 3 saptamani ceea ce constituie un record pentru acea vreme.
Manastirea Voronet a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004, avand codul de clasificare SV-II-a-A-05675. De asemenea, lacasul de cult este inclus in patrimoniul mondial UNESCO.
Din punct de vedere geografic, manastirea este situata la sud de orasul Gura Humorului din judetul Suceava, pe valea raului Voronet. Legenda originii bisericii uneste doua mari personalitati ale destinului national romanesc: ctitorul manastirii, Stefan cel Mare, si cuviosul parinte Daniil Sihastrul, primul staret al manastirii, unul din cei mai mari sfinti pe care i-a odraslit pamantul Moldovei, sihastru si duhovnic vestit. O sfanta candela aprinsa vegheaza mormantul Sfantului Daniil Sihastrul, de unde obstea manastirii ia binecuvantarea pentru slujbele de dimineata, dupa-amiaza si de la miezul noptii.
Viata monahala s-a intrerupt in anul 1785 dupa anexarea Bucovinei la Imperiul Habsburgic si s-a reluat in anul 1991, de data aceasta cu obste de calugaritesub staretia Stavroforei Irina Pantescu.

Arhitectura

De mici proportii, cu plan trilobat, avand turla cu bolta moldoveneasca pe naos, biserica face parte dintre putinele monumente de arhitectura religioasa din nordul Moldovei care-si pastreaza in mare masura forma initiala. In anul 1547mitropolitul Grigore Rosca, var al lui Petru Rares a initiat adaugirea unui pridvor inchis, pentru care adopta o solutie unica, in cadrul careia arhitectura este vizibil subordonata decorului pictat: peretele de vest al pridvorului este un perete plin fara nici o deschidere, precum si pictarea zidurilor exterioare, din temelie pana in streasina, lucrari ce au dat constructiei o mare stralucire.

Pictura

Pictura interioara a bisericii dateaza in cea mai mare parte din timpul lui Stefan cel Mare, anul 1496. In scenele din altar si din naos artistul a urmarit sa redea indeosebi sensul teologal al imaginilor, realizand un ansamblu solemn, dar cu vadit caracter de monumentalitate. Printre aceste picturi de interior atrag atentia mai ales: Cina cea de Taina, Impartasirea Apostolilor, Spalarea picioarelor (in altar), Ciclul patimilor si tabloul votiv al domnitorului Stefan cel Mare (in naos).
Pictura exterioara a Voronetului, datand din timpul domniei lui Petru Rares, este realizata la un inalt nivel artistic, fiind socotita drept cel mai reusit ansamblu al artei feudale moldovenesti. Figurile biblice din aceste fresce exterioare sunt apropiate de viata, insufletite, firesti. Frescele se disting prin coloritul lor viu, apropiat de cel al naturii inconjuratoare si in care predomina verdele si albastrul, prin compozitia larg desfasurata a diferitelor scene. Fatada de vest, cu impresionanta scena a Judecatii de Apoi, este alcatuita compozitional pe patru registre. In partea superioara se afla Dumnezeu Tatal, registrul al doilea cuprinde scena Deisis, incadrata de apostoli asezati pe scaune. De la picioarele Mantuitorului porneste un rau de foc in care pacatosii isi afla chinurile. Cel de-al treilea registru este Etimasia Sfantului Duh, simbolizat in forma unui porumbel, Sfanta Evanghelie si Protoparintii neamului romanesc - avand spre nord un grup de credinciosi calauziti deSfantul Apostol Pavel, iar spre sud grupurile de necredinciosi care primesc dojana lui Moise. In registrul al patrulea, la mijloc, apare cumpana care cantareste faptele bune si pe cele rele, lupta dintre ingeri si demoni pentru suflete; in zona de nordraiul, iar in cea de sud iadul.
O nota caracteristica a acestor fresce o constituie si bogata imaginatie creatoare a realizatorilor ei, care introduc in compozitie elemente folclorice (spre exemplu arhanghelii care sufla din buciume, instrumente specifice pastorilor de munte). In interiorul bisericii retin atentia jilturile si stranele din secolul al XVI-lea (printre altele un jilt domnesc, o adevarata capodopera a sculpturii in lemn), mormantul mitropolitului Grigore Rosca, din pridvor, mormantul sihastrului Daniil (Daniil Sihastrul), din pronaos.

Sursa : Wikipedia
(Duminica 20.04.2014 09:41, Mireille Astrid POPA) © estiri.ro
 Alte articole din aceasta categorie
Samotraki, o insula greceasca situata in nordul Marii Egee (12.07.2020)
Turistii romani povestesc cum este vacanta in insula Thasos din Grecia (30.06.2020)
Insula Creta, plaje de vis ca destinatii de vacanta (02.05.2020)
Miruna Ioani si-a revazut orasul natal, Sibiu, prin ochii unui copil (23.02.2020)
Rezervatia Naturala Srebarna, din Bulgaria (30.08.2019)
Aydemir, a doua localitate rurala ca marime din Bulgaria (30.08.2019)
Gara de Nord: Trenuri directe de la Bucuresti spre Sofia, Istanbul si Salonic (08.06.2019)
Excursie de Pasti, la Manastirea Coslogeni din judetul Calarasi (18.04.2019)
Cappadocia, o regiune istorica din Turcia (25.02.2019)
Standul Africii de Sud este deschis vizitatorilor la Targul de Turism, intre 21 - 24 februarie 2019 (15.02.2019)
 CURS VALUTAR
Duminica 11.04.2021
1 EUR 4.9212 lei -0.03%
1 USD 4.1382 lei -0.23%
1 HUF 0.0137 lei -99.00%
1 RUB 0.0536 lei -0.37%
1 BGN 2.5161 lei -0.04%
1 MDL 0.2309 lei +0.35%
1 Gr. AUR 232.3306 lei -0.09%
Toate valutele
Vineri 09.04.2021, BNR
Interviu / Exclusiv
Paula Tudor: Mi se pare ca tablourile pe care le pictez in ultimul timp nu-mi apartin, mi-au fost daruite de cineva!

Paula Tudor: Mi se pare ca tablourile pe care le pictez in ultimul timp nu-mi apartin, mi-au fost daruite de cineva!

Ultimele cautari
clasament divizia onoare ambovita
accident rutier 26 04 2010 cumpana
rezultate titularizare 2009 pitesti informatica
scandal electoral
rezultate titularizare 2010 mehedinti
paul
rezultate examen definitivat 2011 universitatea ovidius constanta
stirile pro tv 15 04 2010
telefonul telespectatorului la protv
24 sept 2010
Top cautari
rezultate
lista
telefonul telespectatorului la protv
antena
accident
accidente rutiere 2010 cluj bihor
pro
isj satu mare posturi propuse pentru restrangere
rezultate titularizare educatoare bucuresti 2011
raluca
Reteaua de siteuri

© 2002 - 2021 estiri.ro. Toate drepturile rezervate.
gazduire siteuri
gazduit de fhr.ro
Pagina generata in 0.0480 sec.