Senatorul Florin Constantinescu a sustinut o DECLARATIE POLITICA, intitulata "Eliminarea vizelor pentru moldoveni - un vis care va deveni realitate dupa 28 aprilie", pe care o puteti citi in continuare.

Plenului Parlamentului European a votat pe 27 februarie, Raportul privind liberalizarea vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova. In 3 aprilie Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz a semnat decizia cu privire la eliminarea vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova care calatoresc in UE. Decizia a fost publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene pe 8 aprilie si va intra in vigoare pe 28 aprilie.
Iata ca, intr-un timp relativ scurt, calatoriile fara viza in spatiul Schengen au devenit o realitate pentru cetatenii moldoveni. Va fi deschis un nou capitol pentru dezvoltarea si modernizarea tarii vecine si prietene! Consolidarea legaturilor de afaceri, sociale si culturale dintre Uniunea Europeana si Republica Moldova, dar si contactele interpersonale vor avea de castigat Exemplul pe care il poate da acum Republica Moldova este de urmat pentru alte tari din regiune. Cetatenii moldoveni vor putea calatori in tarile membre ale Uniunii Europene, cu exceptia Marii Britanii si Irlandei. Vor putea merge fara viza in Romania, Bulgaria, Croatia si Cipru (tari care nu fac parte din zona Schengen), precum si in state non-UE: Norvegia, Islanda, Elvetia si Liechtenstein. Din 28 aprilie, moldovenii vor putea vedea cu ochii lor cum se traieste in Uniunea Europeana.
Daca vreti, este un raspuns pentru eurosceptici. Va fi destul de greu dupa 28 aprilie sa afirmi ca, dupa aderarea la UE, moldovenii vor trai in saracie.
Este adevarat ca doar din rea-vointa nu se pot vedea lucrurile bune. Dar lucrurile bune exista! Va dau cateva exemple: eliminarea cotei de vinuri exportate fara taxe vamale de Republica Moldova pe piata Uniunii Europene; sprijinul financiar de care va beneficia Republica Moldova in vederea cresterii eficientei energetice, ceea ce inseamna granturi in valoare de pana la 20 de milioane de euro din partea Fondului Parteneriatului Europei de Est pentru Eficienta Energetica si Mediu. Se vor putea finanta proiecte de eficienta energetica si de mediu, ce vor avea ca scop ameliorarea sistemului de termoficare, aprovizionarea cu apa, iluminarea stradala, eficientizarea energetica a edificiilor publice, gestionarea si reciclarea deseurilor. Lansarea unor astfel de masuri sunt menite sa sporeasca asistenta pentru Republica Moldova.
Nu poate fi vorba de saracie asa cum afirma euroscepticii! Nu poate fi vorba nici de o concurenta neloiala intre producatorii autohtoni si cei europeni. In prezent, 46 la suta din exporturile moldovenesti sunt deja orientate spre piata europeana. Ceea ce inseamna ca in Republica Moldova sunt companii competitive.
Eliminarea vizelor este un semnal de apropiere a Republicii Moldova de tari dezvoltate din punct de vedere economic. Experienta acestor tari poate fi un exemplu pentru moldoveni. Romania este una dintre tarile de la care Republica Moldova poate invata, si "din greseli, dar si din lucrurile bune", asa cum preciza premierul Victor Ponta.
Cateva vizite de lucru la Chisinau, precum si discutiile cu autoritatile de acolo, m-au convins ca moldovenii au devenit deja membri ai Uniunii Europene. Anul acesta se va semna si acordul de asociere, inclusiv sectiunile de liber schimb. Dat tot anul acesta vor avea loc alegeri legislative. 2014 este o provocare atat pentru autoritatile de la Chisinau, cat si pentru Uniunea Europeana.
Chisinaul va trebui sa arate determinare si seriozitate. In acelasi timp, Uniunea Europeana, care si-a asumat unele angajamente, trebuie sa ofere un plan riguros, un parcurs de urmat pentru Republica Moldova.