Societatea Romana de Ultrasonografie in Obstetrica si Ginecologie a sustinut in perioada 10 Februarie - 10 Martie 2014 campania nationala de informare si educatie medicala privind sanatatea femeii: Zilele V - Protejeaza-ti feminitatea!
In cadrul campaniei femeile din 16 orase au beneficiat, pe langa informare, si de un consult ginecologic gratuit pentru depistarea infectiilor vaginale.
Consultatiile s-au desfasurat in 32 de clinici din 16 orase (Bucuresti, Brasov, Constanta, Craiova, Focsani, Iasi, Suceava, Bacău, Satu Mare, Timisoara, Pitesti, Oradea, Cluj Napoca, Ploiesti, Targoviște și Arad). Astfel, in perioada 10 februarie-10 martie au fost efectuate aproximativ 3500 de consultatii, cele mai multe in Oradea, Iasi, Timisoara si Constanta. Dintre acestea, aproximativ 60% au fost diagnosticate cu infectii vaginale.
"Aceasta prima editie a campaniei nationale Zilele V ne-a aratat ca sunt in continuare multe femei cu infectii vaginale care nu se prezinta la medicul ginecolog. Desi romancele au evoluat mult la acest capitol, numarul celor diagnosticate cu o infectie vaginala ramane destul de mare", mentioneaza Prof. Dr. Radu Vladareanu, Presedintele Societatii Romane de Ultrasonografie in Obstetrica si Ginecologie, Director Departament de Obstetrica si Ginecologie UMF ‘’Carol Davila’’, Bucuresti.
In urma celor 3405 consultatii, aproximativ 60 % din diagnostice au fost reprezentate de infectii vaginale (34.07 % reprezentat de vaginita, urmat de 24.23% cervicita). S-a putut observa si un procent de 3%, reprezentand confirmari de sarcina.
Mai avem de lucrat pana cand romancele vor intelege importanta consultului medical si riscurile automedicatiei. Consultatia ginecologica de rutina, insotita de cele mai multe ori de o ecografie transvaginala, este recomandata cel putin de doua ori pe an la persoanele active sexual si o data pe an la femeile aflate la menopauza. Cred ca Zilele V este o campanie care ar trebui desfasurata anual", adauga Prof. Dr. Radu Vlădăreanu.

Despre infectiile vaginale

Vaginitele sunt infectii vaginale asociate cu un agent patogen strain si se impart in: vaginite micotice, vaginite bacteriene, vaginite mixte (micotica + bacteriana) si infectii cu transmitere sexuala. Dintre acestea, un procent important (24,6 %) il reprezinta infectiile mixte. Infectiile vaginale lasate netratate sau automedicatia cresc vulnerabilitatea la infectii si cervicita (termen care include toate inflamatiile colului uterin), pot duce la infertilitate si aduc si un disconfort zilnic, persistent.


Rezultate Campaniei nationale Zilele V - Protejeaza-ti feminitatea!

In perioada 10 Februarie - 10 Martie 2014, au fost efectuate un total de 4349 programari. Cele mai multe programari au fost efectuate in Iasi (760), urmat de Constanta (729) si Oradea (623).
In perioada 10 Februarie - 10 Martie 2014, din totalul de 4349 programari, au fost efectuate 3405 consultatii. Cele mai multe consultatii au fost efectuate in Oradea (675), Iasi (563), urmat de Timisoara (311).
In ceea ce priveste repartitia pe grupe de varsta, procentul cel mai mare (27 %) a fost reprezentat de grupa de varsta 35-45 ani, urmat de un procent de 26 % fiecare, pentru grupele de varsta 25-35 ani si peste 45 ani. Grupa de varsta 18-25 ani a reprezentat 21 % din totalul consultatiilor (3405 consultatii).
In urma celor 3405 consultatii, aproximativ 60 % din diagnostice au fost reprezentate de infectii vaginale (34.07 % reprezentat de vaginita, urmat de 24.23% cervicita). S-a putut observa si un procent de 3%, ce a reprezentat confirmări de sarcina.
Procentual:
Numeric:
Aminteste-ti ca sanatatea este o prioritate,
Zilele V - Potejeaza-ti feminitatea!
Campanie sustinuta de:
Prin Prof. Dr. Radu Vladareanu, Presedintele Societatii Romane de Ultrasonografie in Obstetrica si Ginecologie, Director Departament de Obstetrica si Ginecologie UMF ‘’Carol Davila’’, Bucuresti
Pentru mai multe detalii accesati:
www.zilelev.com
www.facebook.com/zilelev