Targuri cu preparate traditionale din peste, prezentarea artei culinare specifice Deltei Dunarii, concerte de muzica sacra si folclorica, piese de teatru pentru copii, atelierele de creatie pentru olarit, incondeierea oualor sau pictura icoanelor sunt pregatite in Capitala de Sarbatoarea Floriilor.
Targuri cu preparate din peste, concerte, piese de teatru, in Capitala, pentru Sarbatoarea Floriilor
Credinciosii ortodocsi si catolici praznuiesc, duminica, Floriile, cea mai importanta sarbatoare care vesteste Pastele si care rememoreaza intrarea lui Iisus in Ierusalim, unde a fost aclamat de locuitorii orasului si intampinat cu frunze de palmier. Duminica Floriilor este si prilej de a-i sarbatori pe cei care poarta nume de flori, cum ar fi Viorel, Viorica, Brandusa, Lacramioara, Camelia sau Margareta.
Floriile deschid saptamana cea mai importanta pentru pregatirile de Paste, asa-numita Saptamana Mare, de dupa cele 40 de zile de post.
De Florii se mananca peste, fiind a doua dezlegare din postul Pastelui, dupa cea din ziua Bunei Vestiri.
In Capitala sunt organizate de Florii mai multe targuri si spectacole.
Primaria Municipiului Bucuresti, prin CreArt - Centrul de creatie, arta si traditie al municipiului Bucuresti, organizeaza in Parcul Cismigiu, pana pe 21 aprilie, cea de-a cincea editie a evenimentului cultural "Traditii si flori de sarbatori", in care sunt incluse si concerte dedicate sarbatorii Floriilor.
Astfel, bucurestenii vor putea participa la ateliere de creatie si activitati interactive, in cadrul evenimentului fiind organizate targuri de produse traditionale, dar si expozitii de iepuri. Copiii se vor putea plimba cu poneii si vor putea participa la ateliere de creatie, in cadrul carora vor invata sa incondeieze oua sau sa picteze icoane pe sticla si lemn.
Comerciantii si mesterii populari care participa la targ sunt din toate colturile tarii si ofera vizitatorilor de la podoabe lucrate manual, la obiecte mestesugaresti realizate din ceramica, piatra sau lemn, dar si oua incondeiate, decoratiuni si produse traditionale romanesti.
In Parcul Cismigiu, duminica, intre orele 15.00 si 17.00, vizitatorii se vor putea intalni cu artisti animatori pe picioroange, sau vor putea asista la spectacolul actorilor de pantomina intitulat "Call to action".
Pe scena Foisor, programul artistic va incepe la ora 15.40, cu Marioara Man Gheorghe si Grupul de copii Mladite Ilfovene din Clinceni, apoi vor canta Mitrita Velicu si Grupul de copii Tecucelul, din Galati. Actorii Teatrului Zurli vor pune in scena "Povestea ghiocelului", iar de la ora 17.50 la 18.25 vor concerta Rainbow Quartet, din Bucuresti.
In Parcul Plumbuita, din Sectorul 2 al Capitalei, este organizat Targul de Florii, la care organizatorii au anuntat ca vor pregati o gama variata de produse din peste, delicatesele putand fi degustate de toti vizitatorii.
Si Primaria Sectorului 3, prin Centrul Cultural Casa Artelor, organizeaza duminica, de la ora 20.00, un concert extraordinar de muzica sacra.
Concertul va fi organizat in Parcul Titan, iar zona de acces este intrarea din stada Liviu Rebreanu. Pe scena amplasata pe malul lacului Titan vor urca Irina Iordachescu, Marcel Pavel, Vlad Mirita si Mediana Vlad, acompaniati de Corul Catedralei Sfantul Iosif si de Orchestra VivArte dirijata de Tiberiu Oprea, precum si Corul Amicus.
In Rotonda Parcului Lumea Copiilor, pentru Sarbatoarea Floriilor, Primaria Sectorului 4 si Delta Star Festival SRL au organizat "Festivalul Deltei-Scrumbia", anuntat ca "un festin culinar cu preparate traditionale din peste".
Prin prezentarea artei culinare specifice zonei, organizatorii isi propun sa reconstituie pentru bucuresteni atmosfera Deltei Dunarii, intr-un decor traditional, in care sunt prezente barci, rogojini, stuf si ustensile pentru pescuit. Oamenii veniti in Bucuresti din aceasta zona isi vor dezvalui secretele si vor vorbi despre traditiile regiunii. Totodata, cei care vor participa la festival vor putea gusta preparate pregatite dupa retete "sosite" special din Delta Dunarii.
Diversele sortimente de peste vor fi prezentate in combinatii savuroase si vor fi servite tuturor celor care vor decide sa serveasca traditionala masa de Florii in aer liber, impreuna cu familia. Pe langa festinul culinar cu peste adus direct din Delta, intre orele 10.00 si 22.00, vizitatorii vor avea parte de mai multe surprize.
Sarbatoarea Floriilor este organizata pana duminica si de Primaria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, in parteneriat cu Plaza Romania, printr-un eveniment desfasurat in incinta mall-ului din acest sector. Astfel, bucurestenii vor putea participa, duminica la workshop-uri si concursuri pentru copii, face-painting, teatru de papusi, show de magie pentru copii si vor putea asista la concertele sustinute de formatia Quartet Clasic.
Sursa : Inpolitics.ro