Senatorul Sorin - Constantin Lazar a sustinut o DECLARATIE POLITICA intitulata "96 de ani de la adoptarea Declaratiei de Unire a Basarabiei cu Romania", pe care o puteti citi in continuare.

Pe 27 martie s-au aniversat 96 de ani de la adoptarea Declaratiei de Unire a Basarabiei cu Romania. Acest moment special ne da un sentiment nostalgic, dar ne imprima si necesitatea implicarii in continuare in relatia cu teritoriul care a fost, nu atat de demult, parte din Romania Mare.
Perioada aceasta este incarcata de o simbolistica si mai pronuntata, dat fiind faptul ca Republica Moldova este la un pas de semnarea Acordurilor de asociere si de liber schimb cu Uniunea Europeana, actiune considerata a fi prima etapa din integrarea in UE.
Este necesar si important sa afirmam continuu sustinerea noastra pentru integrarea deplina a Republicii Moldova in Uniunea Europeana, dupa ce, așa cum spuneam mai sus, aceasta deja si-a manifestat optiunea de a se integra in marea familie europeana.
Consider toate aceste evenimente un prilej extraordinar de a privi cu incredere catre viitor, de a ne apropia mai mult de taramul basarabean, mai ales din pozitia noastra de stat membru al Uniunii Europene.
Astfel, din aceasta pozitie pe care o avem deja de 7 ani, putem foarte bine sa oferim sprijinul nostru Republicii Moldova, impartasindu-i din experientele si reusitele noastre in acest complex drum al integrarii europene.
Republica Moldova a fost, este si va ramane parte a Europei, iar noi salutam intentia acesteia de a deschide calea catre Uniunea Europeana, decizie cu atat mai importanta in contextul in care situatia din zona, si ma refer aici la evenimentele din Ucraina, este deosebit de tensionata.
Tara noastra si-a exprimat constant sprijinul fata de Basarabia, contribuind decisiv la decizia Uniunii Europene de a permite in curand cetatenilor Republicii Moldova sa calatoreasca fara vize in statele membre ale Uniunii.
Dragi colegi, profit de reiterarea ocaziei aniversare pentru a afirma bucuria și increderea ca Republica Moldova va semna cat mai curand Acordul de asociere la Uniunea Europeana si Acordul de Liber schimb.
Odata cu procesul integrarii Basarabiei in Uniunea Europeana, vom putea afirma ca istoria ne aduce impreuna din nou, fapt ce va aduce bucurie si speranta, dar care, mai ales, va fi un omagiu suprem adus celor care au facut posibila decizia istorica de la 27 martie 1918.