28-30 martie 2014
Vizitare: 10.00 - 18, 00
Intrarea libera
Va asteptam la sfarsit de martie, la o noua editie Piata Taraneasca si Mester(Esti)! organizata week-end-ul acesta in curtea interioara a Muzeului National al Taranului Roman.
De vineri pana duminica, intre orele 10.00-18.00, sunteti asteptati intr-o lume aparte, cu produse traditionale, mesteri populari, artizani si colectionari.
De-ale gurii puteti targui bucate diverse: Cozonac Bujor si Cozonac Domnesc, placinte intinse de Turnu, halvita de la Lipova, prajituri traditionale din Maramures, turta dulce si covrigi din Pitesti, magiun de Topoloveni si dulceturile Topoloveana, Mustar de Tecuci, zacusti, dulceturi si siropuri de la Poiana Fermecata, pastrav afumat de la Doftana, miere si produse apicole, tuica bio de la Nea Florescu, vinuri din Vrancea, kurtos kalacs din secuime, mere, horinca, nuci si poame alese din Baia Mare, branzeturi de la nea Mihai, afumaturi traditionale din Botosani, icre de peste si preparate pescaresti tulcene de la Deltaica.
Stau alaturi si ceva delicatese de prin alte parti: baclavale si cafea turceasca, cascavaluri fine olandeze si porchetta italiana. La terasa, pe langa gratarele incinse, se pregatesc la fata locului: sarmale de post, ghiveci de legume, crap si pastrav cu mujdei si mamaliga calda.
Mesterii populari sunt prezenti cu ceramica de Horezu si de Corund, obiecte din piele, mic mobilier pictat, oua incondeiate din Bucovina, ii din Breaza, tesaturi fine de borangic, oale, linguri, cauce din Babeni, ibrice de alama de la caldarari romi, marame, scoarte si cergi din Bucovina, Moldova sau Bistrita, icoane pictate cu smerenie pe lemn si pe sticla, pristolnice, zargane si port taranesc din toate zonele etnografice. Din Dambovita gasiti plante de leac si tincturi, iar din Bucuresti si Bucovina, sapunuri de casa si cosmetice naturale.
Mesteresc alaturi de mesterii populari si tineri creatori de bijuterie contemporana, sticla pictata, obiecte crosetate, brose, vestimentatie din lana impaslita, caciulite, casete pictate sau decorate prin tehnica servetelului, obiecte decorative pentru casa.
Colectionarii sunt asteptati in curtea din spate cu antichitati taranesti si nu numai. Fiecare obiect are o poveste, vorbeste pentru o comunitate, pentru o zona geografica si culturala, pentru toti oamenii care l-au mesterit, daruit, targuit si transmis de-a lungul timpului, pentru fiecare casa pe care a impodobit-o.
Vizitare: zilnic, intre 10.00 si 18.00. Intrarea libera.