Romania trece, in ultima duminica a lunii martie (in noaptea de sambata spre duminica 29/30 martie 2014), la ORA DE VARA - Ora oficiala de vara, ora Europei Orientale. Ceasurile se dau inainte, ora 3.00 devenind ora 4.00, potrivit Agerpres.ro.
Prin aceasta trecere, ORA DE VARA din Romania este corelata cu cea din tarile membre ale Uniunii Europene si se aplica pentru perioada cuprinsa intre ultima duminica a lunii martie si ultima duminica a lunii octombrie (in 2014 — 26 octombrie).
Pe continentul european, schimbarea la ORA DE VARĂ se face in toate tarile, cu exceptia Islandei, Belarusului și Rusiei. Schimbarea la ORA DE VARA, insa, nu este simultana in toate tarile, din cauza diferenței de fus orar. In unele tari, trecerea la ORA DE VARA se realizeaza in prima duminica a lunii aprilie.
In Romania, odata cu trecerea la ORA DE VARA, diferenta fata de timpul universal (GMT) va fi de 3 ore. In restul anului, diferenta orara fata de ora meridianului Greenwich (GMT) este de doua ore.
ORA DE VARA a fost introdusa, in Romania, pentru prima data in 1932. Pana in anul 1939, a functionat in fiecare an, intre prima duminica din aprilie, ora 00.00 și prima duminica din octombrie, ora 01.00 (ore locale). Din 1943, practica trecerii la ORA DE VARA a fost suspendata.
In anul 1979, Romania a semnat Conventia fusurilor orare, iar, in anul 1997, prin ordonanta guvernamentala, orarul de vara a fost corelat cu cel practicat in tarile UE.
Prin introducerea OREI DE VARA, s-a urmarit sa se beneficieze cat mai mult de lumina naturala a Soarelui și, reducerea folosirii luminii artificiale.
Benjamin Franklin a sugerat, in 1784, aceasta metoda intr-o satira in care mentiona ca s-ar realiza o economie de lumanari prin folosirea luminii de dimineata a soarelui. Ideea folosirii OREI DE VARA este atribuita neozeelandezului, entomologul George Vernon Hudson, care a susținut ca ar avea nevoie de mai multa lumina pentru a studia insectele si a venit cu aceasta idee in 1895.