DeCeNews: 5 motive invocate de Putin pentru a anexa Crimeea

Presedintele Vladimir Putin a sustinut, marti, un discurs de 50 de minute in care a defulat reprosuri legate de evenimente din ultimii 25 de ani, referitoare la Libia, Kosovo, Irak sau bombardarea Iugoslaviei. La capatul cuvantarii, in ropote de aplauze, Putin a semnat tratatul de anexare a peninsulei ucrainene Crimeea la teritoriul Federatiei Ruse.
WSJ a alcatuit o lista cu cele 5 motive invocate de Vladimir Putin pentru a justifica integrarea peninsulei Crimeea in Federatia Rusa:

1. Incorporarea Crimeii de catre Rusia indreapta o eroare istorica
Vladimir Putin a sustinut ca legea sovietica a fost incalcata in 1954, an in care Crimeea a fost transferata Ucrainei. El a spus ca atunci cand liderul Nikita Hrusciov, el insusi de origine ucraineana, a oferit peninsula Ucrainei, nimeni nu a anticipat ca URSS se va dizolva, dar cand asta s-a intamplat, Crimeea a fost inmanata precum "un sac de cartofi". "Ceea ce parea a fi incredibil, din pacate a devenit realitate", a spus el. "O mare tara a incetat sa maiexiste".

2. Crimeea are nevoie sa fie parte a unui stat puternic si stabil
Vladimir Putin a reiterat ca noua conducere a Ucrainei este ilegitima, ceea ce-i pune in pericol pe locuitorii regiunilor unde predomina etnicii rusi. El a adaugat ca Rusia are datoria de a-si apara "compatriotii". Putin a aratat ca rezultatul coplesitor al referendumului de duminica in favoarea secesiunii de Ucraina a demonstrat ca aceasta a fost vointa poporului. Presedindele Rusiei a invocat precendentul istoric numit Kosovo, care s-a rupt de Serbia in 2008.

3. Rusia nu intentioneaza sa mai confiste alte parti din teritoriul Ucrainei
In ciuda faptului ca filorusii din Estul Ucrainei cer, la randul lor, unirea cu Rusia, Federatia nu intentioneaza sa-si alipeasca alte parti din teritoriul Ucrainei, a pretins Putin. "Nu-i credeti pe cei care va sperie cu Rusia si spun ca vor urma si alte regiuni dupa Crimeea. Nu avem nevoie de o divizare a Ucrainei", a spus presedintele Rusiei.

4. Vestul a incalcat "linia rosie" sustinand noul guvern de la Kiev
Vladimir Putin a acuzat Vestul de ipocrizie pentru ca a sustinut noul guvern de la Kiev, instaurat, in opinia lui, ca urmare a loviturii de stat din Februarie. El a adaugat ca acest lucru submineaza orice argument conform caruia incursiunea Rusiei in Crimeea si referendumul au fost ilegale.

5. Rusia nu isi face griji cu privire la sanctiuni
Presedintele Putin a declarat ca sanctiunile timide impuse de UE si SUA pentru un numar restrans de oficiali rusi si nu deranjeaza Rusia. Unii dintre cei vizati de masuri, printre care si vicepremierul Dmitry Rogozin, au luat in ras sanctiunile Vestului, spunand ca nu au proprietati si conturi in strainatate.