Constiinta unui Liberal de Stanga: Un razboi nedeclarat

Ucraina ar fi ramas intreaga, cu o singura conditie: ca SUA si UE sa-si fi tinut promisiunile facute Federatiei Ruse, dupa destramarea URSS. Reamintesc, pentru cine a uitat, ca in momentul destramarii, Rusia preluat TOATE datoriile tarilor succesoare. Rusii au platit aceste datorii pana la ultima centima, cu un pret social urias pentru ei.
Dorinta de a transforma Rusia intr-o sluga a Occidentului, de a o incercui, de a o umili, de a-i jefui bogatiile, a atins cotele dementei. Sa nu ne ascundem dupa deget: Rusia este o prada, un nou respiro pentru occidentul pradator, care nu-si poate depasi crizele economice si sociale altfel decat extinzind cu forta pietele si inlaturand concurenta. Si face acest lucru stiind ca riposta Rusiei poate fi devastatoare.
Daca Ucraina ramanea neutra, ramanea intreaga. Extinderea NATO putea astepta inca vreo doua decenii.
La fel si extinderea UE, desi Rusia nu vede in asta un pericol. Ce a reprosat Rusia in acest proces este ca UE nu a impus un tratament corect minoritatii ruse din tarile baltice, care si acum e discriminata. Cine garanteaza ca acest lucru nu se intampla si in Ucraina, de vreme ce, cum spuneam, occidentul nu si-a tinut nicio promisiune facuta Rusiei?
Incercuirea Rusiei este o dovada de maxima imbecilitate si de aroganta. Rusia are tot dreptul de a avea deschidere la o mare calda, motivul real al "expansionismului" ei in epoca moderna. Nimeni nu ii poate refuza acest lucru. Putem inventa orice poveste, rescrie istoria, realitatea ramane aceeasi: occidentul a spus, mai clar ca niciodata de la destramarea URSS, ca Rusia ii este dusman, si ca o va trata ca atare. Asta are consecinte extrem de grave si de importante in structurarea ordinii internationale viitoare. Sa nu ne amagim: intram intr-o faza extrem de periculoasa, in care se poate intampla orice.
Nu de asta aveau nevoie Europa, si occidentul, in general. Trebuie sa admitem ca acest model de capitalism, globalizat, a facut mult rau, a dus concurenta la cote absurde, a polarizat lumea economic si social, a epuizat resursele si distruge natura. De fapt, asta este esenta actualului conflict: iluzia cresterii economice fara limite. O tara precum Rusia, ocupata, ar face modelul sa mai functioneze o vreme. Iar Rusia nu vrea sa se lase ocupata. Iar occidentul nu mai are timp, si forteaza ocuparea. Pentru ca ocuparea Ucrainei, si anexarea ei printr-o lovitura de stat, nu este decat o etapa in procesul de ocupare a spatiului fost sovietic. Ne place sau nu, suntem in razboi cu Rusia. Faptul ca nu este oficializata aceasta stare e doar un amanunt. Se pare ca 70 de ani de pace in Europa au fost prea multi pentru gustul unora...