(continuare)

• Sa dea Domnul sa ramana teferi ca tara, dar de vor "crapa", urmare a prostiei lor monumentale! - pana la apusul vietii, vreau sa pasesc si eu pe pamantul stramosesc al marelui nostru Stefan cel Mare, sa vad, sa calc pe "pamintul sfint" al lui, pe la Chilia si Cetatea Alba, si Hotin! Da, prefer de 1001 ori ca asta Ukraina sa ramana intreaga! Caci astfel mari nenorociri ne vor paste! Vorba marelui nostru savant Nicolae Iorga, 1940 : Fereste-te popor al meu! Caci mari primejdii te asteapta! - sau : "Romania: drumet in calea lupilor!" Vorba ceea : Ce tie nu-ti place sltuia nu-i face! Pai da, maine se "sparge" Ukraina! Poimaine, nemtii le vor cere socoteala lesilor (polonezilor!). Romania n-ar fi scutita! Nici altii! "Principiul Dominoului!" : Trage o spita din roata / axul rotii! / unei biciclete! - si toate spitele vor porni! Vor cadea! - ca spicele! / spitele!
• Dar se vede bine treaba ca marile minti ale lumii, capete, "strategi" (politico-militari), nu au bagat in seama fabuloasa analiza a polemologului britanic (specialist in problemele pacii si ale razboiului), Lawreence Freedman, Colegiul Oxford : "Viitorul apartine razboaielor mici", publicata prin paginile prestigioasei reviste "The Economist", septembrie 1993; si preluata si de prestigiosul hebdomadar francez, tot pe atunci, "Courrier International", sub titlul, pare-mi-se, "Les petites guerres ont de l’avenir", sau cam asa ceva. Am pierdut-o, aiuritor. Cata viziune la "englezul" ala. Cum a spus el de atunci ca "neghiobia" americano-occidentalilor de a sparge Iugoslavia, de a arunca la cos inalienabilul, sacrosanctul principiu al suveranitatii statelor si "sanctificarea" in schimb a vreunui pagubos principiu al "autodeterminarii minoritatilor!" va arunca in aer sistemul international! La 20 de ani distanta, cat de vizionar s-a putut dovedi omul! Da, la inceputuri, rusii n-au mers cu "marsaviile" prea departe! Dar pe urma au tacut chitic! - socotind ca daca "mizerabilii de occidentali!" incurajau spargerea, fragmentarea multor state suverane prin Sud-Estul Europei! - prin Africa de Nord! - si Asia! - ei de ce sa nu faca la fel prin aria lor de influenta?! Prin a lor "vecinatate apropiata!" ("near abroad!")?! - circumscrisa aprox. spatiului ex-sovietic?! Si asa ne-au nenorocit prin Basarabia, cu "enclava" transnistreana! Cu Gagauzia! Sic! Fratii nostri basarabeni ar cam trebui sa renunte la "Transnistria", care n-a fost niciodata a noastra! - din stinga Nistrului! - chiar daca Regatul militar al marelui nostru rege geto-dac, Burebista, 82-44 i. Hr., se intindea spre Est! - pana la gurile... Bugului! - chiar Odessa! - in Nord, prin Ukraina, Carpatii Padurosi! - spre Vest, pana in Moravo-Boemia! - iar peste Dunare, inspre Sud, adanc in inima Bulgariei de azi!
• Rusii astia au insamantat, "plantat" tot soiul de "mine", enclave idioate : Kaliningrad! / ex- Prusia Orientala, unde s-a nascut marele Immanuel Kant! (Koenigsberg!) /; Abhazia! Adjaria si Osetia de Sud! - in trupul nefericitei Georgii! enclava Nagorno-Karabah, asmutind pe armeni contra azerilor, si invers, pe la inceputuri! Aud ca "bolsevicii lui Putin!" ar vroi sa ia Crimeea! Odessa?! si - S-E Basarabiei, ukrainiene / dupa ultimatumul din 28 iunie 1940, dat noua de URSS!
• Unde au avut vreun succes americanii si acolitii lor?! "Primavara araba!" - s-a transformat intr-o "iarna araba!" in toata Africa de Nord! (Egipt! Libia! Tunisia! - ca prin Algeria se pacalisera de mult!). In "Levant" (Siria si Libanul, franceze, apartinind Imperiului colonial francez!), Siria e in cofa! "Rebelii" inarmati, asmutiti de ei, au ajuns muritori de foame, decapitind un leu de la gradina zoologica! Unde au avut vreun succes militarm, economic - de 10-15 ani incoace?! Acum sa ajungem iar vecini cu Rusia?! - bat in lemn!? Unde nu-i cap e vai de picioare!
• Uite ce-nseamna sa "Cauti scandalul cu lumanarea!" Asta a tot facut un "marinar"! Asta a fost mereu DEVIZA lui! Daca nu se rastea / ratoia! / mereu pe la rusi! - si mai misca ceva economic cu Ukraina, azi poate Romania iesea la rampa ca "mediator" intre rusi si ukraineni!? N. Ceausescu i-a impacat pe americani cu chinezii, in 1972-1973. Pe egipteni cu israelitii!, mediind intre ei, in 1978-1979. Ukraina n-ar fi ajuns aici daca "lamentabila Polonie" nu s-ar fi dat mare - tot crezandu-se "ancora nordica!" a NATO! / Romania crezindu-se "ancora sudica"! / si "momind" pe prapaditii aia de prin Vestul Ukrainei - cu "Visul European", cu "mirajul" unei Uniuni Europene!, altfel falite! Pai ei, polonezii, nu stiu ca de seculi sunt "intre ciocan si nicovala!" (intre rusi si nemti?!). Ei erau acuma, fratele mai mare, mai zburatacit, al Ukrainei!? S-acu-i trageau si p-astia spre ...Vest!? Spre ... libertate!? Vedeti-va, bai calicilor, lungul nasului! Ca voua v-au sters datorii de zeci de miliarde, dupa 90, SUA si Europa Occidentala! Norocul vostru cu Brzezinski - nascut polonez, noroc cu Biserica Catolica si Papa! Dar pe amaratii de ukraineni, cine sa-i ajute?! Ca se si furau singuri! Numai racketi, mafioti, gangsteri! Un "stat esuat"! Un "stat paria!" Si cand te gindesti ca unii vedeau Ukraina, "un mare actor pe scena internationala!" As! Sunt actori, dar niste actori tragic, care-si vad tara aproape sfartecata!
• 20 de ani tot rusii i-au tinut pe "linia de plutire!" Cu ambitiile prostesti ale unor natarai de europeni! - s-a distrus, iata, un stat ukrainean! Ca numai Dumnezeu cu mila sa! - de-i va mai salva! Sa dea Domnul! Cum era maxima aia antica, cu romanii infranti de etrusci, prin sec. IV, i. Hr, pusi sa treaca printre "Furcile Caudine", incasand fiecare prizonier si cate o nuia sau mai multe : Vae Victis! / Vai celor invinsi! Pusi sa plateasca si ceva moneda-despagubiri - un etrusc "nenorocit" si-a atirnat si sabia sa in balanta, pe cintar, ca sa "traga mai mult!" si atunci romanii i-au acuzat de necinste! Si etruscii i-au compatimit : Vai celor invinsi! Mult mai tarziu, Dante Alighieri, anii 1200-1300 parca, autorul "Infernului" (Voi ce intrati aici! - lasati orice speranta la usa!) ar fi "actualizat-o", intr-un alt context : Una sallus victis nullam sperare salutem ! - adicatelea : Singura sansa de salvare pentru cei invinsi e de a nu conta pe aceasta sansa!
• Sa speram ca Ukraina nu va ajunge asemenea "zile amare!" Sa riste cineva din Guvernul "V. Ponta" sa ceara o vizita pe la rusi?!! Sa-ncercam "marea cu degetul"! Ma gindeam la un "trio" : V. Ponta - D. M. Geoana - I. M. Pascu. Sa ceara RUSILOR sa-i lase intregi pe vecinii ukrainieni, iar nefericitii astia sa renunte "1000 de ani" la aderarea la UE, NATO si alte "iluzii", "vise utopice" ale lor! Sa jure "neutralitate" pour toujours!
• Pai unde vom ajunge?! Azi, Ukraina! Maine-poimaine acest nenorocit de "bulgare de zapada" n-ar lua-o el la vale!? Nemtii au "revendicari teritoriale" pe la ... lesi! Cehii, au si ei o bucata, luata aiuritor de poloni prin 1939! Ungurii vor sa ia de la toti : Romania, Slovacia, Voivodina, Ukraina, Croatia! Bulgarii au probleme cu turcii, cu noi, romanii! Asa-zise "minoritati etnice", "mozaicuri etnice" sunt mai peste tot! Prin Vest, Catalonia o ia razna! Scotia, la fel! Italia nu se simte prea bine! Belgia e pe targa! Nu trebuiesc incurajate nici un fel de spargeri teritoriale! Chiar si eu prefer sa "renunt" la vizitarea ... cetatilor de la Hotin, Cetatea Alba, Chilia! Declar in scris ca renunt pentru totdeauna la orice revendicare teritoriala dinspre vecinii astia cu care avem o frontiera de 649 km! Daca pe cale pasnica vor sa ne dea cetatile alea, inapoi!? Ca, altfel, pe lumea ailalta vor raspunde pentru ele!