Senatoarea Gabriela Firea a sustinut o declaratie politica, intitulata "Ca fost cadru didactic, ca mama, jurnalist si senator, cred cu tarie ca invatamantul trebuie sa fie prioritatea zero a oricarui guvern", pe care o puteti citi in continuare.

"Avem una din cele mai mari rate de parasire a scolii inainte de incheierea invatamantului obligatoriu de 10 clase, respectiv de 18%", spunea de curand, intr-o emisiune la Antena 3, ministrul Educatiei Remus Pricopie. Acel procent de 18%, aplicat la circa 200.000 de copii dintr-un an scolar, inseamna zeci de mii de tineri care pleaca din scoala fara o sansa in societate.
Ingrijorator nu este numai nivelul ridicat al abandonului scolar, ci mai ales tendinta sa crescatoare. In urma cu an, acelasi ministru spunea: "Abandonul scolar a inregistrat in perioada 2005 - 2009 un trend descendent, de la 18 la suta la 15 la suta in 2009, pentru ca in 2010-2011 sa creasca din nou, ajungand la 16 la suta".
In aceste conditii, obiectivul asumat pentru 2020, acela de a avea o rata a abandonului scolar de 14,8% pana in 2014, 12,8% pana in 2017 si 11,3% pana in 2020 este din ce in ce mai greu de atins.
Potrivit studiului "Toti copiii la scoala pana in 2015. Initiativa globala privind copiii in afara sistemului de educatie" - elaborat sub egida UNICEF, principalii factori de risc in ceea ce priveste neparticiparea scolara sunt: saracia si implicarea copiilor in activitati lucrative; nivelul redus de educatie al parintilor si de constientizare a importantei educatiei; discriminarea si insuficienta dezvoltare a unei culturi a incluziunii; insuficienta adaptare a metodelor de predare la nevoile copiilor aflati in situatii de risc.
Un alt studiu realizat de Institutul de Stiinte ale Educatiei si inclus in cercetarea amintita arata ca suma totala pe care o cheltuie familiile cu scoala este de 419,37 euro pe an, mai mult decat isi pot permite familiile cele mai sarace din Romania. Acestor costuri li se adauga asa-numitele plati ascunse ale sistemului de invatamant preuniversitar, printre care banii dati pe culegeri si caiete speciale, software educational, uniforma si echipamentul pentru sport, fondul scolii, fondul clasei, contributia la paza unitatii de invatamant, meditatii, alimentele consumate pe durata programului de scoala, diverse evenimente scolare si alte categorii, costul total mediu anual pe copil fiind estimat la 1.490 lei, adica in jur de 370 euro.
In aceste conditii multe familii sarace prefera sa-si tina copiii acasa sau sa-i retraga de la cursuri cand nu mai pot suporta costurile, releva aceeasi cercetare. Cel mai mare risc, din acest punct de vedere, se inregistreaza la copiii din mediul rural, din familii sarace, de etnie roma, cat si la cei cu cerinte educationale speciale.
In Uniunea Europeana, circa 40% dintre absolventii de liceu isi continua studiile in invatamantul superior. In Romania, nu atingem nici macar jumatate din aceasta rata, iar abandonul scolar este una dintre cauzele primordiale ale acestei stari de fapt. Acesta este un indicator care ne arata cat se poate de limpede ce insemna subfinantarea educatiei. Poate ca 6 la suta din PIB, cat ar trebui sa fie bugetul Educatiei, suna prea abstract, dar faptul ca fiecare al saselea copil din Romania abandoneaza scoala este cat se poate de concret.
Ca fost cadru didactic, ca mama, jurnalist si senator, cred cu tarie ca invatamantul trebuie sa fie o prioritate pentru orice societate responsabila, preocupata de viitorul sau. Din pacate insa, efectele nu sunt vizibile imediat, asa cum se intampla cu alte domenii, iar atunci cand se vad este deja mult prea tarziu.