Ziua Culturii Nationale, celebrata in intreaga lume

Ziua de nastere a marelui poet roman Mihai Eminescu a fost declarata in 2010 "Ziua Culturii Nationale".
"Cu numele lui magic deschidem toate portile spiritului. Dar nu e vorba de operele lui Eminescu, de cultura lui, de proiectele lui, de variantele lui, de comorile plutonice retinute sau sistemele de filozofie posibile e vorba de tot; de spectacolul acesta extraordinar pe care ti-l da o constiinta de cultura deschisa catre tot", scria Constantin Noica despre Mihai Eminescu.
Iar un alt eminescolog, Tudor Vianu, aprecia: "Eminescu n-a trebuit sa lupte cu limba, i-a fost de ajuns sa se aseze in curentul limbii si sa-si inalte panzele in directia in care sufla duhul ei".
"Orice lectura noua din Eminescu ne pune in fata aceleiasi dileme: ce ne place din Eminescu, ce primeste, azi, sensibilitatea noastra postmoderna din acest mare liric aparut intr-o epoca in care romantismul european abia se incheiase si simbolismul isi anuntase deja prin Baudelaire primele acorduri...
Poezia romaneasca a pornit, intr-un chip sau altul, de la Eminescu, chiar si atunci cand s-a indepartat de el (cazul simbolismului, cazul Blaga, cazul - mai complex - al inclasabilului Arghezi). Eminescu a devenit un model si, cu timpul, un mit al spiritualitatii noastre", scria acad. Eugen Simion.
• Constantin Chiriac in recitaluri extraordinare, la Londra
Constantin Chiriac va fi prezent la Londra pentru a marca Ziua Nationala a Culturii Romane printr-un recital de poezie, prezentat de ICR Londra. Evenimentul va avea loc miercuri, 15 ianuarie, de la ora 19.00, la sediul institutului din capitala Marii Britanii.
• ICR Stockholm celebreaza Ziua Culturii Nationale cu poezie si muzica
In program figureaza scriitoarea Gabriela Melinescu si naista Dana Dragomir, doua personalitati remarcabile ale culturii romane stabilite in Suedia. Evenimentul va avea loc pe 15 ianuarie, la ora 18.30, la sediul institutului.
• Inceput de an pentru Orchestra de Camera Radio
Miercuri, 15 ianuarie, la ora 19.00, de "Ziua Culturii Nationale" - aniversata, incepand din 2010, de ziua de nastere a lui Mihai Eminescu -, la Sala Radio startul in Noul An va fi dat de Orchestra de Camera Radio, la pupitrul careia este invitat dirijorul german Ralf Sochacyewsky. Agenda artistului in 2013 a insemnat o serie de succese pe scene internationale: debutul la Teatrul "Balsoi" din Moscova si lucrari dificile dirijate la "Opera Comica" din Berlin si la "Konzerthausorchester" Berlin.
• Recital de poezie: Recitindu-l pe Eminescu... La steaua care a rasarit
Pe data de 15 ianuarie 2014, la ora 18.30, Institutul Cultural Roman de la Praga va gazdui, la sediul sau, recitalul "La steaua care-a rasarit", sustinut de actorul Emil Boroghina.
• Evocari eminesciene la Venetia
Miercuri, 15 ianuarie a.c., incepand cu ora 18.30, Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia va sarbatori cei 164 de ani de la nasterea genialului poet printr-o seara de poezie la care vor participa sase din studentii care frecventeaza cursurile de literatura romana si de traducere literara organizate la Universitatea "Ca’ Foscari" din Venetia in cadrul conventiei dintre IRCCU Venetia si prestigioasa institutie venetiana de invatamant superior.
• "Si timpul creste-n urma mea!"
Ziua Culturii Nationale va fi marcata de asemenea la Chisinau pe data de 15 ianuarie 2014 cu incepere de la ora 10.00 cu o depunere de flori la bustul lui Mihai Eminescu situat pe Aleea Clasicilor din Gradina Publica urmata de un recital de poezie organizat in colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Republica Moldov
• Lecturi din poezia lui Eminescu, la Roma
Cu ocazia implinirii a 164 de ani de la nasterea poetului national Mihai Eminescu, in seara zilei de joi, 16 ianuarie a.c., incepand cu ora 18.00, Accademia di Romania in Roma invita publicul la o prelegere despre viata si opera marelui poet, sustinuta de lect. univ. dr. Nicoleta Nesu (Universitatea "Sapienza" din Roma / Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca).
• "Excelsior - pictori contemporani din Romania", la Budapesta
Institutul Cultural Roman din Budapesta organizeaza, in perioada 15 ianuarie - 15 aprilie, expozitia de pictura "Excelsior - pictori contemporani din Romania".
• Recital "Mihai Eminescu, geniu pustiu"
Spectacolele si recitalurile create de-a lungul anilor de Ion Caramitru pe poezia lui Eminescu au devenit o componenta importanta din creatia artistica a acestui mare actor si regizor. El a avut programt, alaturi de clarinestistul Aurelian Octav Popa, duminica 12 ianuarie, in Sala Bizantina a Palatului Beahague din capitala Frantei, un recital extraordinar de poezie si muzica.

Sursa: Cotidianul