Jurnalul National: Dosarul "Zambaccian", cu Basescu autor

Procesul "Zambaccian", care l-a trimis pe Adrian Nastase din nou in puscarie, a fost o mascarada judiciara gandita, pregatita si pusa in opera cu multa consecventa de Traian Basescu. El apare fara nici o urma de indoiala ca principalul autor al dosarului "Zambaccian", pe care l-a inceput in urma cu 14 ani, din vremea cand devenise primar general al Capitalei. A urmarit pas cu pas prin institutiile Primariei Generale a Bucurestiului investitia imobiliara din Strada Zambaccian, adunand documente care urmau sa fie piesele unui subiect de presa folosit pentru atacarea premierului Adrian Nastase. In campania electorala din 2004 pentru prezidentiale, Basescu transforma supozitiile legate de imobilul respectiv in acuze publice. Ele devin subiectul unei plangeri penale semnate de Mona Musca, expediata la DNA de la sediul Aliantei Dreptate si Adevar, neconfirmata de Parchet. Basescu foloseste insa intens subiectul, dupa ce reusise prin mijloace specifice plasarea lui si intr-o publicatie din SUA a diasporei. Este "rostogolit" si in presa care facea campanie in favoarea viitorului presedinte. Noua echipa numita de Basescu sa faca Justitia "Ţepelor" ¬ Monica Macovei, Daniel Morar, Lucian Papici - se pune pe treaba si reia cu mult zel "Zambaccian". Ghemul de dosare cu incarcatura politica esueaza din punctul de vedere al probelor dar, sub presiunea constanta a lui Basescu, devin in opinia unor judecatori "cu nasu in suflet" suficiente pentru setea de razbunare a celui care pornise in 2001 o mizerabila lucrare. Documentele prezentate de Jurnalul National sunt edificatoare pentru a vedea cat de legat este Basescu, sub semnatura proprie, de inscrierea juridica prin care Nastase se afla in inchisoare.

Cum a luat nastere dosarul "Zambaccian"
Incepand cu anul 2001, Traian Basescu a fost cel care a construit pentru mass-media subiectul Adrian Nastase - constructie Zambaccian.
In calitate de primar general se ocupa personal, cu sprijinul nemijlocit al viitorului ministru Gheorghe Dobre, de o serie de controale la constructia ce se edifica in strada Zambaccian nr. 16, incercand sa gaseasca "ceva" in raport de care sa-l poata acuza pe Adrian Nastase.
Astfel la 31.07.2001 se dispune un control care, insa, constata ca lucrarile se desfasoara conform autorizatiilor, neputandu-se inregistra ilegalitati.
Profitand de faptul ca santierul era inchis, pe perioada iernii, la 14 si 15 ianuarie un "comando" al PMB descinde pe santier, patrunde in incinta fara incunostiintarea constructorului si intocmeste un referat, in lipsa reprezentantilor in sarcina carora era constructia - SC CONIMPULS SA ¬ pe baza caruia Traian Basescu dispune oprirea lucrarilor din strada Zambaccian, desfiintarea organizarii de santier si aplicare unei amenzi de 75 de milioane de lei.
Mentionam ca toate aceste aceste acte sunt semnate personal de primarul general Train Basescu, lucru care nu era si nici nu este uzual.
Scopul urmarit de Traian Basescu, un scandal pe tema Adrian Nastase - constructie Zambaccian, se releva prima data prin comunicatul de presa, din 26 ianuarie 2002, al Primariei Municipiului Bucuresti, prin care Traian Basescu anunta ca "a transmis presedintelui Ion Iliescu si primului ministru Adrian Nastase trei documente ale Primariei care dovedesc constructia ilegala a imobilului din strada Zambaccian". De altfel, in acel moment, Traian Basescu amenintase ca trimite buldozerele in Zambaccian.
Traian Basescu trimite personal o scrisoare adresata primului-ministru prin care ii transmite 3 documente:
Procesul-verbal de contraventie 224/15.01.2002 prin care se constata ca pe trotuarul din fata imobilului erau depozitate necontrolat pe o suprafata de circa 15 mp reziduuri de material in urma lucrarilor de construire - proces-verbal semnat de Gheorghe Dobre;
Procesul-Verbal, fara numar, din 16 ianuarie 2002, in care se pretinde ca la 15 ianuarie 2002 s-a constatat extinderea imobilului cu aproximativ 0,50 m pe o lungime de aproximativ 6 m la nivel etajului 1, 2, 3 si s-a dispus aplicarea unei amenzi de 75 milioane lei, semnat de Traian Basescu;
Dispozitia nr.25/15.01.2002 prin care dispune desfiintare imprejmuirii reprezentand organizare de santier in suprafata de aproximativ 54 mp, semnata de Traian Basescu.
Toate cele trei acte ar fi putut reprezenta abateri savarsite de constructor ¬ in nici un caz de Adrian Nastase ¬ si oricum ele nu dovedeau constructia ilegala a imobilului "vilei" asa cum a sustinut Train Basescu.
Ca urmare a afirmatiilor lui Traina Basescu constructorul comunica presei ca in imobilul din strada Zambaccian nr. 16 Adrian Nastase detine numai un apartament si ca se impune o plangere penala impotriva calomniilor lui Traian Basescu.
Constructorul s-a adresat instantelor jucatoresti care au dispus redeschiderea santierului constatand modul ilegal in care au fost emise deciziile primarului municipiului Bucuresti, Traian Basescu.
Traian Basescu a urmarit in continuare, constant, acest subiect, dar cum nu a putut gasi nereguli cu privire la constructie, in august 2004, in calitate de copresedinte al Alintei DA, o determina pe Mona Musca sa depuna o "sesizare" cu privire la dobandirea de catre Adrian Nastase a terenului din strada Zambaccian.
La 27 august 2004, in timpul campaniei electorale, Mona Musca imputerniceste in nume propriu o persoana care sa depuna in numele Aliantei DA o "sesizare" care nu indeplinea conditiile prevazute de art.222, alin.(2) si (3) din Codul Procedura Penala si in care se solicita sa se cerceteze legatura dintre achizitionarea de catre Adrian Nastase a terenului din strada Zambaccian si sustinerea publica in cursul cercetarii penale prin insotirea, in 1997, la sediul Parchetului General a lui Gabriel Bivolaru.
• incalcarea prevederilor art.222, alin.(2) si (3) CPP
incunostiintarea are antetul Aliantei DA
stampila apartine Aliantei DA
numarul de inregistrare a comunicarii este inregistrat la PNL
ca semnatar este individualizata Mona Musca
semnatura nu apartine Monei Musca
continutul incunostiintarii nu determina o fapta penala
nu exista mandatul special al Aliantei DA
imputernicirea de depunere are aceeasi semnatura cu cea de pe incunostiintare si nu apartine Monei Musca
in imputernicire se pretinde ca sesizarea se depune in numele Monei Musca
Vicepresedintele PNL Mona Musca a aratat cu acea ocazie public ca Alianta a ales acest moment, care coincide cu lansarea oficiala a candidaturii la presedintie a liderului PSD, pentru ca "inscrierea in cursa pentru functia de presedinte al Romaniei il obliga pe Adrian Nastase sa clarifice public aceasta afacere".
La 08.10.2004, dupa administrarea de probe se dispune inchiderea dosarului.
In noiembrie 2004, in timpul campaniei electorale, Traian Basescu lanseaza o serie de acuzatii fantasmagorice, de la averi in Marea Chinei pana la vanzari de copii. La intrebarea legitima "Aveti probe?" Traian Basescu raspunde: "Avem informatii, nu avem probe. Le vom cauta dupa alegeri".
Dupa castigarea alegerilor prezidentiale, Traian Basescu, cu aceeasi obsesie, cu sprijinul Monicai Macovei si al lui Daniel Morar, urmareste in continuare subiectul creat de el Adrian Nastase ¬ Zambaccian.
La 27 ianuarie 2005, Monica Macovei, prin OUG nr.3/2005, modifica Legea nr.115/1999, pentru a nu se mai aplica si fostilor ministri PSD, iar in vara anului 2005, prin asumarea raspunderii pentru Legea nr. 247/2005, preia controlul politic asupra Parchetului General si DNA
In noiembrie 2005, cu ocazia zilei de nastere a lui Traian Basescu, Daniel Morar, proaspat uns procuror sef al DNA de catre Monica Macovei, redeschide dosarul din 2004, dispunand efectuarea de acte premergatoare in vederea inceperii urmaririi penale impotriva lui Adrian Nastase ¬ cu doua obiective, terenul si constructia.
Astfel ia nastere "dosarul Zambaccian".