(Continuare)

PSD, solidar cu Adrian Nastase
Presedintele PSD, Victor Ponta, dar si alti social-democrati au comentat, inainte ca judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa pronunte sentinta in dosarul "Zambaccian", problemele cu Justitia ale fostului premier. In opinia lui Victor Ponta, Nastase este de-a dreptul "haituit" de Justitia subordonata presedintelui Traian Basescu, pe care l-a acuzat ca ar fi nedrept fata de fostul lider PSD. "Cred sincer ca, pentru toate lucrurile importante si bune pe care domnia sa (n.r.- Adrian Nastase) le-a facut pentru Romania, ideea de a fi haituit o viata intreaga de sistemul domnului Basescu este o mare nedreptate", a declarat Ponta, intrebat ce mesaj ii transmite lui Nastase. In urma declaratiilor facute de premierul, Sectia de judecatori a CSM s-a reunit marti, din oficiu, pentru a analiza declaratiile acestuia. In cazul in care se stabileste ca aceste declaratii ale premierului ar putea fi de natura sa aduca atingere sistemului judiciar, va fi sesizata Inspectia Judiciara, pentru a face verificari, au declarat marti oficiali din CSM. Si presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea (foto), care nu este strain de problemele cu Justitia, a avut un mesaj emotionant pentru Adrian Nastase. "Ma rog la Dumnezeu sa-i fie bine. Ii tin pumnii", a spus Dragnea emotionat. In ziua de Boboteaza, si vechiul amic al lui Adrian Nastase, Viorel Hrebenciuc, a invocat ajutorul divin. "Sa-l ajute Dumnezeu!", a declarat el, inainte de a intra la sedinta PSD. Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a adaugat ca doreste din "tot sufletul sa se faca dreptate". "Suntem alaturi de el. Cred ca are mari emotii", a spus si Rovana Plumb. La randul lui, purtatorul de cuvant al PSD, Catalin Ivan, a vorbit in numele intregii formatiuni cand si-a exprimat sprijinul pentru fostul premier. "Suntem alaturi de Adrian Nastase. Am fost in tot acest timp alaturi de domnia sa. Ii tinem pumnii. Sunt momente foarte dificile, nu sunt foarte multe de comentat", a marturisit purtatorul de cuvant al PSD. (Iulia Marin)

Adrian Nastase, inchis si in dosarul "Trofeul Calitatii"
Fostul premier Adrian Nastase a mai fost inchis aproape 9 luni, la Penitenciarul Jilava, dupa ce a fost gasit vinovat pentru ca si-a folosit influenta functiei de presedinte al unui partid, in scopul obtinerii de sponsorizari pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD. In iunie 2012, instanta a decis condamnarea acestuia la 2 ani de inchisoare cu executare, si plata in solidar cu ceilalti 5 inculpati din dosar a prejudiciului de 1,6 milioane de euro in celebrul dosar "Trofeul calitatii". Socat de vestea condamnarii, Nastase a incercat sa se sinucida, tragandu-si un glont in gat. Acesta a fost dus imediat la Spitalul de Urgenta Floreasca unde ar fi fost operat de medicul Serban Bradisteanu. Dupa sase zile de internare, fostul premier a fost transferat la spitalul Penitenciarului Rahova, iar mai apoi a fost transferat la Penitenciarul Spital Jilava. Fostul premier a iesit mai devreme din inchisoare datorita faptului ca are peste 60 de ani. Astfel, pe 9 februarie 2013, Comisia de eliberari conditionate de la Penitenciarul Jilava a constatat ca s-a implinit termenul de o 3me din pedeapsa lui Adrian Nastase, iar acesta putea fi eliberat. La micsorarea pedepsei a contribuit si buna purtare a fostului demnitar pe durata detentiei, dar si faptul ca a redactat o lucrare stiintifica. Pe Nastase l-a mai ajutat sa fie eliberat conditionat si participarea la 17 programe educationale in care a fost desemnat lector de catre conducerea penitenciarului "datorita competentelor sale".
In plus, acesta s-a implicat si in lupta de prevenire si stopare a TBC-ului.

Conditiile de la Jilava, descrise de condamnatul N0049

In timpul executarii pedepsei, condamnatul Adrian Nastase a fost activ in mediul online. In una dintre postarile fostului premier pe blogul sau, acesta relata conditiile din penitenciarul de la Jilava Paturi suprapuse, dieta bazata pe varza si cartofi, sobolani, injuraturi.
Acestea sunt cateva dintre inconvenientele cu care s-a confruntat Nastase cand si-a ispasit prima pedeapsa. "Cei care vin aici - si nu le doresc acest lucru - vor trebui sa se trezeasca, in fiecare zi, la ora 5:30, vor dormi in paturi suprapuse, vor avea apa calda cate doua ore de doua ori pe saptamana, vor trebui sa se obisnuiasca cu mirosul de sulf si cu depunerile de pe tevile de apa; vor trebui sa invete sa manance toate felurile de mancare - bazate in principal, pe cartofi si varza, - cu lingura; vor trebui sa se invete sa nu se sperie de sobolani - in curtea de plimbare - daca acestia nu sunt mai mari de 20 de cm; sa respire mai putin in zilele de canicula - atunci cand mirosul de la groapa de gunoi din apropiere este ingrozitor; sa nu se enerveze la "invaziile" periodice de musculite si de tantari, la urletele celor obisnuiti sa "socializeze" de la ferestrele celulelor, incepand fiecare fraza cu un angajament de a-si introduce instrumentul, de regula, in mortii interlocutorului; vor trebui sa se obisnuiasa cu sunetul usilor de metal si cu sunetul lacatelor - dimineata si seara -, cu lipsa telefonului, a calculatorului, a internetului, a multor comoditati cu care erau obisnuiti... Vor trebui sa se obisnuiasca sa-si vada familia doar de 3-4 ori pe luna. Vor trebui sa se obisnuiasca, in definitiv, cu lipsa de libertate fizica, cu un mediu in care 80% din persoanele de aici sunt recidivisti", a scris atunci fostul premier pe blog.

Sursa: Adevarul