ligiapop.com : Vitamina B12 si efectele carnii asupra sanatatii umane

In acest articol voi incerca sa aduc mai multe informatii despre vitamina B12 si tot ce e legat de proteinele si produsele animale. Stiati ca o persoana normala nu are nevoie decat de 2-3 mcg (micrograme)/zi. Se crede ca veganii si vegetarienii au o deficienta mare de B12, dar nu este intotdeauna asa. Se pare ca cei care au mari deficiente de B12 sunt chiar consumatorii de produse animale, in special amatorii de gratare si preparate afumate. Cititi articolul de mai jos aparut in 1999 in "Human Anatomy and Physiology" de Marieb:
"Multa lume spune ca B12 se poate gasi doar in produsele de origine animala. Aceasta este neadevarat. Nici un ingredient natural de provenienta animala sau vegetala nu contine B12. Vitamina B12 este o bacteria produsa de microorganisme. Vitamina B12 este singura vitamina care contine urme de elemente: cobalt ce da vitaminei numele chimic , cobalamina care este centrul molecular al structurii sale.
Sinteza vitaminei B12 are loc in intestinul mic fiind si locul unde B12 se absoarbe. Din moment ce bacteriile din intestin au cobalt si alti nutrienti, se produce B12. Dupa parerea lui Dr Michael Klaper, vitamina B12 este prezenta in gura si intestine. B12 trebuie sa fie combinata cu o enzima mucoproteina numita Intrinsic Factor, care este in mod normal prezent in secretiile gastrice pentru a fi absorbit corect. Daca factorul intrinsec este stricat sau absent, sinteza vitaminei B12 nu se va intampla indiferent in ce cantitate se afla in alimentatie. Deficienta de B12 poate fi din cauza antibioticelor, alcoolului, fumatului si stresului. Alcoolul distruge ficatul, deci cei care consuma alcool au nevoie de mai mult B12. De asemenea cei care fumeaza sau cei care consuma mancare preparata la gratar sunt mereu deficienti in B12."
Citatul de mai jos are ca autor pe Dr. Marginean Calin, un medic cunoscut pentru cunostintele in domeniul nutritionist si medical, care a scris multe materiale si a tinut prezentari publice pe aceste subiecte dar si acest articol de mai jos scris tot de dumnealui, in iulie 2010. Acest citat este preluat de pe Yahoo Groups.
"In cartea "Spirulina" editata de Hofigal se afirma ca Spirulina este prezentata ca fiind recordmenul in vitamina B12, avand o concentratie de 2 ppm (parti per milion), ceea ce inseamna ca la o doza de minim 2 grame recomandate/ zi am obtine numai din aceasta sursa, cam 4 mcg de B12.
In cartea "Tratamentul bolilor prin legume, fructe si cereale", carte care a ajuns la editia a IX-a, reputatul dr. francez Jean Valnet, afirma ca B12 exista in granulele de polen. Insa de unde apare "problema" vitaminei B12? Spre deosebire de alte vitamine al caror necesar este in miligrame (mg), necesarul, dar si continutul acesteia este in micrograme (mcg) si astfel este mult mai greu de dozat si identificat in produsele alimentare!"
Un om matur nu are nevoie decat de o cantitate mica de B12 pe zi si anume, intre 3-5 micrograme - nu grame sau alte cantitati mai mari - atunci cand corpul acestuia este cat mai curat si lipsit de toxine. Cu cat avem o alimentatie scapata de sub control, cu multe elemente procesate si bogate in chimicale, cu atat avem nevoie de o cantitate mai mare de B12, medicii recomanda asta fiind in cunostinta de cauza ca un corp plin de toxine are nevoie de o cantitate mai mare, fiindca doar o parte din acea cantitate se va absorbi.
Atunci cand avem o carenta de B12 un motiv ar fi ca flora noastra intestinala este afectata tot de alimentatie, de antibiotice sau anticonceptionale si ca intreg sistemul digestiv este afectat. In plus, consumul mare de produse animale, creaza in intestin o bariera de absortie. Este bine de stiut ca peste 90% din vitamina B12 se distruge prin gatire si teoria celor de la Institutul Hippocrates din Florida, este simpla. Corpul prin consumul produselor animale gatite primeste decat o "amprenta" de B12 si reactioneaza ca si cum ar primi doza necesara, oprindu-se din producerea naturala de B12. Este de fapt doar o mare pacaleala care atrage dupa sine consecintele carentei de B12.
"Vitamina B12 este creata de fapt de bacterii aflate in intestine. Daca aveti un tract digestiv sanatos, nu veti avea probleme cu nivelul de B12. Multi vegani nu au avut niciodata probleme cu deficienta de B12; totusi sunt persoane care au nivel scazut si devin deficienti.Retineti, un numar egal de consumatori de carne sufera de asemenea de deficienta de B12", spunea Victoria Boutenko.
De curand am gasit un articol foarte interesant publicat in The Columbia Encyclopedia, Sixth Edition 2001-07, din care am si tradus ce voi scrie mai jos. Daca mergeti la sursa in engleza, trebuie sa coborati pe pagina care se va deschide la sectiunea Vitamina B12.
"Structura moleculara a vitaminei B12 (cobalamin), cea mai complexa dintre toate vitaminele, a fost anuntata in 1955 de catre mai multi oameni de stiinta, incluzand biochimistii britanic A. R. Todd si Dorothy Hodgkin. In 1973, vitamina a fost sintetizata de chimisti organici. Vitamin B12 si cobalamina sunt vitali pentru scopul acidului folic; amandoi sunt implicati in sinteza de proteine. In 1926, doctorii americani G. R. Minot si W. P. Murphy au hranit cantitati mari de ficat pacientilor lor, care sufereau de pernicious anemia (scuze, nu stiu cum se traduce) si i-a vindecat; substanta curativa a fost probabil vitamina B12. Cu toate acestea, acest fel de anemie la oameni e cauzata nu de o deficienta de B12 in dieta, ci mai degraba de absenta unei substante numita factorul intrinsec, secretat in mod obisnuit de stomac si responsabil pentru a facilita absorbtia de B12 din intestine.
Atunci cand organismul unei persoane nu poate produce factorul intrinsec, tratamentul standard de azi este de a injecta vitamina B12 direct in fluxul sanguin. Terapia lui Minot and Murphy a functionat deoarece cantitatile imense de B12 date pacientilor au fost absorbite fara asistenta factorului intrinsec. Absorbtia inadecvata duce le cazuri de anemie, degenerarea sistemului nervos si amenorrhea.
Singura sursa de cobalamina din natura se poate gasi in microorganisme; nici animalele, nici plantele nu sunt capabile sa produca derivate de vitamina B12. Chiar daca ficatul, rinichii si inima rumegatoarelor contin cantitati relativ mari de B12, vitaminele inglobate in aceste organe au fost initial produse de bacterii aflate in intestinele animalelor. Plantele pe de alta parte sunt surse slabe de vitamina B12, insa doza zilnica recomandata pentru adulti este doar de 3-5 micrograme."

(Va urma)