Senatorul Victor Mocanu a sustinut o declaratie politica intitulata: "Decizie istorica a Curtii Constitutionale de la Chisinau", pe care o puteti citi in continuare.

Doresc sa salut exceptionala decizie a Curtii Constitutionale din Republica Moldova, prin care limba romana a devenit, incepand cu data de 5 octombrie 2013, limba oficiala a acetei bucati din trupul natiunii romane. Este vorba de o decizie istorica, o hotarare ce va avea un impact caruia nu putem sa ii prevedem astazi toate consecintele.
Consider cu sinceritate ca, din punct de vedere istoric, aceasta decizie este chiar mai importanta decat aderarea Romaniei la NATO si la UE. Spun asta fara sa incerc sa limitez importanta politicii de aderare a Romaniei, politica incununata cu succes in ultimii ani. Pentru mine, ca roman, sa stiu ca exista pe acest pamant o parte a natiei mele care recunoaste si oficial, nu numai sufleteste, ca vorbeste aceeasi limba pe care am invatat-o de la parintii mei este un lucru cu adevarat mare.
Din perspectiva constitutionala, lucrurile stau simplu: prin intaietatea pe care Curtea Constitutionala de la Chisinau a dat-o Declaratiei de Independenta din 1991 in fata Constitutiei din 1994, limba romana devine limba nationala, asa cum era stipulat in cuprinsul primului document fundamental amintit. Consecintele pe care le va avea aceasta decizie istorica pot fi de foarte multe nuante:
• putem sa vorbim despre posibilitatea aparitiei unei crize politice la Chisinau, determinata de faptul ca Puterea actuala trebuie sa treaca prin Parlament modificarea Constitutiei in acord cu ce a hotarat Curtea. Stim cu totii ca este nevoie de doua treimi din numarul voturilor pentru ca modificarea sa fie adoptata de Parlament;
• aparitia unui sentiment de instrainare in cazul populatiei moldovene rusofone;
• intensificarea sentimentului de apartenenta nationala romaneasca in cazul majoritatii fratilor nostri de peste Prut.
Dincolo de speculatii, cert este faptul ca decizia istorica a Curtii Constitutionale din Republica Moldova apropie extraordinar de mult momentul pe care atat romanii, cat si moldovenii, il asteapta de prea mult timp: momentul in care putem sa exprimam cu totii: "Traiasca Romania dodoloata!"