Magda Marincovici (Jurnalul National): Abuzul de antibiotice poate ucide

Infectia cu Clostridium difficile poate provoca dilatarea excesiva a colonului si chiar decesul

Abuzul si administrarea incorecta a antibioticelor a devenit o problema de sanatate publica cu consecinte severe, chiar cu decese. Anchetele arata ca peste 50% dintre romani fac tratament cu antibiotice macar o zi intr-un an, adica intr-o zi, dintr-un an, 600.000 de romani au inghitit antibiotice.
In opinia specialistilor utilizarea antibioticelor pe scara larga a determinat rezistenta bacteriana si infectii determinate de Clostridium difficile. "Se ajunge ca in spitale sa se si moara din cauza rezistentei la antibiotice. La spital vin pacienti care au trecut prin mai multe cure de antibiotice si se asteapta de la spitale sa rezolve cazul respectiv", avertizeaza doctorul Sorin Petrea, directorul medical al Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals" (INBI). Intre 800.000 si 1.000.000 de romani adulti sunt colonizati de C.D. fara nici un semn de boala. In 80%-85% dintre cazurile de infectie cu clostridium difficile (ICD) cauza este administrarea in exces sau incorecta a antibioticelor. Dar ICD mai poate fi provocata si de interventii chirurgicale la nivelul tubului digestiv, tratamente cu citostatice, tratamente care modifica ph-ul din stomac. La copii situatia este diferita: peste 50% dintre copiii sub doi ani sunt colonizati cu CD, dar au factori protectori inca incomplet identificati, care ii feresc de boala.
Cei care fac ICD au ca simptom comun diareea. Dar sunt si forme mai severe de infectie, ceea ce medicii numesc megacolon toxic. Dintre pacientii cu megacolon toxic aproape 60%-70% merg spre deces, daca nu se intervine chirurgical foarte repede. Atentie! De multe ori pacientul are diaree. Se duce la farmacie si ia medicamente constipante, care blocheaza motilitatea intestinala. Si dintr-o forma usoara se poate ajunge la megacolon toxic.
"Clostridium difficile este o bacterie pe care toti putem sa o avem, copiii chiar au un procent foarte mare. Si atunci, daca faci un tratament cu antibiotice excesiv si distrugi flora normala bacteriana care protejeaza intestinul, ceea ce ramane neinfluentat de catre antibioticul pe care l-am dat are ocazia sa se dezvolte in exces unde gaseste loc liber. Tulpinile care se dezvolta in exces nu sunt neaparat ale pacientului, ci sunt si cele pe care poate sa le mai ia din mediul spitalicesc", precizeaza presedintele Societatii Romane de Microbiologie, conf. dr. Alexandru Rafila.
In 2010, la INBI "Matei Bals" au fost inregistrate 20 de cazuri de infectii cu clostridiumn difficile; in 2011, aproape 140 de cazuri si 10 decese; in 2012 - 440 de cazuri si 11 decese. Iar de la inceputul anului si pana in prezent, au fost consemnate 500 de cazuri si 8 decese. In prezent, putine spitale au laboratoare care sa aiba capacitatea de a depista infectia cu clostridium difficile, printre care INBI "Matei Bals" si Spitalul de Boli Infectioase "Victor Babes" din Bucuresti, ceea ce explica numarul mare de pacienti.