Eveniment ISTORIC la Vilnius: Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere la Uniunea Europeana

Sursa: Jurnalul National

Eveniment istoric la Vilnius, in cadrul celui de-al treilea Parteneriat Estic. Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere la Uniunea Europeana. Evenimentul s-a desfasurat la Palatul Marilor Duci ai Lituaniei. Din partea Republicii Moldova, pe Acordul de Asociere la Uniunea Europeana si-a pus semnatura premierul Iurie Leanca.
"Traim un moment istoric, ce simbolizeaza incredere si deschidere in relatia dintre R.Moldova si UE", a declarat premierul moldovean Iurie Leanca, dupa parafarea acordului impreuna cu Inaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.
Anterior, Georgia si UE au semnat acordul de gestionare a crizelor si cel de colaborare in domeniul energetic, in timp ce Azerbaidjanul a semnat un acord de facilitare a regimului de vize cu UE.
Miza cea mare a summit-ului trebuia sa fie semnarea Acordului de Asociere a Ucrainei la Uniunea Europeana, pe care, insa, guvernul de la Kiev a refuzat sa il semneze. Oferta este, inca, pe masa, au anuntat inalti lideri europeni.
Cu doar cateva ore inainte de dineu, presedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a avut o intrevedere trilaterala cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Presa comenteaza ca si cei doi oficiali au incercat sa il faca pe Ianukovici sa se razgandeasca si sa semneze Acordul. Ucraina era singura tara care urma sa semneze documentul, in timp ce Republica Moldova si Georgia vor initia primii pasi ai Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana.
Pe lista invitatilor la Summit figura si ministrul roman al Afacerilor Externe, Titus Corlatean. Desi a primit mandat de la presedintele Traian Basescu in urma cu doua zile sa mearga la discutii la Vilnius, seful diplomatiei de la Bucuresti a ramas acasa.
Summitul Parteneriatului Estic este organizat de presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene, detinuta de Lituania. La reuniune vor lua parte inalti oficiali ai statelor membre UE, ai institutiilor europene si ai celor sase state din Parteneriatul Estic.