In acest week-end, dis-de-dimineata pana dupa-amiaza tarziu, zeci de producatori va asteapta la Muzeul National al Taranului Roman, la Piata Taraneasca, cu produse traditionale romanesti si nu numai.
Urmand traseul strabun al transhumantei, de la munte la ses, ciobanii din Bran, dar si Moeciu, Brasov, Sibiu coboara de la munte cu telemea, urda, cas afumat, branza cu busuioc sau patrunjel, branza de burduf si in coaja de brad, pastrama delicioasa, carnati si caltabos precum si alte delicii specifice zonelor de unde provin. Si cum pastrama nu merge decat udata din belsug, v-am pregatit must proaspat, preparat la fata locului, vin de bautura, dar si palinca si licoare salajana.
Li se adauga produse traditionale din carne de porc, vitel, oaie, gasca din Galati, Botosani, Suceava, Ialomita si Iasi, cascavaluri olandeze si dulciuri unguresti.
Adaugati meniului de bunatati muraturi fara conservanti: pepene galben si rosu, mere, pere murate, castraveti si muraturi asortate.
Avem siropuri din muguri de brad si din fructe de padure, dulceturi de afine, capsune, merisoare, zacusti de ghebe si hribi, prajituri muntenesti si maramuresene, cozonaci, ciocolata de casa si halvita din miere, placinta de Turnu si alte deserturi delicioase.
Nu vor lipsi magiunul, mierea de albine, mere si pere din livada, turta dulce, covrigi de la Pitesti si kurtos kalacs de la Lupeni.
Din Muntii Apuseni veti gasi ceaiuri, tincturi, siropuri si alifii terapeutice iar mesterii populari va vor intampina cu ceramica, obiecte din lemn, caciuli de blana si costume populare.
La Piata Taraneasca totul se ia pe degustate, de la orele 10:00 pana la 18:00, in curtea Muzeului National al Taranului Roman.