Senatorul Alexandru CORDOS a sustinut o declaratie politica cu titlul: "Eficienta pietei muncii - actualitate si perspective", pe care o puteti citi in continuare.

Eficienta pietei muncii, unul din parametrii ce indica starea de sanatate a unei economii, a fost in atentia U.S.L. inca de la preluarea guvernarii in anul 2012 si a devenit una din principalele directii de dezbatere si actiune.
Calculul eficientei pietei muncii este strans legat de gradul de ocupare al populatiei, numarul mediu al salariatilor si timpul efectiv lucrat care, in Romania, nu se calculeaza la nivelul intregii economii ci pe sectoare de activitate. O analiza a evolutiei acestor factori pot oferi o imagine destul de exacta asupra eficientei muncii.
Resimtind inca influenta crizei, 2013 a adus cateva schimbari in evolutia pietei muncii din Romania, in privinta domeniilor de activitate care s-au facut noi angajari, a sectoarelor nevoite sa blocheze procesele de recrutare si a oportunitatilor de angajare la nivel local sau international.
Potrivit datelor oficiale, publicate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, numarul somerilor era de 428.866 persoane la finele lunii septembrie 2013. Un progres fata de maximul atins in 2010 de 670.247 persoane.
Procentual vorbind, rata somajului este pe un trend descrescator de la 5,66% din populatia activa, inregistrat in ianuarie 2013, la 4,73% in septembrie 2013, fiind in acelasi timp si minimul din ultimii ani. Remarcabila este si reducerea la finele trimestrului al III-lea a procentului somerilor care nu beneficiaza de indemnizatie la 61,99%, fata de 70,76% inregistrat in 2013.
Daca agricultura, cu 29,1% gradul de ocupare, este un domeniu fruntas in sectorul industrial intentiile de angajare cele mai ferme se raporteaza in industria prelucratoare, la polul opus situandu-se domeniul constructiilor. De mentionat este si expansiunea la nivel national a ponderii serviciilor cu 12,2 puncte procentuale, de la 38,8% la 51%, a promovat Romania pe locul al doilea in spatiul european in acest domeniu.
O alta preocupare a Guvernului Ponta este cresterea ratei de ocupare a fortei de munca pentru persoane cu varsta cuprinsa intre 20 si 64 de ani, care acum este de 64%, cu 57,4% la femei si 71,6% la barbati. Trebuie avut in vedere faptul ca, la nivelul U.E.,obiectivul de ocupare al strategiei Europa 2010 prevede ca 75% din populatia cu varsta cuprinsa intre 20 si 64 de ani sa aiba un loc de munca.
Valorile nominale ale parametrilor analizati mai sus duc la plasarea pe locul 110 din 148 de tari analizate in ceea ce priveste eficienta muncii si pe locul 76 in clasamentul general al competitivitatii. Nu este o pozitie rea insa ne arta ca mai avem mult de munca in ceea ce priveste munca.
Stimati colegi senatori, consider ca principalele directii de actiune pentru eficientizarea pietei muncii in ideea cresterii competitivitatii economiei romanesti vor trebui sa fie orientate spre adoptarea unei legislatii a muncii care prin toate componentele ei, relatiile de munca angajat-angajator si dialogul social, sa incurajeze incadrarea in munca a unui procent din populatia activa apropiat de media europeana.
O alta directie de actiune, generala la nivelul U.E., ar putea fi continuarea demersurilor de implementare a economiei sociale care, in Romania, va avea ca efect generarea de locuri de munca, revigorarea pietei muncii si implicit cresterea eficientei acesteia.