AmosNews: Discursul presedintelui Basescu la cea de-a doua editie a Conferintei privind Ocuparea Tinerilor

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a avut marti, 12 noiembrie, la Paris (Republica Franceza), in cadrul Celei de-a doua editii a Conferintei privind Ocuparea Tinerilor, urmatorul discurs:
"Salutam importanta acordata actiunilor intreprinse la nivel european pentru cresterea ratei de ocupare in randul tinerilor, precum si initiativa Frantei de a continua formatul unor intalniri la cel mai inalt nivel pe aceasta tema de interes deosebit pentru UE.
Multe dintre elementele propuse la nivel european sunt deja incluse in cadrul legislativ national sau se afla in procesul de legiferare, cum ar fi reglementari privind ucenicia la locul de munca sau efectuarea stagiilor de catre absolventii de invatamant superior.
In domeniul educatiei, una dintre prioritatile Romaniei este constituita de promovarea excelentei la nivelul invatamantului profesional si tehnic (VET), in cooperare cu partenerii sociali.
De asemenea, in Romania au fost organizate forme de invatamant in parteneriat cu agentii economici. Prin instituirea unei burse profesionale, sunt subventionate costurile pentru elevii ce frecventeaza acest tip de invatamant.
O masura de succes care se aplica in statele care inregistreaza o rata scazuta a somajului in randul tinerilor este sistemul de educatie vocational dual.
Romania aplica acest sistem incepand din anul 2012 si sistemul beneficiaza de succes. Astfel, ne asiguram ca tinerii dezvolta competente in acord cu nevoile de pe piata muncii, ceea ce favorizeaza o absorbtie rapida in economie si, implicit, o crestere a ratei de ocupare.
Responsabilitatea desfasurarii acestui tip de invatamant este impartita intre autoritatile guvernamentale si firmele private, care astfel beneficiaza de oameni tineri cu competente reale in domeniu.
Aceasta abordare imprima atributul de 'angajabilitate' absolventului din sistemul de educatie si formare si presupune ca intre scoala si economia reala exista o sincronizare fina cu privire la tendintele care se manifesta in planul cerintelor de competente ale pietei.
Trebuie sa avem in vedere ca nevoile de pe piata muncii nu ar trebui sa fie luate in considerare in detrimentul dobandirii de catre elevi a unei baze de cunostinte cat mai mare, deoarece aceasta este cea mai buna garantie pentru adaptarea la schimbarile pietei fortei de munca.
Aceasta abordare imprima atributul de flexibilitate absolventului din sistemul de educatie si formare si reflecta faptul ca, in realitate, reactia de feedback a economiei la competentele formate in scoala genereaza adaptarile necesare in sistemul de educatie intr-un ritm mai degraba lent.
Romania a optat pentru sistemul dual, ca solutie care are in vedere ambele atribute mentionate mai devreme, respectiv adecvarea la piata muncii si flexibilitatea.
Sprijinim punerea in aplicare a schemei privind 'Garantia pentru tineri'. Guvernul Romaniei s-a angajat sa transmita pana la finele anului 2013 Planul de Implementare a schemei de Garantii pentru Tineri.
Schema de garantie a tinerilor va duce in primul rand la cresterea numarului de stagii de practica in randul tinerilor; este o masura temporara buna, pentru ca un stagiu de practica este preferabil somajului, insa pe termen lung avem nevoie de locuri de munca de calitate. Prin urmare, avem nevoie de politici reale pentru cresterea gradului de ocupare a fortei de munca, care sa poata stimula firmele private sa genereze noi locuri de munca si, de asemenea, sa conduca la incurajarea tinerilor de a-si incepe propriile afaceri.
Totodata, obiectivul de combatere a somajului in randul tinerilor si de facilitare a integrarii acestora pe piata muncii reprezinta, pentru Romania, prioritati specifice de finantare din Fondurile Europene Structurale si de Investitie, incluse in proiectul Acordului de Parteneriat transmis de Romania Comisiei Europene.
Este important sa definim atributiile Serviciilor Publice de Ocupare in statele membre si mecanismele specifice de interventie, concomitent cu consolidarea capacitatii lor operationale, inclusiv prin finantari BEI.
Dincolo de masurile pe care fiecare stat le ia la nivel national, este esentiala, totodata, transmiterea unui semnal politic puternic al UE privind sprijinul pentru mobilitatea tinerilor pentru a putea beneficia de oportunitati de formare si angajare. De aceea, subliniem importanta eliminarii barierelor existente in calea mobilitatii lucratorilor, precum si prevenirea mesajelor care alimenteaza temeri nejustificate privind libera circulatie a lucratorilor in UE.
Romania are o experienta pozitiva privind implementare unor scheme de subventii salariale acordate angajatorilor, pentru stimularea incadrarii tinerilor. Suntem interesati sa extindem astfel de subventii acordate angajatorilor si consideram important ca astfel de scheme sa poata fi finantate din fondurile BEI si Fondul Social European (FSE).
Sunt implementate, de asemenea, programe de stimulare a IMM-rilor, precum programele pentru sprijinirea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri si cel pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului acestora la finantare - START. Aceste programe sunt finantate din bugetul national.
Printre masurile care pot contribui in mod eficient la reducerea somajului in randul tinerilor concomitent cu stimularea sectorului IMM-urilor, putem mentiona: sprijinirea antreprenoriatului, in special prin facilitarea exploatarii economice a ideilor noi si prin incurajarea crearii de noi intreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri, centre de productie locala, clustere, retele de firme, organizatii suport pentru IMM-uri; sprijinirea parteneriatelor dintre IMM-uri si mediile educationale si alti parteneri sociali sau stakeholders; acordarea ajutoarelor de stat si a microcreditelor pentru tinerii intreprinzatori, in vederea infiintarii si dezvoltarii de IMM-uri inovative, clustere, etc si pregatirea de specialisti in educatia antreprenoriala, care sa ii formeze de timpuriu pe tineri."