Senatorul Victor Mocanu a sustinut in plenul Senatului din 5 noiembrie 2013, o declaratie politica cu titlul: " Da pentru integrarea europeana a Republicii Moldova", pe care o puteti citi in continuare.

Ca senator al Romaniei si membru in Comisia romanilor de pretutindeni, imi manifest admiratia, prin prezenta declaratie politica, fata de mitingul pro-occidental de proportii, desfasurat duminica trecuta in piata centrala din Chisinau, pentru a marca parafarea acordurilor de asociere si de liber schimb intre Republica Moldova si Uniunea Europeana. Aproximativ 100.000 de oameni au tinut sa fie in strada la aceasta manifestare, anticipand satisfactia pe care tara lor o va avea dupa Summitul de la Vilnius, in care va fi parafat acordul de principiu ce deschide oficial calea integrarii Republicii Moldova in Uniunea Europeana.
In opinia mea, destinul european al Republicii Moldova este unul categoric, de netagaduit, vointa cetatenilor neputand fi infranta de interesele politice sau economice straine. Acesta este spiritul Declaratiei de la Chisinau, rostita duminica in Piata Centrala din capitala Republicii Moldova de catre liderii partidelor ce formeaza coalitia de guvernare. Autoritatile europene trebuie sa aprecieze pozitiv si adecvat eforturile Guvernului moldovean in domeniul reformelor in justitie si afaceri interne, iar respectarea angajamentelor de catre Chisinau trebuie sa conduca la eliminarea vizelor pentru cetatenii moldoveni.
Romania trebuie sa sustina, prin toate eforturile de care este capabila, demersurile politicii pro-europene de la Chisinau. In acest sens, se cuvine sa apreciem la adevarata valoare implicarea ministrului roman al Afacerilor Externe, domnul Titus Corlatean, in organizarea unei intalniri trilaterale Romania - Republica Moldova - Lituania, ultima fiind detinatoarea in exercitiu a presedintiei Consiliului Uniunii Europene. Republica Moldova are nevoie, pe langa gandurile frumoase ale politicienilor romani, si de o serie de actiuni concrete, precum cea derulata prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe.
In incheiere, revin asupra importantei suportului popular de care se bucura ideea europeana in Republica Moldova si subliniez inca odata nevoia implicarii maxime a Romaniei in sprijinirea integrarii fratilor nostri moldoveni in Uniunea Europeana.