Statuia Libertatii din New York (engleza Statue of Liberty) sau "Liberty Enlightening the World" (in vorbirea curenta "Miss Liberty" sau "Lady Liberty") este un monument in portul "Liberty Island" din orasul New York. A fost plasat in anul 1886 la intrarea portului de pe insula cu scopul de a transmite calatorilor sositi salutul de bun venit pe pamant american. Statuia este un cadou al Frantei facut Statelor Unite ale Americii cu ocazia aniversarii a 100 de ani de la declararea independentei Statelor Unite.
Statuia are o inaltime fara soclu de 46,5 m, iar cu soclu 93 m. Ea are un invelis de cupru care acopera un schelet de fier. Monumentul are o greutate de 225 tone, culoarea statuii prin oxidarea cuprului a devenit verde. Soclul are o forma de stea fiind construit din piatra. In interiorul sau se afla un muzeu. Statuia reprezinta zeita libertatii care sta cu un picior pe lantul rupt al sclaviei. Zeita tine in mana stanga o tabla cu inscriptia "JULY IV MDCCLXXVI" (adica, 4 iulie 1776) data cand a fost ratificata Declaratia de independenta a Statelor Unite ale Americii. In mana dreapta zeita are o faclie cu flacara aurita. Pe capul zeitei se afla o coroana impodobita cu 7 fascicole de lumina care simbolizeaza cele 7 mari si continente, cele 25 de ferestre simbolizeaza cele 25 de nestemate ale lumii.
Invelisul de cupru al statuii a fost proiectat de Frederic Auguste Bartholdi din Alsacia, iar scheletul metalic de inginerul Gustave Eiffel, faimosul arhitect, inginer structural si constructor al Turnului Eiffel.
Statuia Libertatii a fost un cadou oferit Statelor Unite de catre Franta, la sfarsitul secolului al 19-lea, fiind plasata pe raul Hudson, la gura de varsare a acestuia in portul orasului New York. Statuia este un simbol de bun venit pentru toata lumea: americanii care se intorc in tara, vizitatori si imigranti. Sculptorul care a faurit statuia este Frederic Auguste Bartholdi. Gustave Eiffel (cel care a realizat Turnul Eiffel) a creat armatura Statuii Libertatii. Statuia din cupru, reprezentand Zeita Libertatii, a reprezentat un cadou pentru Statele Unite din partea Frantei, ca simbol al prieteniei dintre cele doua natiuni. Piedestalul statuii a fost construit de Statele Unite. Statuia Libertatii este considerata un simbol care personifica Statele Unite, asemenea Unchiului Sam. Intr-o acceptiune mai generala, Statuia Libertatii este un simbol al libertatii in general si este simbolul preferat al luptatorilor pentru libertate. Si britanicii au o statuie similara, Britannia, care a existat inaintea Statuii Libertatii. Britannia intruchipeaza valorile democratice britanice si a fost cunoscuta mai ales atunci cand ascensiunea Imperiului Britanic era la apogeu. In 17 iunie 1885, Statuia Libertatii ajunge in portul orasului New York.
Statuia Libertatii de la intrarea in portul New-York, al carei nume original complet este "Libertatea Luminand Lumea" (in franceza la Liberte eclairant le monde), a fost opera sculptorului Frederic Auguste Bartholdi (1824—1904). Primul model, la scara mica, turnat in bronz, a fost realizat in 1870 si expus cu ocazia expozitiei universale de la Paris din 1900. Din anul 1906, ea se gaseste in Jardin du Louxembourg, din Paris. Proiectul initial era destinat unui far monumental, planuit a fi amplasat la intrarea in Canalul Suez, avand ca motiv de inspiratie Colosul din Rodos. Coroana cu 7 varfuri purtata de personajul feminin reprezinta cele 7 continente (Africa, America de Nord, America de Sud, Asia, Europa, Oceania si Antarctica).
Este de mentionat ca pentru construirea acestui gigant au fost folosite 300 de foi de arama ciocanita de 2,5 mm, cantarind 80 de tone, iar armatura interioara care cantarește 100 de tone, a fost facuta de celebrul inginer Gustave Eiffel. Statuia, dupa ce a fost construita la Paris in anul 1884, a fost daruita Statelor Unite ale Americii in anul 1886.
Statuia Libertatii este situata in New York pe mica insula Liberty Island, la sud-est deManhattan. A fost oferita Americii de catre Franta la implinirea a o suta de ani de la castigarea independentei si inaugurata de presedintele Grover Cleveland la 28 octombrie 1886.
Piatra din care este construit soclul provine dintr-un mic sat din Franta, probabil din Ruoms sau din Pouillenay. A fost aleasa pentru faptul ca este putin coroziva la actiunea apei sarate. Oficial, statuia a fost data Statelor Unite ale Americii la 4 iulie 1884, transportata de fregata Isere si montata definitiv in locul unde se gaseste si astazi. Are 46,5 (92, 99 m cu tot cu soclu) si reprezinta o femeie acoperita de un drapel care tine in mana dreapta o flacara iar in mana stanga o placa pe care este inscriptionata ziua independentei Americii: 4 iulie 1776. In interiorul ei se afla o scara cu 354 de trepte pe care se poate urca, insa, dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, vizitarea ei la interior este interzisa. Cele 7 brate ale coroanei simbolizeaza cele 7 continente.
Situata la intrarea in portul din New York, este primul simbol american pentru emigrantii care sosesc cu vaporul si trec mai intai prin Ellis Island. Simbolizeaza libertatea care lumineaza toata lumea; a devenit rapid emblema Statelor Unite si unul dintre simbolurile cele mai cunoscute ale libertatii si democratiei.
Scuptorul Frederic Auguste Bartholdi, cel care a proiectat monumentul, nu a vrut sa dezvaluie sursa de inspiratie pentru chipul statuii. Unii spun ca ar fi vorba despre Isabelle Eugenie Boyer, vaduva lui Isaac Merrit Singer, o femeie frumoasa si vestita in Paris. Altii spun ca la mijloc este mama sculptorului, Charlotte Bartholdi (de care a fost foarte apropiat). Dar exista si autori care sustin ca sursa a fost Jean Emilie, amanta artistului.

(Sursa: Wikipedia)