Ziua Mondiala a Leucemiei Mieloide Cronice (LMC) are ca scop creșterea gradului de sensibilizare privind nevoile persoanelor afectate de LMC din intreaga lume, prin intermediul organizarii de evenimente numeroase si simultane in toata lumea, pe data de 22 septembrie si in jurul acestei date.
Asociatia Romana de Cancere Rare - ARCrare, reprezentand pacientii cu forme rare de cancer din Romania organizeaza anual evenimente pentru a marca aceasta zi importanta pentru pacientii cu LMC.
Situatia pacientilor cu LMC se prezinta astfel la nivel national:
Aproximativ 1300 de pacienti se gasesc in tratament cu diverse medicamente, din care 49 pacienti sunt cu medicatie oferita gratuit de catre compania farmaceutica, printr-un protocol incheiat cu CNAS.
Aproximativ 15 pacienti ce se regasesc pe "listele de așteptare" de la CNAS (nu cunoastem acest numar cu exactitate, am estimat doar in functie de numarul total de pacienti); Dorim sa insistam asupra importantei accesibilitatii pacientilor cu leucemie mieloida cronica la tratament.
In acelasi timp, dorim sa subliniem ca accesul la un tratament eficient s-a dovedit stiintific ca poate face diferenta dintre o persoana bolnava, care are nevoie de suport permanent sau care poate sa-si piarda viata si o persoana sanatoasa, integrată in comunitate, capabila sa-si continue activitatea si sa-si mentina calitatea de platitor de taxe si impozite.
"Uniti, dar unici!" este tema campaniei din acest an si isi propune sa demonstreze unitatea din randul comunitatii LMC. Este un memento al faptului ca fiecare persoana si fiecare grup de pacienti afectati de o forma rara de cancer va avea propria calatorie in lupta cu boala.