Zeci de studenti ai Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, dar zi rezidenti neurochirurgi au luat parte la cel de-al 39-lea Congres al Societatii Romane de Neurochirurgie (SRN), cu participare internationala, desfasurat la Cercul Militar Narional, intre 19-21 septembrie, alaturi de reprezentantii tuturor centrelor de neurochirurgie din Romania.
In cadrul congresului au fost abordate teme de actualitate precum patologia neuro-oncologica, a doua cauza de mortalitate in randul populatiei intregului glob si a treia cauză de deces, on Romania, in randul populatiei cu varsta intre 40-60 de ani, precum si patologia vasculara neurochirurgicala.
"Cancerul creierului afecteaza populatia activa, matura, cu responsabilităti sociale, profesionale si familiale, deci drama lor se rasfrange asupra unui grup mai mare. Primele semne ale acestui cancer, care trebuie sa ne indrume catre medic, sunt pierderea neasteptata a constientei, miscari involuntare ale mainii sau piciorului, modificarea comportamentului in societate si familie, dar si durerile de cap", a subliniat prof. univ. dr. Mircea Gorgan, presedintele SRN, mentionand totodata ca printre cauzele producerii acestor afectiuni se numara: noxele emanate de lacuri si vopsele volatile, infectiile virale, dar si munca in conditii care stimuleaza anumite organe, precum munca intr-un mediu radioactiv sau intr-un mediu cu vibratii si unde sonore.


Tanara generatie, in atentia neurochirurgilor romani

Ceremonia de deschidere a evenimentului a strans laolalta personalitati importante ale lumii medicale neurochirurgicale si nu numai. Printre acestea se numara: ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, Prof. I. Lascar, presedintele Colegiului Medicilor din Bucuresti, academicianul Constantin Popa, membru al Academiei Romane, Prof. I. Florian, fostul presedinte al SRN, Col. Dr. A. Ranetti, director-comandant al Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central "Dr. Carol Davila" din Bucuresti.
"Societatea Romana de Neurochirurgie isi propune prin aceste evenimente sa indrume tinerele generatii din punct de vedere uman si profesional prin expunerea bilantului realizarilor generale ale societatii. Evenimentul are totodata valoarea unor cursuri de educatie medicala continua in vederea perfectionarii corpului roman de neurochirurgie", a declarat in cadrul ceremoniei de deschidere a congresului prof. univ. dr. Mircea Gorgan.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu a tinut sa sublinieze participarea numeroasa a tinerilor studenti la Medicina, mentionand ca "avem generatii pe care ne putem baza mai departe si, dumneavoastra, tinerii, sunteti astazi norocosi pentru ca aveti in fata asemenea profesionisti de la care puteti sa invatati, de la care puteti sa capatati cele mai bune cunostinte si mai departe sa puteti sa performati."
Subliniind importanta pe care astfel de manifestari stiintifice o au in viata medicala, prof. univ. dr. Ioan Lascar, presedintele Colegiului Medicilor din Bucuresti, a declarat: "Neurochirurgia romaneasca este o specialitate de excelenta, o specialitate de varf in randul specialitatilor chirurgicale, o specialitate dependenta atat de progresul tehnologic, cat si de competenta si abilitatile personale ale membrilor acestei comunitati de elita a medicinei romanesti."
Neurochirurgia romaneasca, in plin proces de dezvoltare
In cadrul evenimentului, prof. univ. dr. Mircea Gorgan a vorbit si despre progresele inregistrate in ultima perioada in domeniul neurochirurgiei prin infiintarea de noi centre cu această specializare, in spitalele judetene, in orase precum Arges, Prahova, Ramnicu Valcea, Sibiu, Brasov, Deva, Arad, Suceava, Brăila, Bacau. "Stradania SRN s-a indreptat si catre intarirea centrelor universitare in plina dezvoltare precum cele din Targu Mures, Oradea, Timisoara, Constanta", a adăugat acesta.
Mai mult decat atat, profesorul Gorgan a mentionat că "la ora actuala, neurochirurgia se implica in vindecarea unor pacienti care altădata erau fara speranta, cum sunt epilepticii si cei suferinzi de boala Parkinson", acesta fiind un motiv in plus pentru organizarea unor astfel de manifestari stiintifice si profesionale.
Cel de-al 39-lea Congres al Societatii Romane de Neurochirurgie face parte dintr-o serie de evenimente dedicate cresterii nivelului de performanta a practicantilor neurochirurgiei, dar si a celor care se pregatesc pentru aceasta specialitate si a beneficiat de prezenta unor personalitati de renume mondial din acest domeniu precum: Prof. Helmut Bertalanffy, MD, Ph.D din Germania, Prof. Patrick Dhellemmes, MD, Ph.D, Prof. Olivier Klein, MD, Ph.D si Prof. Philippe Mercier, MD, Ph.D din Franta, Prof. Lukas Rasulic, MD, Ph.D din Serbia si Prof. Atul Goel din India.
Cel de-al 39-lea Congres al Societatii Romane de Neurochirurgie a fost precedat in data de 18 septembrie de cel de-al 18-lea Curs Francofon de Neurochirurgie din Romania, organizat de Societatea de Neurochirurgie de Limba Franceza, manifestare traditionala in cadrul legaturilor de colaborare dintre SRN si Societatea Franceza de Neurochirurgie.
Adunarea Generala a SRN, desfasurata in cea de-a doua zi a congresului, a decis organizarea celui de-al 40-lea Congres al Societatii Romane de Neurochirurgie tot in Bucuresti, in luna septembrie, 2014.