In ultimii 20 de ani, au patruns si in Romania tot mai multe si variate forme de terapii complementare, proceduri alternative de origine asiatica, mai ales, pentru imbunatatirea si menrinerea starii de sanatate. Centrul Medical Medireflex a fost infiintat de doctorul Iuliana Avadanei, dupa cum spune chiar aceasta, "din dorinta de a trata omul ca un tot, ca un intreg".
Dr. Iuliana Avadanei, director al Centrului de Sanatate Medireflex, a acordat un interviu in exclusivitate pentru www.estiri.ro.

Acupunctura trateaza dezechilibre energetice aparute in organism ca urmare a multor cauze:
1. energii perverse consumatoare (vant, frig, caldura, umiditate, uscaciune, foc)
2. energii perverse curioase
3. factori psihici (bucurie, manie, spaima, obsesii, tristete, teama, emotii
4. alimentatie si oboseala
5. raporturi sexuale
6. traumatisme
7. virusuri sau microbi
8. intoxicatii
9. ereditate.

II. Sedinta de acupunctura
Initial se face consultatia ce consta in examen general al pacientului cu precizarea diagnosticului afectiunii in termenii clasici ai medicinei, incadrarea bolnavului intr-unul din cele doua tipuri constitutionale yang sau ying, precizarea meridianelor afectate (dezechilibrului energetic si a foamei acestui dezechilibru (exces sau insuficienta); stabilirea meridianelor afectate si relatia dintre ele si in final stabilirea punctelor terapeutice necesare in schema pacientului pentru echilibrare.

III. O sedinta dureaza aproximativ 45 de minute. In general, schema e de 10 sedinte, dar in cazuri cronice numarul de sedinte e variabil in functie de raspunsul individual.

IV. Punctele de acupunctura exista de la nastere. Pot exista aici variatii de amplasament de la individ la individ. La un individ sanatos, aflat in stare de echilibru energetic, punctele de acupunctura sunt "latente". Inteparea lor nu modifica activitatea organului de corelatie. Cand organul se imbolnaveste, punctul devine ""activ". Stimularea sa va avea un efect important asupra starii functionale a organului respectiv.
Un punct de acupunctura poate influenta activitatea mai multor organe si activitatea unui organ poate fi influentata prin stimularea mai multor puncte. De exemplu, asupra simptomului varsatura pot actiona peste 70 de puncte. Exista puncte de comanda ale meridianelor; puncte de tonifiere, de dispersie, puncte sursa, de alarama (Herald), de avertisment, de intrare in meridian, puncte "LO" sau de trecere, puncte centro-reuniune, puncte cu actiune directa asupra energiei, puncte specializate, puncte simptomatice. Acul introduse intr-un punct produce un fel de amplificare de semnal sau degajare de energie acumulata in punct; depinde de efectul dorit.

V. Limitele acupuncturii apar in leziuni organice ireversibile sau progresia bolii depaseste rapiditatea instalarii rezultatului terapeutice corector. In aceste cazuri se foloseste combinata cu alte terapii.
Indivizii slabi raspund mai bine decat cei obezi, intelectualii mai bine decat ceilalti, batranii mai slab decat adultii, iar acestia din urma mai slab decat copiii. La copii ' 3 ani pentru a se evita o reactie brutala se foloseste masajul Shyatsu.

VI. Contraindicatii
- infectii
- situatii de tensiune mare psihica
- nu se efectueaza in perioada de ciclu menstrual
- la femeia gravida
Incidente:
- vertij
- lipotimie

VII. Amelioreaza simptomele spondilozei cervicale
10 de 2 ori pe an

VIII. Acupunctura lucreaza subtil; preia energie acumulata, distribuie si incarca zone in deficit, corectand dezechilibrele de pe organe.
Este o arta medicala greu de inteles si de practicat. Necesita multa pasiune si rabdare.