Jurnalul National : Romanii se trateaza de depresii la vrajitoare (Autor : Magda Marincovici)

Multe avize pentru permisul auto si de port arma sunt date de psihologi neautorizati

Starea psihologica a romanilor impune de urgenta un program national privind asistenta psihologica, avertizeaza Colegiul Psihologilor din Romania (CPR). Avertismentul CPR este lansat pe fondul cresterii numarului romanilor care au probleme psihologice si care, din pacate, incearca sa le rezolve apeland la vrajitoare, vraci, bioenergeticieni etc. in loc sa consulte un psiholog.

Pornind de la aceasta realitate cu consecinte severe, CPR a solicitat efectuarea unui sondaj privind situatia serviciilor psihologice in tara noastra. Sondajul de opinie la nivel national a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 1.000 de persoane cu varste intre 18 si 60 de ani. Sondajul indica faptul ca 68,8% dintre romani nu au fost niciodata la un psiholiog, desi in tara noastra sunt in crestere rata somajului, infractionalitatii, consumului de droguri, precum si numarul accidentelor rutiere, divorturilor, bolnavilor cronici. "Romanii au probleme psihologice inregistrate de diferite institutii publice, insa apeleaza in continuare la vrajitoare, vraci, bioenergeticieni, specialisti in magie si la alte forme neadecvate pentru solutionarea problemelor de ordin psihologic, situatie facilitata in primul rand de nedecontarea directa a serviciilor psihologice si de lipsa unui Program national de asistenta psihologica pentru populatia Romaniei. In acelasi timp, numarul psihologilor angajati in sistemul de sanatate este insuficient in raport cu numarul pacientilor", semnaleaza prof. univ. dr. Mihai Anitei, presedintele CPR.

La ora actuala, nu avem programe de asistenta psihologica pentru categorii de persoane vulnerabile, decontate prin sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum: consilierea psihologica pentru sarcina si nastere, psihoterapia familiei si a copiilor, pentru siguranta circulatiei, asistenta psihologica pentru adictii, pentru copiii autisti si a familiile acestora, persoanele cu handicap, invinuiti si inculpati in perioada urmaririi penale si a judecatii, bolnavi in faza terminala, someri si minori cu risc de abandon scolar etc.

Stresul si hartuirea la locul de munca sunt principalele probleme care ii determina pe romani sa mearga la psiholog. "Numarul cazurilor de hartuire la locul de munca a crescut in ultimii ani. Daca pana acum, o treime dintre oamenii care ajungeu intr-un cabinet, reclamau ca nu mai suporta stresul si hartuirea de la serviciu, acum vorbim de peste jumatate dintre pacienti", a explicat prof. Anitei. De obicei, femeile sunt victimele hartuirilor la locul de munca. "Nu vorbesc de banala hartuire sexuala sau banalele gesturi obscene, ci mai ales de aceste actiuni de hartuire exercitate de persoane care detin o functie de autoritate si o pot exercita pe aceasta cale, nevoia de a-si exercita puterea si nevoia de a-i vedea pe ceilalti ca sunt obedienti. Daca vrei sa vezi un om cu adevarat, pune-l intr-o functie de conducere", sustine presedintele CPR.

Grav este si ca avizele psihologice pentru permisul auto si de port arma sunt date de, multe ori, de psihologi neuatorizati si nu exista o evidenta clara a acestor documente. Datele colectate sondaj evidentiaza ca doar 2,3% dintre romani apreciaza ca dificil examenul psihologic pentru permisul de conducere, in timp ce 46% spune ca este foarte usor si peste 44%, usor. Datele indica o situatie asemanatoare si in privinta examenului psihologic pentru permisul de port arma: 17,4% spun ca este foarte usor, peste 65%, usor. Pentru profesionalizarea acestor servicii, CPR a anuntat ca va elabora un Ghid de bune practici pentru examinare psihologica si un proiect de program national de asistenta psihologica ce va fi inaintat Guvernului. De asemenea, in urmatoarea perioada, CPR va aproba implementarea unui sistem de evidenta si securizare a actelor profesionale ale psihologilor cu drept de libera practica.